Et 40 lirayı bulur!

Et 40 lirayı bulur!

Kırmızı etin kilosu 32 lirayı buldu. Dar gelirli kırmızı et yiyemez oldu. 1 kilo et alacak vatandaş, yarım kilo et almak zorunda kalıyor. Kasaplar Odası'na göre, önlem alınmazsa kırmızı etin kilosu 40 liraya çıkabilir

Dünyanın en pahalı kırmızı etini tüketen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye’de etin fiyatı her geçen gün artıyor. Konya’da şu an kırımızı etin fiyatı 30-32 lira arasında değişiyor.
 
Et fiyatındaki dengeyi korumak amacıyla ithal canlı hayvana da izin verildi. Ancak bu henüz iç piyasayı etkilemedi. Dana karkas 20.50 liradan kesiliyor. Ancak et vatandaşa 30 liranın üzerinde geliyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle dar gelirli kırmızı et yiyemez oldu. Kasaplar, etin kilosunun 40 lirayı bulmasından endişe ediyor. Vatandaş ise et fiyatlarındaki artışa tepkili.  
 
KIRMIZI ETE ZAM YOLDA
Konu hakkında gazetemize bilgi veren Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, Kurban Bayramı’ndan sonra kasaplarda kırmızı etin azaldığını söyledi. Piyasanın şu an durgun olduğunu fakat buna rağmen fiyatlarda bir düşüş yaşanmadığını ifade eden Balbaloğlu, “Kurban Bayramı’ndan sonra piyasadaki canlı hayvan sayısında azalma meydana geldi ve kesim azaldı. Et fiyatının bu şekilde devam ettiği takdirde etin yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Etin fiyatı kasaplarda şu an 30-32 lira arasında değişiyor. Eğer buna bir müdahale edilmezse etin fiyatı yükselecektir. Düğün ve mangal sezonu kapandığı için kasaplarda et satışlarında düşüş var. Bu anormal bir durum değil her yıl bu şekilde olur ama fiyatlara da düşüş olurdu. Fiyatta düşüş olmadığı gibi zam geldi. Birkaç ay sonra sezon açıldığında kasaplar işlerine başlarsa ete yüksek miktarda zam gelecektir” dedi.
 
DEVLET HEMEN ÖNLEM ALMALI
İthal etin de fiyatları etkilemeyeceğini kaydeden Balbaloğlu, “İthalat 6 ay piyasayı korur. Bu sefer de üretici çöküşe geçer. 3-4 yıl önce eti ithal getirttik. Üretici zarar edince besiciliği bıraktı. Devlet tarafından önlem alınmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde etin kilogram fiyatı 40 liraya kadar çıkacaktır. Yaz sezonuna girilirken vatandaş eti 40 liradan alacaktır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kırmızı etin kilosu 37 liraya kadar çıktı. Ülke genelinde et fiyatı yüksek. Karkas etin kilosu 20.50 lira. Kemiğinden ayrıldığında 27 liradan satılıyor. Kasap da bunu 30-32 lira arasında satıyor” diye konuştu.
 
ETİ GÜVENİLİR KASAPTAN ALIN
Eti güvenilir kasaptan alın" diyen Balbaloğlu, "Halka bilinçli olmalarını ve güvendikleri kasaplardan et almalarını tavsi ediyoruz. Merdiven altı üretimle dondurulmuş etler restoranlara satıldı. Bu tür etlerin kasap dükkanlarında satılma şansı yok. Çünkü et şoklu olduğu için reyona koyamaz. Bunun için vatandaşın içi rahat olsun. Alışveriş merkezleri de kasapları kötü etkiliyor. 1 alışveriş merkezi 100 kasabı etkiliyor. Alışveriş merkezlerinde fiyat daha yüksek ama merkezler düzenledikleri kampanyalarla, ürün çeşitleriyle müşteri çekiyor” ifadelerini kullandı.
 
VATANDAŞ FİYATA TEPKİLİ
Kırmızı etteki fiyat artışına tepki gösteren ve fiyatların düşmesini isteyen Mazlum Kırkan isimli vatandaş ise, "Bir kilo kırmızı et 32 lira olmuş. Et fiyatlarındaki bu hızlı yükseliş son derece düşündürücü. Piyasada bol miktarda küçük ve büyükbaş hayvan var. Dar ve orta gelirli kırmızı et yiyemiyor. Bu fiyatlar düşecek gibi görünmüyor. Aksine yükselecek gibi görünüyor. Vatandaşın alım gücü iyice tükendi. Dar gelirli ete uzaktan bakıyor. Yetkililer bu soruna acilen çözüm bulmalı. Hayvancılıkta söz sahibi bir ülkeyiz. Konya, hayvancılıkta merkez oldu. Ancak yine eti ucuza yiyemiyoruz" sözlerini kullandı.
 
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum