Esad'ın yardımcısından itiraf gibi açıklama

Esad'ın yardımcısından itiraf gibi açıklama

Esad'in yardımcısı Faruk Şara, Suriye'deki savaşın kazananı olmayacağını söyledi ve anlaşma önerdi

Şam yönetiminden itiraf: Biz bu savaşı kazanamayız - Taraf - 18.12.2012

Suriye'de uzun süredir açıklama yapmadığı için hakkında, "ev hapsinde olabileceği" gibi çok sayıda dedikodu çıkan Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk Şara sessizliğini Lübnan'ın Al Akhbar gazetesine verdiği uzun mülakatla bozdu.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Aynı zamanda Beşşar Esed rejiminin en üst düzey Sünni yetkilisi olan Şara, ülkede 21 ayı aşkın süredir devam eden ayaklanmaların açmaza dönüştüğünü itiraf etti. Şara anlaşma çağrısında bulunarak değişimin kaçınılmaz olacağını söyledi.

"ESAD ÇÖZÜMDEN YANA"

Bugüne kadar 40 bini aşkın kişinin öldüğü iç savaşın sürmesiyle ülkede durumun giderek kötüleştiğini söyleyen Şara, "geçen her gün siyasi ya da askerî bir çözümden daha da uzaklaşıldığını" belirtti.

Bundan sonra tüm tarafların ortak amacının Suriye'yi yaşatabilmek olduğunun altını çizen Şara, "Muhalefetin bu savaşı askerî olarak sonlandıramayacağı gibi, güvenlik güçleri ve ordunun yaptıkları da nihai bir sonuç doğurmayacak. Bizler bir kişi ya da rejim için savaşmıyoruz. İsyancılar ülkeyi anarşiye ya da sonu olmayan bir şiddet sarmalına sürükleyebilir" dedi. Suriye lideri Beşşar Esed'in dahi çatışmaların ne şekilde sonuçlanacağını bilmediğini de belirten Şara, sözlerine şöyle devam etti: "O bunun çok uzun bir çatışma olduğunu söylüyor, ancak nihai bir çözüme ulaşabilmek için askerî çatışmaları yatıştırma arzusunu da gizlemiyor."

"BİRLİK HÜKÜMETİ KURULSUN"

Şara mülakatında muhaliflere de anlaşma mesajı iletti. Başta ABD ile Türkiye olmak üzere birçok Batılı ve Arap ülkelerin yeni kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu'nu meşru temsilci olarak tanımasıyla ilgili, mevcut durumda hiçbir grubun kendini halkın meşru temsilcisi sayamayacağını belirterek, "Ama değişimin kaçınılmaz olduğunun farkına vardık. Muhaliflerin meşru sayılamayacağı gibi, yönetimimizin de Suriye'nin ulusal yapısı ve toprak bütünlüğünü korumasına katkı yapacak yeni partnerler olmadan değişim sağlaması mümkün değil" diye konuştu.

Şara değişim için BM Güvenlik Konseyi ile bölgesel güçlerin de parçası olacağı bir çözüm kapsamında ulusal birlik hükümetinin kurulmasını önerdi. Ancak böylesine bir hükümete liderlik etme gibi bir isteği bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Bu arada Suriye jetlerinin Yarmuk'ta bulunan Filistin mülteci kampını bombalamasının yankıları sürüyor. Filistin lideri Mahmud Abbas bir açıklamada bulunarak Suriye'nin Filistinlileri karşısına almak istemeyeceğini söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, olayla ilgili BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı telefon görüşmesinde ise Yarmuk'taki kamplardaki Filistinlilerin "terörist gruplara" yardım sağladığını öne sürdüğü belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.