Faşist Altın Şafak Milletvekillerinden Ergenekon Tarzı Savunma

Faşist Altın Şafak Milletvekillerinden Ergenekon Tarzı Savunma

Yunanistan’da Neonazi Altın Şafak’a yapılan operasyon kapsamında gözaltındaki 4 milletvekili mahkemeye çıkarıldı.

Yunanistan’da Neonazi Altın Şafak’a yapılan operasyon kapsamında gözaltındaki 4 milletvekili mahkemeye çıkarıldı. Dün saat 15:30’da başlayan sorgulamalarda 7 saatin ardından iki milletvekilinin sorgusu tamamlanırken, diğer iki milletvekilinin ise devam ediyor.

'DELİLLER DÜZMECE'

Irkçı Altın Şafak yöneticilerine yönelik yapılan operasyonlar kapsamında gözaltındaki kişiler, mahkemeye çıkarılıyor. Dün saat 15:30’da yargıya hesap vermeye başlayan Altın Şafak örgütü milletvekilleri, Türkiye’deki Ergenekon ve Balyoz davaları sanıklarına benzer gerekçelerle kendini savundu. Altın Şafak sözcüsü İliyas Kasidyaris, tam 7 saat ifade verdi. Savcıların sorularına ‘politik’ cevaplar veren Kasidyaris, gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde kendisinin Atina Belediye Başkanlığı için aday olacağını, bu bağlamda alacağı yüksek oy oranından korkulduğu için devre dışı bırakıldığını iddia etti. Hakkında çok ağır suçlamaların yer aldığı öğrenilen Kasidyaris, kendisine itham edilen suçları reddetti. Örgüt sözcüsü, mahkeme ve operasyon sürecinin yasadışı olduğunu, zira milletvekili dokunulmazlığının devam ettiğini savundu.

Örgüt milletvekili, ceza gerektiren hiçbir suç işlemediğini ve yayınlanan telefon dinlemelerinde adının geçmediğini savundu. Sorgu yargıcı, adının örgüt üyelerinin konuşmalarında ‘gerçek mermilerle yapılan saldırı taburlarının katil eğitmeni’ olarak geçtiğini belirtmesi üzerine ise Kasidyaris, adını kullanan kişinin kendisini televizyonda izledikten sonra böyle bir ifade kullanmış olabileceğini iddia etti.

Ayrıca gizli tanık korumasına alınan eski Altın Şafak üyelerinden birinin ifadelerini reddeden örgüt sözcüsü, daha önce başka partiye olan kişinin daha sonra kendi örgütlerine katıldığını ancak üyelerden para talep ettiği için uzaklaştırıldığını öne sürdü.

Bu arada ırkçı Altın Şafak milletvekili Kasidyaris’in avukatlığını üstlenen muhafazakar iktidar partisi Yeni Demokrasi üyesi Pavlos Sarakis, partiden ihraç edildi.

Kasidyaris, partinin parasal kaynakları konusunda yöneltilen sorulara ise partinin herhangi bir işadamından yardım almadığını belirtti. Geçen yıl bir televizyon programında iki kadın milletvekilini tokatlamasıyla adından söz ettiren Kasidyaris, gazeteciler tarafından kendilerine siyasi nedenlerle iftira atıldığını iddia etti.

Diğer milletvekili İliyas Panayotaros da Kasidyaris benzeri gerekçeler ileri sürdü. Panayotaros, düzmece ve şaka gibi deliller ve yalan söyleyen tanıkların ifadeleriyle suçlandığını savundu. Altın Şafak üyesi olmakla gurur duyduğunu söyledi.

Dün akşam üzeri başlayan sorgulamada ‘organize suç örgütü kurma ve yöneticiliği’nden sorumlu tutulan Altın Şafak milletvekilleri İliyas Kasidyaris, İliyas Panayotaros ve yaklaşık 10 gün önce bir müzisyeni öldüren Altın Şafak üyesi ile olay sonrası çok sayıda telefon görüşmesi yapan Yiannis Lagos’un sorguları bugün sabahın erken saatlerinde tamamlandı. Nikos Mihas’ın ise halen sürüyor. İfadelerin ardından sorgu yargıcı ve savcı, bu kişilerin tutuklu yargılanıp yargılanmayacaklarına karar verecek.

LİDER BUGÜN MAHKEMEYE ÇIKIYOR

Bu arada örgütün taşra hücrelerinde görevli iki kişi şartlı serbest bırakıldı. Örgütün mutlak lideri Nikos Mihaloliakos ise bugün saat 15:30’da sorgu yargıcına ifade verecek.

Diğer örgüt üyelerinin sorgulamaları da bugün ve yarın devam edecek. Bu arada Yargıtay Başsavcısı, gözaltına alınması talimatı verdiği 32 ismin ardından, 8 örgüt üyesi için de gözaltı kararı çıkardı.

ALTIN ŞAFAK'A 150 KİŞİLİK DESTEK

Bu arada ifadelerin alındığı mahkeme civarında çevik kuvvetin çok yoğun güvenlik önlemi aldı. Aralarındaki Altın Şafak’ın dışarıdaki 4 milletvekilinin de bulunduğu yaklaşık 100-150 kişilik Altın Şafak sempatizanı ise mahkeme dışında liderlerine destek gösterisi düzenliyor. Genel seçimlerde 500 bin civarında oy toplayan (yüzde 7) partiye destek gösterisine sadece 150 kişinin katılması dikkat çekti.

Açılan bir panoda ‘Terör ve hapis ile politika olmaz. Halkın açlığına terör denir’ ibareleri yer alırken, eylemcilerin ‘Kan, onur, Altın Şafak’, ‘Yunanistan seni satıyorlar, yabancıları kutsuyorlar’, ‘Bir, iki, üç, cuntanız 1973’te başladı’, ‘Aşağılık, satılık gazeteciler’ şeklinde slogan atıyor.

'YENİ LİDER' GAZETECİLERE SALDIRDI

Bu arada Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos’un eşi milletvekili Eleni Zaroulia, Emniyet Genel Müdürlüğü önünde görev yapan gazetecilere saldırdı. Altın Şafak’ın yeni lideri olduğu belirtilen Zaroulia, kendisini görüntüleyen Mega Tv’nin kameramanını iterek basın mensubuna çantası ile vurdu.

BAŞSAVCI RAPORU 'DERİN' YAPIYI DEŞİFRE ETTİ

Yargıtay Başsavcısının elindeki yaralama, adam öldürme, kara para aklama gibi çok sayıda güçlü delille ilişkileri sebebiyle Altın Şafak lideri ile 5 milletvekilinin ‘organize suç örgütü kurmak’ ve ‘yöneticisi olmak’tan tutuklanmaları bekleniyor.

Başsavcılık, örgütün askeri hiyerarşiye göre yapılandırıldığı ve buna uymayanların fiziksel bütünlüğüne zarar verildiği tespitinde bulunuyor. Örgütün farklı birimlerine verilen isimlendirmelere de dikkat çeken Başsavcı, bunları, ‘tabur lideri’, ‘hücre lideri’, ‘takım lideri’ ve ‘lider’ şeklinde sıralıyor. Özellikle ergen olmayan çocuklara verilen siyasi ve askeri eğitime dikkat çekilen raporda, askeri düzende gruplar oluşturulduğu ifade ediliyor.

Polisin yürüttüğü operasyonlarda Altın Şafak ile ilişkisi tespit edilen üst düzey 10'u aşkın polis görevden alınırken, 10 civarında polis de gözaltına alındı. Gözaltına alınan polislerin evlerinde yapılan aramalarda ağır silah ve mühimmatların da aralarında bulunduğu küçük çaplı cephanelikler ele geçirildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.