Eski Konya Valisi İzzet Bey anıldı

Eski Konya Valisi İzzet Bey anıldı

Konya eski Valilerinden İzzet Bey, Konya Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yayma Derneği (Konya Derneği) tarafından Musalla Mezarlığındaki kabri başında anıldı

Konya eski Valilerinden İzzet Bey, Konya Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yayma Derneği (Konya Derneği) tarafından Musalla Mezarlığındaki kabri başında anıldı.

Konya Derneği Başkanı Gazeteci İhsan Kayseri, anma programında yaptığı konuşmada İzzet Bey’in 1874 yılında İstanbul’da doğduğunu ve 12 Mayıs 1932 tarihinde de Konya’da vefat ettiğini söyledi. İzzet Bey’in Mülkiye Mektebinden mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli kademelerinde çalıştığını, ardından da İçişleri Bakanlığı’na geçtiğini anlatan Kayseri, “İzzet Bey İçişleri Bakanlığı bünyesine geçtikten sonra çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptı. Daha sonra Urfa Valiliğine atandı ve bir müddet bu görevini sürdürdükten sonra Konya Valiliğine tayin edildi. 1924 yılında Konya’da Valilik görevine başlayan İzzet Bey burada ürettiği hizmetlerle dikkat çekmiş, özellikle eğitim, sağlık ve bayındırlık konularında büyük hizmetlerde bulunmuştur. Konya Devlet Hastanesi inşaatını başlatan ve tamamlanmasını sağlayan İzzet Bey’dir. İçini o günkü şartlara göre en üst düzey tıbbi cihazlarla donatmıştır. Konya Doğumevi’nin temelini atmış, fakat ömrü açılışına yetmemiştir. Her mahalleye bir okul kampanyası başlatmış, mahallelerdeki büyük binaları kiralamış, okul olarak açmıştır. Bu arada Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu, İsmet Paşa İlkokulu, Hakimiyeti Milliye İlkokulu, Cumhuriyet İlkokulu ve Uluırmak İlkokulunu yaptırarak eğitim öğretime kazandırmıştır. Bir büyük hizmeti de şehir içinde caddeler açmış, Konya-Hadim-Taşkent-Ermenek yolunun yapımını başlatmış, yolu Taşkent’e kadar götürmüştür” dedi. Program Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua ile son buldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum