Ev Temelinde Bulunan Radon Gazı Akciğeri Etkiliyor

Ev Temelinde Bulunan Radon Gazı Akciğeri Etkiliyor

Kayseri Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yunus Karadağ, radon gazı akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olduğunu, akciğer kanserlerinin yüzde 3-15’inden sorumlu olduğunu söyledi. Dr. Karadağ, ev içerisindeki radon kaynağının...

Kayseri Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yunus Karadağ, radon gazı akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olduğunu, akciğer kanserlerinin yüzde 3-15’inden sorumlu olduğunu söyledi. Dr. Karadağ, ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (yüzde 90) binanın temelinde bulunan toprak ve kayaların oluşturduğunu belirtti.

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yunus Karadağ, radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle 'Türkiye Radon Haritası' oluşturulması ve sonrasında 'Ulusal Radon Kontrol Programı' geliştirilmesi için bakanlıkla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında protokol imzalandığını söyledi.

Dr. Karadağ, “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan Türkiye radon haritalandırılması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 ilde 62 bin 320 hanede dedektörler ile ev içerisinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Kayseri ilimizde ise 8 Eylül 2014 tarihinden itibaren dedektör kapları TÜİK tarafından belirlenen 780 adrese personellerimizce 30gün içerisinde yerleştirilecek ve 2 ay boyunca bu adreslerde kalacaktır. 2 ayını dolduran dedektör kapları zaman kaybedilmeden yine personellerimize toplanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderilecektir. Bu çalışmaya katılımınız için sizlerden hiçbir ücret talep edilmeyecektir.” dedi.

Bakanlık ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan bu çalışmanın tamamen bilimsel bir çalışma olduğunu ifade eden Dr. Karadağ, “Bu çalışmalarda müdürlüğümüz personeli, vatandaşlarımızın evlerini ziyaret edip gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Bu kapsamda müdürlüğümüz personelince evlere ziyaret yapılacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri, çalışmaların başarılı olması açısından oldukça önemlidir. Konu ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, müdürlüğümüzün 355 11 56 nolu telefonuna başvurabilirler.” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.