Ermenekliler: İlçenin Tek Geliri Madencilikten, Madenler Kapatılmamalı

Ermenekliler: İlçenin Tek Geliri Madencilikten, Madenler Kapatılmamalı

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyündeki Has Şekerler Madencilik'e ait kömür ocağında mahsur kalan madenciler, bölge halkının maddi durumu ve gelir alanlarını gündeme getirdi. Konu ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan...

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyündeki Has Şekerler Madencilik'e ait kömür ocağında mahsur kalan madenciler, bölge halkının maddi durumu ve gelir alanlarını gündeme getirdi. Konu ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Ermenekliler, madenlerin ilçenin her şeyi olduğunu ve kapatılmaması gerektiğini belirtti.

    İlçedeki maden faciasının ardından 14 gün geçti. Madende mahsur kalan 18 işçiden 2'si çıkarılırken geriye kalan 16 madenciyi arama çalışmaları sürüyor. Çalışmaların başladığı ilk günlerde madencilerin sağ kurtarılma ümidini koruyan Ermeneklilerin bekleyişi, aradan geçen 14 günün ardından hüzne dönüştü. İlçe halkı, iş güvenliği konusunda yapılacak çalışmaların ardından madenin çalışmaya devam etmesinin, ilçenin geleceği için şart olduğunu dile getirdi.

    Sami Boztoprak adlı emekli vatandaş, "Maden varsa Ermenek var. Maden de olmasa esnaflar aç kalır. Zaten bir tane çıkmaz sokağımız var, başka gelir yatağımız yok. Bir caddemiz var. Açılım yok, kırsal bölge, her taraf kayalık, Akdeniz'in incisi Ermenek." diye konuştu.

    

    Gökçekent köyünden olan ve madencilikle geçimini sağlayan Mehmet Gültekin, "Ermenek için madenin önemi çok büyük. Buralarda başka yapacak zaten iş yok. Ermenek'te maden olmasa bu milletin çoğu aç kalır, geçim zorlaşır burada. Bir çoğu dışarıya taşınır. Tek geliri maden. Ermenek madene kapanırsa buranın hali çok kötü." şeklinde konuştu.

    

    Kıraathane işletmecisi Mehmet İlhan ise "İnsanlar çalışıyor. İnsanların para kazanmasına katkısı var. Bu maden olmasaydı diyelim ki şimdiye burası köhne bir yer olurdu. Madene dayanarak insanlarımız hep normal içinde çalışıyor. Çevrenize bakın, hep düzenli binalar var. Kömüre dayalı bir şey. Kömür olmazsa Ermenek'in çok da bir geliri yok yani. Kömür ocağı kapandı, katkısı bitti. Bankalar filan esnafların belirli kredi borçlarını etkilemiş, biz yeni duyduk. Bundan faydalanan var, faydalanmayan var. Ama kömür ocakları buranın halkı için faydalı bir şey." ifadelerini kullandı.

    Emekli marangoz olduğunu söyleyen Fikret Karakaya da "Madenin Ermenek için çok büyük bir önemi var. Nakliyecisi çalışıyor, işçiler çalışıyor. Buranın yüzde 95'i bu madenden emekli aşağı yukarı. Ekonomiye de katkısı var. İşsiz gidip çalışıyor, nakliyecisi para kazanıyor, satıcısı para kazanıyor." dedi.

    Emekli şoför Fahri Evci ise kamyoncuların, işçilerin ve esnafın maden sayesinde gelir elde ettiğini kaydetti.

    Motor tamircisi Ahmet Öğütlü de "Hep gelirimiz madene bağlı. Köylüden hiç yoksa 2 binin üzerinde emeklimiz vardır madenden. Bin 500 daha var şu anda çalışan genelde. Bin 500 daha emekli olacak. Bu böyle devam edecek." diye konuştu.

    

    Ahçı Ahmet Etlik de "Ermenek 10 bin nüfuslu bir kaza. Ermenek'in 10 bin nüfusu varsa, aşağı yukarı yarısı madenden geçiniyor. Madenlerin kapatması çok etkiler. Vasıtalardan başlar, işçilerden çık. Ben de 5 sene ocakta aşçılık yaptım." şeklinde konuştu.

    Abin Okatan adlı yazıhaneci, "Madende en az 2 bin 3 bin kişi çalışır, bunların geçindirdiği aileleri var, annesi babası, çoluk çocuğu var. Artı kamyonculuk var. Yani Ermenek'in gelir kaynağının yüzde 80'i madenlerden geliyor. Kapatılması birinci derecede işçileri etkiler en başta. Sonra birçok kamyoncu var. Onları da etkileyecektir elbette. Esnafı da tabii ki etkiler. Oradan çalışan işçi olmazsa gelir gelmez. Esnaftan da vatandaş bir şey alamaz." dedi.

    Oto yıkamacı Veysel Acemli, "Ermenek'te bir insan okumamışsa, elinde mesleği de yoksa, yapacağı tek iş maden. Ermenek'in nüfus olarak yüzde 75 civarı geçimini madenden sağlıyor. Meslek yoksa, memuriyet falan durumu da yoksa yapacağı tek iş maden." ifadelerini kullandı.

    Madenlerin kapanmasının ilçeye çok büyük etki edeceğini kaydeden Acemli, bu durumda işsizliğin artacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.