Eski Vekilin Araştırması Kapanan Köy Okullarının Durumunu Gözler Önüne Serdi

Eski Vekilin Araştırması Kapanan Köy Okullarının Durumunu Gözler Önüne Serdi

Taşımalı eğitimle kapanan köy okullarının çoğunun ahır olarak kullanıldığını belirten CHP Bursa eski Milletvekili Kemal Demirel, çektiği fotoğraflarla açtığı sergiyle konuya dikkat çekti. Demirel, gezdiği 12 il ve 318 köy okulunun...

Taşımalı eğitimle kapanan köy okullarının çoğunun ahır olarak kullanıldığını belirten CHP Bursa eski Milletvekili Kemal Demirel, çektiği fotoğraflarla açtığı sergiyle konuya dikkat çekti. Demirel, gezdiği 12 il ve 318 köy okulunun son durumunu fotoğraflarla anlattı. Taşımalı eğitimle kapanan okulların son halinin içler acısı olduğunu bildiren Demirel, eski eğitim yuvalarının çoğunun ahır olarak kullanıldığını söyledi.

Taşımalı sistemle yaklaşık 16 bin okulun kapandığını bildiren eski Milletvekili Demirel, bu sırada yaşanan trafik kazalarında da yaklaşık 70 öğrencinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bu alanda on yıldır çalıştığını belirten Demirel, gittiği köy okullarından çektiği yaklaşık 110 fotoğrafla Ahmet Vefik Paşa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergi açtı.

"KONUYU 2004’DE SORU ÖNERGESİ İLE MECLİS'E TAŞIDIM"

Kemal Demirel, 2004 yılında ilk defa taşımalı eğitimle ilgili TBMM’de milli eğitim bakanına verdiği soru önergesi ile konuyu gündeme taşıdığını anlatırken, “Köy okullarının son halini görünce işin ciddi anlamda üzerine gitmem gerektiğine inandım. Bu anlamda 'taşımalı eğitime geçtikten sonra kapanan okulların son durumu nedir?' diye bir çalışma yaptım. Yaklaşık 12 ili gezdim. Okulların son durumunu öğrenci, veli, dede ve ninelerden öğrendim.” diye konuştu.

Çocukların taşındıkları köy yollarının da bakımsız olduğunu bildiren Demirel, “Bu çocukların kaza yapmasından sorumlu kim olacak. Araştırmalara göre, şu ana kadar taşımalı eğitimden yaşanan trafik kazalarında hayatını kaybeden 70’e yakın öğrenci var.” dedi.

"İSTİKLAL MARŞI'NI KÖYÜMÜN OKULUNDA DUYMAK İSTİYORUM"

Taşımalı eğitime öğrenci azlığının neden gösterildiğini ifade eden Demirel, şunları söyledi: “Öğretmen sadece çocukları okutmaz, aynı zamanda köylerde yol gösterendir. Bizim ulusal bayramlarımız artık o köylerde kutlanmıyor. 88 yaşında Ayşe nine; ‘Oğlum ben senden fazla bir şey istemiyorum. Köyümün okulunu açın, 23 Nisan'da o çocukların şarkılarını duymak istiyorum. Bir de İstiklal Marşım benim köyümde okunsun. Biz hep Çanakkale şehitleri, gazilerinin hep şiirlerini duyardık ve hep o anma günlerinde.’ diyor. Köylüler ‘akşam olunca biz öğretmenle konuşur, ondan bir şeyler öğrenirdik, o bize yol gösteriyordu.’ diyorlar.”

Türkiye’de yaklaşık 16 bine yakın köy okulunun kapanıp 1,5 milyona yakın öğrencinin taşımalı eğitime tabi tutulduğunu bildiren Kemal Demirel, “Taşımalı eğitimle okuyan öğrenciler; ‘amca, biz yarı uykulu, yarı uykusuz gidiyoruz. Yarı aç yarı tok gidiyoruz.’ diyor. Annenin feryadı şu: ‘Benim çocuğum okuldan gelince ilk yaptığı iş doğru mutfağa koşup yemek yemek. Niye böyle yapıyorsun deyince de ‘Açım anne aç, ben doymuyorum.’ şeklinde karşılık veriyormuş.” dedi.

"OKULLARIN ÇOĞU AHIR GİBİ"

Gezdiği köylerde okulların durumunu inceleyip fotoğrafladığını ifade eden eski vekil, “Okullar şu anda perişan, okulların kimisi ahır, at veya koyun var. Çok olumsuz tablolarla karşılaştım. Şişeler var içeride. Samanlar var, biber, mısırlar var. Çöplük gibi kullanılmış. Halbuki bunlar aynı zamanda bizim kendi paramızla yapılan milli servetimiz.” şeklinde yakındı. Kendisine okulların sağlık ocağı, köy konağı ve PTT gibi kullanıldığının söylendiğini ifade eden Demirel, gördüğü manzaranın bunun tam tersi olduğunu belirtti. Sergiyi İzmir ve Ankara’da açacağını belirten Demirel, gezdiği okullarda bine yakın fotoğraf çektiğini ancak 110’a yakın fotoğrafı sergide kullandığını söyledi.

Sergiyi gezenlerin duygulanıp ağladıklarını anlatan eski vekil Kemal Demirel, bundan sonraki amacının ise Doğudaki illeri gezerek durumu araştırmak olduğunu söyledi. Sergiyi gezen Neslihan Ünsal da çok duygulandığını belirterek, köy okullarının bu halde kalmasının kendisini derinden üzdüğünü söyledi. Berrin Altay da gittiği köylerde bu tür manzaralarla karşılaştığını vurgularken, bunun düzeleceği yönünde de umutlu olmadığını aktardı.

Almanya’da yaşadığını anlatan Zerrin Erel ise Bursa’nın ilçelerini gezerken gördükleri köy okullarının kendisini üzdüğünü belirterek, "Almanya’daki köy okulları kapanmaz, 10 öğrenci de gelse, 5 öğrenci de gelse okullar kapanmaz. Çocuklar uzak okullara gitmeye mecbur kalmaz." diye ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum