Expo’nun İlk Ağacı 350 Yıllık Zeytin Ağacı Oldu

Expo’nun İlk Ağacı 350 Yıllık Zeytin Ağacı Oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya alanına ilk ağacı dikti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya alanına ilk ağacı dikti. Dikilen ilk ağaç Bursa’nın Orhangazi ilçesinden getirilen 350 yıllık bir zeytin ağacı oldu.

    Antalya’nın merkez Aksu ilçesindeki EXPO alanında düzenlenen törende alana 50’şer adet zeytin ve leylandi, 25’er adet çınar ve sığla, 150 adet de çam ağacı dikildi. Toplam 341 adet ağacın toprakla buluşturulduğu törene Bakan Mehdi Eker de katıldı. Bakan Eker törende yaptığı konuşmada, dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip Türkiye’nin 160 yıllık tarihe sahip EXPO’ya ilk kez ev sahipliği yapacağını belirterek organizasyonun gerçekleştirileceği 2016 yılına hazırlandıklarını söyledi.

    EXPO alanındaki alt yapı çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Bakan Eker, bölgenin ağaç dikimine hazır hale getirildiğini kaydetti. Bir EXPO Ormanı oluşturulacak alanda, bir gölet ve EXPO tepesi ile kulesinin de yer alacağını söyleyen Bakan Eker, ülkelere ise resmi davet yapıldığını ifade etti. Bugün ise EXPO ormanı için ilk adımın atıldığını belirten Eker, “Bu ormanın ilk işaretini de bugün burada biraz sonra dikeceğimiz ağaçlarla başlatıyoruz. 110 türde 25 bin ağaç dikilecek bu bölgeye. Zeytin, sığla, çam, çeşitli mersin türleri, Türkiye'yi temsil eden ağaçlar dikilecek bu bölgeye. Burada küçük şirin, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini, zenginliğini sembolize edecek bir küçük orman oluşturacağız. Bugün bunun ilk dikimini yapacağız.” dedi.

    2015 yılına kadar ağaç dikiminin devam edeceği bilgisini paylaşan Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “619 türde 100 binin üzerinde bitki dikilecek. Bir sembol çiçeğimizi var, şakayık. Onun Antalya’da tabiata tespiti yapıldı. Orada dikimler yapılıyor. Çiçeğin çoğaltılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. EXPO’yu ziyarete gelenler tabiat ormanında bu çiçeği gezip, görebilecekler.” 2016 yılına doğru hazırlıklarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz.”

    EXPO’nun bir Türkiye projesi olduğuna işaret eden Eker, “21. yüzyılda daha yeşil, daha güzel bir biyolojik çeşitliliğe sahip ülkenin, daha iyi korunarak dünyaya armağan olarak sunabilecek bir ülkenin hazırlıklarını yapıyoruz. 21. yüzyılda böyle bir tasavvurun içinde en önemli varlıklarımız çocuklardır. EXPO’da çiçek ve çocuk teması bunun için seçildi. Bütün güzelliklerin sembolüdür çocuk. Çiçekle birlikte çocukları, çocuklarla birlikte çiçekleri koruyarak yeni bir dünyayı birlikte inşa edeceğiz.” şeklinde konuştu.

    Bakan Eker, konuşmasının ardından EXPO alanının ilk ağacı olan 350 yıllık zeytini dikti. Gövdesi 2 metre 90 santimetre olan ağacı sulayan Bakar Eker, ağaca bir de plaka çaktı. Bakan Eker ayrıca alana bir fıstık çamı dikimine de nezaret etti. Antalya Valiliği Senfoni Orkestrası çocuklarının keman dinletisi sunduğu törene katılan izci çocuklara ise ‘ilk gün’ sertifikası verildi.

    Bakan Mehdi Eker daha sonra basına kapalı gerçekleştirilen EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.