Eski Adalet Bakanından Ecclestone Kararına Tepki

Eski Adalet Bakanından Ecclestone Kararına Tepki

Nisan ayından beri Münih Eyalet Mahkemesinde yargılanan Formula 1 patronu Bernie Ecclestone hakkındaki rüşvet davası düşürüldü. Bunun için 100 milyon dolar ödeyecek olan Ecclestone, ceza almayan biri olarak Formula 1 patronluğuna devam edecek....

Nisan ayından beri Münih Eyalet Mahkemesinde yargılanan Formula 1 patronu Bernie Ecclestone hakkındaki rüşvet davası düşürüldü. Bunun için 100 milyon dolar ödeyecek olan Ecclestone, ceza almayan biri olarak Formula 1 patronluğuna devam edecek. Ancak verilen karara tepkiler de gecikmedi. Eski Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, anlaşmayı 'yüzsüzlük' olarak niteledi.

Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone hakkında rüşvet verdiği iddiasıyla Münih Eyalet Mahkemesinde açılan dava, rekor miktarda ödenecek 100 milyon dolar karşılığında düşürüldü. Davaya bakan hakim Peter Noll, dün öğlen saatlerinde sanığın para karşılığında davanın durdurulması teklifinin taraflarca kabul edildiğini ve bu paranın bir hafta içinde ödenmesi gerektiğini açıkladı. Formula 1 patronu, parayı bir hafta içinde ödeyeceği garantisini verdi. Bu miktarın, sanığın mal varlığına göre belirlendiği haber verildi.

Mahkemenin bu kararıyla Ecclstone, resmi olarak suçsuz, ceza almayan biri olarak Formula 1 patronluğuna devam edebilecek. Davanın para karşılığında düşürülmesi konusunda Münih Savcılığı'nın ve Ecclestone'un daha önce anlaştığı ve savcılığın salı günü teklifin kabul edilmesi için Ecclestone'un yüksek yaşını ve suçu hafifletici unsurları ileri sürdüğü bildirildi.

Ecclestone'un avukatları ise, davanın 'satın alındığı' eleştirilerini kabul etmedi. Münih'te nisan ayı sonundan beri yargılanan 83 yaşındaki Ecclestone'un, Formula 1 yarışlarında daha fazla söz sahibi olmak için Bayern LB bankasının eski Yönetim Kurulu Başkanı Gerhard Gribkowky'ye bankanın Formula 1 hisselerini kendi istediği birisine satması için 44 milyon Euro rüşvet verdiği iddia edilmişti. Gribkowky, iki yıl önce yargılandığı ve 8,5 yıl hapis cezası aldığı mahkemede Ecclestone'dan 44 milyon dolar aldığını itiraf etmişti. Ecclestone'un ödeyeceği paranın Bavyera eyaletinin kasasına girmesi ya da hayır işlerinde kullanılması bekleniyor.

Yasalara göre hafif ve orta dereceli suçlara yönelik davalar, sanığın ağır suçu olmaması ve para karşılığında kamunun suçun takibini gerektirecek nedenleri ortadan kaldırması halinde durdurulabiliyor. Mahkemenin aldığı kararla Alman adaleti uzun sürecek hukuk mücadelesinden vazgeçmiş oldu. Sebebi ise savcılığın iddiasını ispatlamakta zorlanması.

Verilen karara yapılan eleştiriler de gecikmedi. Almanya'nın eski Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, 100 milyon Dolarlık anlaşmayı 'yüzsüzlük' olarak niteledi. Deutschlandfunk radyosuna konuşan eski bakan, varılan kararın yasal düzenlemelerin amaç ve hedefiyle uyuşmadığını kaydetti. Antlaşma için önerilen 100 milyon doların suçun ne kadar büyük olduğunu gösterdiğini savunan Leutheusser-Schnarrenberger, "Benim bakış açıma göre bu büyüklükteki bir davanın anlaşma ile sonuçlanması konusunda adalet ve hukuktan bahsedilemez." şeklinde konuştu. Eski bakan, yasa koyucuların bundan sonra yapılacak antlaşmaların çerçevesinin daha net belirlemesi gerektiğini ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.