Eroğlu: Colombia Üniversitesi'ndeki Konferansı Rumlar Engelledi

Eroğlu: Colombia Üniversitesi'ndeki Konferansı Rumlar Engelledi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ekibi ile güzel ve içerikli bir sohbet gerçekleştirdiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York’taki temaslarını tamamlamasının ardından...

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ekibi ile güzel ve içerikli bir sohbet gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York’taki temaslarını tamamlamasının ardından bu sabah KKTC’ye geldi.

Ercan Havaalanı’nda ABD ziyareti hakkında bilgilendirmede bulunan Eroğlu, New York'taki temasları çerçevesinde Colombia Ünivetsitesi'nde vereceği konferansın gerçekleştirilemediğini kaydetti. Eroğlu, üniversite yönetiminin “güvenliği sağlayamayacağız” mesajıyla konferansın gerçekleşmesini istemediğini kaydetti.

Rumların baskısı sonucunda konferansının iptal edildiğini tahmin ettiğini aktaran Derviş Eroğlu, üniversite öğrencilerinden davet aldıklarını ve buna olumlu cevap verdiklerini; fakat daha sonra üniversite idaresinin kendilerine olumsuz görüş bildirdiklerinin altını çizdi.

Eroğlu, "Hem müzakerelerin sürdüğü bir anlaşma arayışı içindeyiz hem de bu gibi olaylarda bile dış temsilciklerini harekete geçirip bizim bazı hareketlerimizi engellemeye çalışmaktadırlar. Bana göre bu doğru bir hareket değil.” dedi.

“BAZI ADIMLAR BAN'IN BULUNACAĞI ZİRVEDE ATILMALI"

Cenevre zirvesi konusuna da değinen Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Cenevre’de olmasının da dikkate alınmasıyla bir zirveye ihtiyaç olduğunu dile getirdiklerini belirti.

Eroğlu, “Eide’nin gelişinden, son liderler toplantısında yapmış olduğumuz sonuç açıklamasından sonra bazı adımların Genel Sekreter’in de bulunacağı bir zirvede atılması gerektiğini ön plana çıkararak böyle bir önerimiz oldu. Henüz bir tarih vermiş olmamakla birlikte ihtimal dışında değildir.” diye konuştu.

“KIBRIS MÜZAKERELERİNİ VE GELECEĞİ TARTIŞMA FIRSATI BULDUK”

Eroğlu, New York'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen yemekte Erdoğan’la aynı masada oturduklarını ve sohbet etme fırsatı bulduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendilerine bir yemek verdiğini de anlatan Derviş Eroğlu, bakanın ekibinin de yemekte hazır bulunduğunu kaydetti. Eroğlu, “Kıbrıs sorununu, müzakereleri ve geleceği tartışma fırsatı bulduk.” şeklinde konuştu.

Eroğlu, “Bu gibi temaslarda güncel konuları tartışmak, masaya koymak, görüşleri aktarmak her zaman yararlı olmaktır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve New York’taki heyetiyle birlikte tekrar bir araya gelmek, Kıbrıs konusunu istişare etmek bizim için fevkalade yararlı olmuştur.” ifadesine yer verdi.

Öte yandan Eroğlu, bir soru üzerine 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimi için henüz adaylığını koymadığını söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.