Erzurum'da 40 Günde 140 Büyükbaş Hayvan Telef Oldu

Erzurum'da 40 Günde 140 Büyükbaş Hayvan Telef Oldu

Erzurum'da baş gösteren salgın nedeniyle Aziziye, Aşkale, Çat ve Palandöken ilçelerinde 140 büyükbaş hayvan 'Sığırların Nodüler Ekzantemi' ismi verilen Afrika ateşli hastalığı nedeniyle telef oldu. Ramazan ayının ilk günlerinde Aziziye...

Erzurum'da baş gösteren salgın nedeniyle Aziziye, Aşkale, Çat ve Palandöken ilçelerinde 140 büyükbaş hayvan 'Sığırların Nodüler Ekzantemi' ismi verilen Afrika ateşli hastalığı nedeniyle telef oldu.

Ramazan ayının ilk günlerinde Aziziye ilçesine bağlı Alaca köyünde baş gösteren Afrika ateşi hastalığı Erzurumlu besici ve köylüleri ciddi şekilde tehdit etmeye başladı. Salgın 40 kilometre yarı çapında bir alanda etkili olmaya başladı. Aziziye, Aşkale, Çat, Palandöken ilçeleri ile İspir ve Tortum ilçelerinin de Aziziye'yle sınır olan köylerine kadar aşılama, dezenfeksiyon çalışmaları başlatıldı. Son 40 gün içerisinde 140 büyükbaş hayvan telef oldu ya da ilçe tarım müdürlüğü veteriner hekimleri gözetiminde itlaf edildi. Alınan karantina önlemlerine rağmen Afrika ateşi hastalığı hızla yayılıyor. Hastalığın sinek ve sivrineklerle bulaşması üzerine alınan tedbirlerin ciddi sonuç vermekten uzak olduğu belirtildi. Salgının havaların soğuyup, sineklerin çoğalmasının duracağı sonbahar aylarına kadar devam edeceği tahmin ediliyor. Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri büyükbaş hayvanların ölümüne neden olan hastalıkla ilgili olarak ortak aşılama, dezenfeksiyon çalışması sürdürüyor. Söz konusu hastalığın Aziziye ilçesine bağlı Kumyazı köyünde bir çocuğa bulaştığı ve Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındığı da iddia edildi.

CİDDİ TEDBİRLER ALINSIN

Kumyazı köyünde hayvancılık yapan Fatih Güler, köylerinde 90 büyükbaş hayvanın telef olduğunu iddia etti. Güler, telef olan ya da itlaf edilen hayvanlar için devletin kendilerine düşük ücret ödediğini öne sürdü. Söz konusu hastalıkla mücadelenin ciddi şekilde yapılmadığı için mağdur olduklarını savunan Güler,”Hayvanlarımız ölüyor. Köyümüzde bir çocuk bu ölen hayvanlardan bulaşan virüs nedeniyle hastalandı. Mağduruz. Ciddi ve kalıcı tedbirlerin alınmasını istiyoruz.” dedi.

HASTALIĞI SAKLAMASINLAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum Müdürü Osman Akar ise hastalıkla ilgili gelişmeleri günlük olarak Vali Ahmet Altıparmak’a rapor halinde bildiriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, Afrika ateşi hastalığının yayılmasını önlemek için bütün imkanları seferber ettiklerini ifade ettiler. Besici ve köylülerden hasta hayvanlarını saklamamalarını ve kendilerine hızla bildirilmesini isteyen yetkililer,”Bu hastalığın kesin tedavisi yok. Hayvanlarda verim kaybına ve ölüme neden oluyor. Köylü ve besiciler hayvanlarında Afrika ateşi hastalığının belirtilerini gözlemlediklerinde hemen bize bilgi versinler. Bu hastalığı saklamasınlar. Devlet olarak hayvan bedelinin yarısını çiftçilere ödemekteyiz.” diye konuştular.

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMi NEDİR

(Lumpy Skin Disease)Etkeni koyun, keçi çiçek virüsü ile aynı gruptan bir virustur. Capripoxvirus ailesinden bir virüstur. Hastalık sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur. Deri üzerinde şişlikler görülür, halk arasında "Afrika hastalığı" ismi ile bilinir. İhbarı mecburi bir hastalıktır. Belirtileri:

Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösterir. Lenf nodüllerinde büyüme ateşten kısa süre sonra meydana gelen ve tüm vücuda yayılan tarzda deride oluşan nodüller yer almaktadır. Göz mukozası, ağız ve burun çevresinde ülseratif lezyonlar oluşmakta, salya, gözyaşı ve burun akıntısı ile birlikte yüksek miktarda virus saçılımı meydana gelmektedir.Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur. Ölüm oranı düşüktür. İkincil enfeksiyonlarla bu oran yükselmektedir

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.