Eroğlu, Rum Lider Anastasiadis'i Görüşme Masasına Çağırdı

Eroğlu, Rum Lider Anastasiadis'i Görüşme Masasına Çağırdı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’i görüşme masasına çağırdı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’i görüşme masasına çağırdı. Eroğlu, görüşmelerin sürmesi için gerekli zeminin bulunduğunu; bu zemin üzerine geleceğin Kıbrıs’ını inşa ederek, dünya ve bölge barışına ciddi katkı sağlayacak bir antlaşmaya imza atabileceklerini söyledi.

Eroğlu, KKTC’nin 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Özgürlüğümüz, egemenliğimiz, güvenliğimiz, ekonomik ve sosyal gelişmemiz için yaşamsal değeri olan devletimiz bugün 30 yaşında, mutluyuz, coşkuluyuz, gelecekten umutluyuz.” dedi.

“1960’TA ORTAKLIĞI YIKAN TARAF BİZ DEĞİLİZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin komşularının egemenliğinde, toprağında, özgürlüğünde gözü olmadığını vurgulayarak, Allah'ın Kıbrıs Türk halkının, 1960’ta Rumlarla ortaklaşa kurulan devleti yıkan taraf olmadığının şahidi olduğunu kaydetti.

“Bağımsız tüm kaynaklar teslim ediyor ki, Kıbrıs Türkü, Ada’da siyasal eşitlik, güvenlik ihtiyaçları, ekonomik yaşayabilirlik gözetilerek yeni bir ortaklık anlaşması yapılması için 1968’de başlayan görüşmeler boyunca çok çaba göstermiştir” diye konuşan Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1974 öncesi koşullarında bile, bir yandan görüşme sürecini devam ettirirken, diğer taraftan, 1967 yılında önce “Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi’ni”, hemen ardından da “Kıbrıs Türk Yönetimi’ni” kurarak istencinin ne olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğunu aktardı.

Eroğlu, 15 Kasım 1983’teki devlet ilanının 1975 Nüfus Mübadelesi Anlaşması’na, Kıbrıs Türk Federe Devleti ilanıyla yapılan açılımın 1977-1979 doruk görüşmeleri açıklamalarına rağmen, Rum tarafının Kıbrıs Türklerini 1974 öncesine götürme çabalarının neticesi olduğunu vurguladı.

“BİZİM AŞILAMAYACAK SORUNUMUZ YOKTUR”

Konuşmasını “Altını çizerek ifade etmek istiyorum; Bizim aşılamayacak sorunumuz yoktur. Kıbrıs Türk halkı çalışkandır, iyi eğitim görmüştür, aydındır. Her geçen gün büyüyen, gücüne güç katan Anavatan Türkiye yanımızdadır” şeklinde sürdüren Eroğlu, şöyle devam etti: “Halkımızın potansiyeli, Anavatan Türkiye ile var olan ilişkilerin daha güzel noktalara taşınması, gerekenlerin hükümetlerimizce yapılması ile önümüzdeki yıllarda, süratle, yaşam kalitemizin bugünle kıyaslanmayacak derecede gelişeceğinden eminim.

“HALLETMEMİZ GEREKEN ŞEY KIBRIS SORUNUNUN AYAK BAĞI OLMASINDAN ARTIK KURTULMAK”

Halletmemiz gereken şeyin, ‘Kıbrıs Sorunu’ denilen konunun ayaklarına bağ olmasından artık kurtulmak olduğunu dile getiren Derviş Eroğlu, O nedenle ısrarlı bir şekilde Rum dostlarımızı masaya getirmeye ve 2014 yılının ilk çeyreğinde bir antlaşma imzalamaya odaklandık. Ama olmuyor. Sekiz aydır sabrediyor, Sayın Anastasiades ile basın yoluyla karşılıklı suçlama kavgasına girmemeye özen gösteriyorum ancak onun buna dikkat etmemesi karşısında halkımıza bazı gerçekleri bu tarihi yıldönümünde ifade etmek durumundayım."şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.