Esad ailesi yurdışına kaçamadı iddiası

Esad ailesi yurdışına kaçamadı iddiası

Beşşar Esad'ın, eşini, annesini, kuzenini ve çocuklarını yurt dışına kaçırmaya çalıştığı iddia edildi. Esad ailesi havaalanı yolunda muhaliflerle karşılaşınca güçlükle saraya döndü.

Suriye'de çatışmalar başkent Şam çevresinde yoğunlaşırken, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ailesini yurt dışına kaçırmaya çalıştığı ortaya çıktı. Mısır gazetesi El Masri El Youm'un haberine göre, içlerinde First Lady Esma Esad ve çocukları ile Beşşar Esad'ın annesi Anisa Mahluf, kuzeni Rami Mahluf ve onun çocuklarının bulunduğu bir kafile kaçış için önceki gün Şam Havalimanı'na gitti.

Aileye gidiş sırasında bir de helikopter eşlik etti. Suriyeli muhaliflere dayandırılan haberde, Şam çevresini kuşatan Özgür Suriye Ordusu'nun askerleri Esad ailesinin kaçışına fırsat vermedi. Şiddetli çatışmaların yaşandığı olay sonrası Esad ailesinin içinde bulunduğu konvoy saraya güçlükle dönebildi.

"BAY YÜZDE 1O" DA MAHSUR

Muhaliflerin 'hırsız' dediği 'Bay yüzde 10' lakaplı Rami Mahluf fakiri fakirleştiren, zengini ihya eden kişi olarak biliniyor. Onun izni olmadan hiçbir ekonomik ve siyasi karar alınamıyor. "Esadların bankeri" olarak tanınan Mahluf, ülkenin en büyük GSM operatörü Syriatel'in sahibi. Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi, ülkesinde şiddetin tırmandığı bir dönemde, geçtiğimiz yıl ağustos ayında eşini ve üç çocuğunu Cezayir'e göndermişti. Kaddafi'nin eşi Safiye, kızı Ayşe (35), oğulları Hannibal (34) ve Muhammed (42) ile çocukları Cezayir'de koruma altına girerken, Kaddafi ve oğlu Mutassım ise 20 ekimde isyancıların linç etmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

'SÜRPRİZLERİMİZ VAR'

Bu arada Suriye'de ordu, muhalif askerleri püskürterek başkent Şam'ın kenar mahallelerindeki kontrolü yeniden ele geçirdi. Suriye ordusunun ülkeden dışarıya sermaye kaçışını önlemek için havaalanları başta olmak üzere ülkenin iki büyük şehri Şam ve Halep'te güvenlik tedbirlerini arttırdığı bildirildi. Arap Birliği'nden edinilen bilgilere göre, iki hafta içerisinde olayların artacağı ve başkentteki rejim hakimiyetinin daha da daralacağı ifade ediliyor. Öte yandan Özgür Suriye Ordusu Komutanı Albay Riyad el Esad, Suriye ordusunun psikolojik çöküntü yaşadığını ve önümüzdeki dönemde sürprizlerinin olacağını söyledi. Suriye Milli Meclisi üyesi Mahmud Osman ise, Esad rejimi için biçilen en uzun sürenin 5 ay olduğunu kaydetti. Esad yönetimine başkaldıran ilk yüksek rütbeli subay olan ve "Özgür Subaylar Tugayı" adlı hareketi kuran Hüseyin Harmuş'un geçen hafta idam edildiği bildirildi. Esad'a muhalif, gözleri görmeyen imam Ahmed El Sayasne'nin ise Ürdün'e kaçtığı bildirildi. Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM'ye Suriye'de şiddetin sona ermesi için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

ŞAM'DAN ABD VE BATI DEVLETLERİNİN AÇIKLAMALARINA SERT TEPKİ

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı batılı ülkelerin Suriye konusundaki son açıklamalarını esefle karşıladığını duyurdu.

Champress internet sitesinde yer alan habere göre, bakanlıktan yapılan açıklamada, "ABD ve Batı'nın düşmanca açıklamaları çirkin bir şekilde arttı" denilirken, bu açıklamaların, "bazı terörist grupların aldığı ağır darbelerle paralellik gösterdiği" ifade edildi.

Açıklamada, bu tarz beyanların reformlarla ilişkilendirilemeyeceği belirtilirken, bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin oturumundan önce gelmesine dikkat çekildi.

Dün, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM'ye Suriye'de şiddetin sona ermesi için harekete geçmesi çağrısında bulunmuştu.

YENİ ŞAFAK - AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.