Fatih Kısaparmak Çaldı, Vali Harput Söyledi (Özel)

Fatih Kısaparmak Çaldı, Vali Harput Söyledi (Özel)

Çin’in Şanghay şehrinde 3 gün süren ve bugüne kadar Çin’de yapılan en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip ‘Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’ Fatih Kısaparmak’ın konseriyle muhteşem bir final yaptı.

Çin’in Şanghay şehrinde 3 gün süren ve bugüne kadar Çin’de yapılan en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip ‘Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali’ Fatih Kısaparmak’ın konseriyle muhteşem bir final yaptı. Kısaparmak, bir ara sahneye Merkez Valisi Şahabettin Harput’u davet etti. Kısaparmak’ı kırmayan Vali Harput, ‘Ham meyvaydım, kopardılar dalımdan’ türküsünü salonu kendisine hayran bırakacak şekilde seslendirdi.

Festivalde bugün halk, sema ayini, mehter ve halk oyunlarını ilgiyle izledi. Yapılan çekilişte iki Çinliye Bursa’da tatil hediyesi çıktı. Festivale gelen Türkler ve Çinliler, Kısaparmak’ın müzik ziyafetini dinledi ve tempo tuttu. İzleyiciler, Kısaparmak’a sevgi gösterisinde bulundu ve ‘’Türkiye seninle gurur duyuyor’’ dedi. Bunun üzerine Kısaparmak, ‘’Asıl gurur duyulacak sizlersiniz’’ yanıtını verdi.

Kısaparmak, bir ara sahneye Merkez Valisi Şahabettin Harput’u davet etti. Kısaparmak’ı kırmayan Vali Harput, ‘Ham meyvaydım, kopardılar dalımdan’ türküsünü salonu kendisine hayran bırakacak şekilde seslendirdi. Harput, izleyiciden gelen yoğun isteğe rağmen, "Ben işi ustasına bırakayım." diyerek sahneden indi. Konser devam ederken Kısaparmak, bir ara sahnenin yanına gelen dünyanın en uzun adamı Mardinli Sultan Kösen’i alnından öptü ve ikili, poz verdi. Kösen, Bursa standında bulunan Hacivat-Karagöz, Gaziantep standındaki ünlü katmerci Zekeriya Usta, dönerciler ve kesme dondurma festivalin en çok ilgi gören ve öne çıkan ayrıntılarıydı.

Cihan Haber Ajansı mikrofonuna konuşan Vali Harput, seslendirdiği türkü için, “Herhalde böyle bir tüyo aldı. Böyle bir yani emrivaki yaptı. Ben de bu kadar güzel insanın yanında kıramadım. İnşallah bir yanlış yapmadık, arkadaşların kulaklarını rahatsız etmedik.’’ dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun ise umduklarının fevkinde bir ilgi ile karşılaştıklarını ve bu festivalin yansımalarının olumlu yönde olmasını ümit ettiklerini aktardı. Son dönemde artan Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Ercoşkun, bu ivmenin kültür, sosyal ve turizm anlamında da bir katkı sağlayabilme halinde, kendilerini mutlu addedeceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın referansıyla, Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) ve Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) işbirliğiyle düzenlenen ve Şanghay Mart Fuar Merkezi’nin 7 bin metrekarelik alanındaki festivalde, Türk kültürüne ve yemeklerine dair stantlar kuruldu, tanıtım organizasyonları yapıldı.

Festivalde Çinli misafirler ile birlikte organizasyona destek veren yaklaşık 150 gönüllü üniversite öğrencisi ve dernek görevlileri mehter marşının ardından sahneye çıkarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

TAYFUNDAN DOLAYI KIRMIZI ALARMA RAĞMEN FESTİVALE KOŞTULAR

Festivalin son günü, Şanghay hükümeti, Şanghay ve çevresini etkisi altına alan tayfun ve beraberinde getirdiği sağanak yağış ve fırtınadan dolayı halkın dışarı çıkmaması için kırmızı alarm verdi. Ancak, halk, buna rağmen ilk günkü kadar olmasa da festivalin son gününde de stantları gezdi ve gösterileri büyük beğeniyle izledi. Bazı ziyaretçiler, tayfundan dolayı trafikte saatlerce bekledikten sonra festival alanına ulaştıklarını söyledi.

Festivalde düzenlenen çekilişte Bursa’ya bir haftalık tatil bileti kazanan Çinli kadın Huang Lidan, festivale katılmaktan ötürü çok mutlu olduğunu, bu organizasyon sayesinde Türk kültürüne ait objeleri tanıma fırsatı bulduğunu anlattı. Çekilişte bilet kazanmasından ötürü ayrıca sevinçli olduğuna değinen Huang, festivali organize eden tüm birimlere teşekkür etti.

Festivalin bir diğer şanslısı Çinli Wu Guohua isimli kadın ise düzenlenen festivalden çok etkilendiğini ve iki kere geldiğini söyledi. Türk kültürünü ve yemeklerini tanıma fırsatı bulduğuna değinen Wu, festivalde satışa sunulan ipek eşarpları çok beğendiğini ve 5 adet aldığını anlattı. İlk fırsatta Türkiye’ye turist olarak gideceğini aktaran Çinli kadın, bu tarz festivallerin yılda en az iki kere düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek, çok beğendiğini kaydetti.

Festivale maddi katkılarıyla destek veren Başbakanlık Tanıtım Ajansı, Bursa Valiliği, Bursa Ticaret Odası, Ankara Ticaret Odası, Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Konya Torku Şeker, Bank Asya, Şanlıurfa Valiliği, Denizli Valiliği, İSMEK ve Huawei, Kapalıçarşı usulü ile hazırlanan stantlardaki zengin materyalleriyle de kendi tanıtımlarını yaptılar.

TÜRKİYE - ÇİN DOSTLUĞU ÇOK YAŞA!

Öte yandan festivale gelen Çinli misafirler, salondan ayrılırken anı defterine görüşlerini yazdı.
Deftere, festival vesilesiyle ilk defa Türk insanını, kültürünü ve yemeklerini görme imkanına sahip olduklarını yazan Çinliler, aynı festivalin yılda iki kere yapılması gerektiğini belirterek, "Çin-Türkiye dostluğu çok yaşa!’’ dedi. Defterde ayrıca, bu güzelliğin daha fazla Çinli tarafından görülmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

FESTİVAL ÇİN MEDYASINDA YANKILANDI

Festival, Çin medyasında yankı buldu. Devlet televizyonu CCTV, Çin Komünist Partisi’nin en büyük yayın organı Halkın Günlüğü gazetesi, resmi Xinhua haber ajansı ile Şanghay ve diğer birçok haber sitesi, festival ve Sultan Kösen’e geniş yer verdi. Haberlerde, festivalin iki ülke halklarının birbirlerini tanımasına büyük katkı yaptığına değinildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.