Ezo Başkanı Bulut: Hububatta Kara Bir Yıl Yaşadık

Ezo Başkanı Bulut: Hububatta Kara Bir Yıl Yaşadık

Elbistan Ziraat Odası(EZO) Başkanı M. Ali Bulut, Türkiye’nin büyük bir bölümünü etkisi altına alan kuraklık dolayısıyla hububatta kara bir yıl yaşadıklarını bildirdi. 2014 yılı hububat hasat dönemini değerlendiren Elbistan Ziraat...

Elbistan Ziraat Odası(EZO) Başkanı M. Ali Bulut, Türkiye’nin büyük bir bölümünü etkisi altına alan kuraklık dolayısıyla hububatta kara bir yıl yaşadıklarını bildirdi.

2014 yılı hububat hasat dönemini değerlendiren Elbistan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Ali Bulut, her yıl ortalama 200 bin ton rekoltenin elde edildiği Elbistan Ovası'nda bu rakamın 60 bin tona kadar düştüğünü kaydetti. Bulut, “Bu yıl tabir yerindeyse kara bir yıl yaşadık. Türkiye’de 60 ilde yaşanan kuraklık dolayısıyla hububat rekoltesi çiftçiyi oldukça üzdü. Elbistan Ovası’nda sulu alanlarda bile istenen verimlilik alınamadı. Buğday ve arpa ekili alanlarda yaşanan kuraklık dolayısıyla çiftçilerimiz hasat dönemini beklemeden tarlaları sürdü. Bölgemizde 100 bin dekar alanın bu şekilde hasat dönemi beklenmeden sürüldüğünü tahmin ediyoruz.” dedi.

Hububatta ürün azlığından dolayı fiyatların tavan yaptığını anlatan Başkan Bulut, “Elbistan Ovası 1 milyon 200 bin dönümlük bir araziye sahip. Kuraklık dolayısıyla büyük bir bölüm olumsuz etkilendi. Elbistan Ovası’nda her yıl hububatta 200 bin ton dolayında ürün alırken, bu yıl 50 - 60 bin ton civarında kaldı. Ürün az olduğu için piyasada değer kazandı. Aynı durumu kayısıda yaşadık. Geçtiğimiz yıl bol olan kayısı kilogramı 25 kuruştan ancak satılabiliyordu. Şimdi bu rakam 5 TL civarında.” ifadesini kullandı.

Akarsular ve barajlar içinde kuraklık yaşanmasının enteresan olduğunu aktaran EZO Başkanı Bulut, ”Kaynağı Elbistan olan cennet ırmaklarından Ceyhan Irmağımız var. Hurman Çayımız ve Söğütlümüz var. Ama ne hikmetse değerlendiremiyoruz. Eğer bu sular değerlendirilebilse ve barajlar hazır olsaydı, Elbistan Ovası bu yaşanan kuraklıktan en az düzeyde etkilenirdi. Bilim adamları barajların olduğu yerlerde yağış potansiyelinin arttığını ifade ediyor. Barajlar iklimleri bile etkiliyor. Ama ne yazık ki, dilimizde tüy bitti, barajların tamamlanması gerektiğini anlatamadık. Ne oluyorsa baraj projeleri sürekli değişiyor.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.