Ermenek Madeninde Firma Projeyi İhlal Etmiş

Ermenek Madeninde Firma Projeyi İhlal Etmiş

Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) Ermenek maden kazasına ilişkin hazırladığı raporda, firmanın bırakılan topukları zayıflatacak şekilde projeyi ihlal ettiği belirtiliyor. İlgili firmanın bu faaliyetlerini, MİGEM heyetlerinin...

Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) Ermenek maden kazasına ilişkin hazırladığı raporda, firmanın bırakılan topukları zayıflatacak şekilde projeyi ihlal ettiği belirtiliyor. İlgili firmanın bu faaliyetlerini, MİGEM heyetlerinin incelemede bulunduğu Ağustos ayından kazanın olduğu güne kadar geçen yaklaşık 2,5 aylık sürede gerçekleştirdiği ifade ediliyor. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın verilerine göre ise Türkiye'de toplam 428 adet kömür ruhsatı bulunuyor. 2014 yılında şimdiye kadar toplam 457 kez programlı teftiş yapıldı. Şu an itibariyle 170 yer altı kömür madeninin 105'inde üretim faaliyetleri durdurulmuş durumda.

Meclis Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu, Başkan Ali Rıza Alaboyun başkanlığında toplandı. 11 Kasım 2014 tarihinde dağıtılan '2. Taslak Rapor' hakkında değerlendirmeler; Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ne ait linyit ocağında 27 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen kaza sonrasındaki kurtarma faaliyetleri, kazanın nedenleri ve ocak denetimleri hakkında ilgili kamu kurumlarının sunumları yapıldı.

KAZA OLAR RUHSAT SAHASINDA 3,5 MİLYON TON KÖMÜR ÜRETİLMİŞ

2014 yılında iş sağlığı ve güvenliği yönünden Şubat-Mart aylarında 176 yer altı kömür madeninde, Haziran ayında 170 yer altı kömür madeninde, Kasım ayında 111 yer altı kömür madeninde olmak üzere toplam 457 kez programlı teftiş yapıldı. Bu teftişler sonucunda yeraltı kömür işyerlerinde 127 kez işin durdurulmasına kararı verildi. Şu an itibariyle 170 yer altı kömür madeninin 105'inde üretim faaliyetleri durdurulmuş durumda.

Kömür ruhsatlarının durumu ise şöyle: Toplam 428 adet kömür ruhsatı bulunuyor. 206 adet yer altı işletmesi var. Yeraltı işletmelerinin tamamı denetlenmiş durumda. Bunlardan 76 adet ruhsatın faaliyeti durduruldu.

Faaliyet durdurma sebepleri şu şekilde: Yer üstüne iki ayrı yolla bağlantılı olmaması; havalandırmanın cebri olarak projesine uygun olarak yapılmaması; üretim panolarının birbirinden bağımsız olarak yapılmaması. Kaza olan ruhsat sahasında 1987-2013 yılları arasında toplam üretim miktarı ise 3 milyon 518 bin 900 ton.

MİGEM İNCELEDİKTEN SONRA FİRMA PROJE DIŞINA ÇIKMIŞ

Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) Ermenek maden kazasına ilişkin hazırladığı bilgilendirme sunumunun değerlendirme bölümünde, "Savcılık tarafından işletmenin güncel faaliyetini gösteren harita gönderilerek MİGEM'e verilen imalatların karşılaştırılması talep edilmiştir. Yapılan incelemede, Nisan 2014'te MİGEM'e verilen ve 2015 yılı için projelendirilen alan dışında çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. Plan üzerinde yapılan incelemede; proje verilerine uyulmadan kömür içerisindeki galerilerle yer yer proje sınırları aşılarak eski imalatlara doğru 35-40 metre (plan görünüşü yatay) daha galeri sürüldüğü görülmektedir. (İşçilerin beyanına göre bu mesafenin 10 metre daha ilerletilerek sağ ve sol yönlerinde yaklaşık 10 metre galeriler sürülmüştür.) Böylelikle bırakılan topuklar zayıflatılacak şekilde projenin ihlal edildiği görülmektedir. İlgili firma bu faaliyetlerini MİGEM heyetlerinin incelemede bulunduğu Ağustos ayından kazanın olduğu güne kadar geçen yaklaşık 2,5 aylık sürede gerçekleştirdiği anlaşılmaktadır. Tetkik tarihlerinde böyle bir ihlal söz konusu olmamasına rağmen MİGEM heyetleri tarafından daha üst kotlarda yapılan imalatlar dikkate alınarak faaliyet gösteren alanlarda ani su veya gaz boşalmalarına karşı 25 metrelik kontrol sondajları yapılarak ilerleme yapılması hususlarında uyarılarda bulunulmuştur." deniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.