Ev sahibi bunu yapıyorsa kiracı dava açabilir

Ev sahibi bunu yapıyorsa kiracı dava açabilir

Türkiye'de kiracı ve ev sahipleri arasındaki kavgalar bitmiyor. Son olarak kiracıların bir gerekçeyle daha ev sahiplerin dava açabileceği açıklandı.

Fahiş kira artışları ve anlaşmazlıklar, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Kira bedelinin artırılması için ev sahibinin kiracıyı ısrarlı bir şekilde araması, hatta kapısına dayanması 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.

Son yıllarda yaşanan yüksek kira artışları, yüzde 25 sınırlamasının bile önüne geçemiyor. Kira anlaşmazlıkları giderek artarken, bazı ev sahipleri kiracılarına baskı yapmak amacıyla sürekli olarak telefonla arayabiliyor veya kapılarına dayanabiliyor.

Kira anlaşmazlıklarının, ev sahibi ve kiracıların huzurunu bozma suçunu oluşturabileceğine dikkat çeken Avukat Levent Karakoç, ev sahibinin ısrarlı takibiyle sürekli olarak kiracının kapısına dayanmasının da tutuklama nedeni olabileceğini belirtti.

Ev sahibinin kiracıyı ısrarla araması veya evine gelmesi, kiracının huzur ve sükununu bozma suçunu oluştururken, bu tür davranışlar şikayete bağlı olarak 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Kiracının rızası dışında konutuna girilmesi veya çıkılmaması halinde ise 'konut dokunulmazlığın ihlal' suçu işlenmiş olur ve fail 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Kapıya dayanma ve rahatsız etme durumunda kiracının hemen polisi araması ve tutanak tutturması gerektiğini belirten Avukat Karakoç, ısrarlı takip ve rahatsızlık durumunda uzaklaştırma kararı verilebileceğini, hatta tahkikat yapılarak failin adli kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Ayrıca, kiracının zorla taahhütname veya yeni kira sözleşmesi imzalamaya zorlanması, anahtarların teslimi veya alınması için cebir veya tehdit kullanılması durumunda 'yağma' suçu oluşacağını ve suçun cezasının 6 yıldan 10 yıla kadar hapis olduğunu vurguladı.

Kira ilişkilerinde kullanılan hakaret içeren ifadelerin ayrıca 'hakaret' suçunu oluşturduğunu ve bu suçun takibinin mağdurun şikayetine bağlı olduğunu belirten Karakoç, bu tür suçlarla karşılaşan kiracıların haklarını savunmak için adli makamlara başvurabileceklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum