Erken final Yeşil’in

Erken final Yeşil’in

Başpehlivanlık çeyrek finalinde geçen yılın başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil ile Recep Kara karşı karşıya geldi. Üçüncü ihtarı alan Recep Kara diskalifiye edildi ve erken finali Yeşil kazanmış oldu

Edirne’de 649. tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin ikinci gününde pehlivanlar üçüncü tur maçına çıktı. Üçüncü turda, geçen finalde karşılaşan Mehmet Yeşil Yeşil ile Recep Kara eşleşti. Normal sürede yenişemeyen pehlivanlar uzatma dakikalarına geçti. Uzatma dakikalarında da yenişemeyen pehlivanlar altın puanlamaya geçti. Maçın bu bölümünde rakibini yere yatıran Recep Kara tam bastıramadığı için puan alamadı ve maç devam etti. 95 dakika süren güreşin son bölümünde Mehmet Yeşil Yeşil, rakibi Recep Kara’yı 2 defa saha dışına ittiği için Recep Kara’ya üçüncü ihtar verilerek diskalifiye edildi ve Mehmet Yeşil Yeşil çeyrek finale kalan isim oldu. Diskalifiye edilen Recep Kara, kararın açıklanmasının ardından önce itiraz etti, daha sonra sahanın ortasına diz çöktü ve ağladı. Kırkpınar güreşlerinin ikinci gününde çeyrek finale Osman Aynur, Mehmet Yeşil Yeşil, Sermest Bulut, Şaban Yılmaz, Serhat Gökmen, Savaş Yıldırım, Gökhan Arıcı ve Ali Gürbüz çıktı.

TAŞÇI ER MEYDANINDA JAPON SUMOCU İLE GÜREŞTİ

Türkiye’nin ve Japonların yüzlerce yıllık geçmişe sahip ata sporları, Kırkpınar Yağlı güreşleri ve Sumo güreşi, Edirne’de buluştu. Sarayiçi Er Meydanı’nda Kırkpınar’ın efsane ismi 2 altın kemerli Ahmet Taşçı ile Japon Sumocu Akuna Mina karşı karşıya geldi. Er meydanının iki ayrı kapısından güreş alanına gelen pehlivanlar önce birbirlerini selamladı. Japon Sumocu sahaya çıkarken Peşrev çekerken, Ahmet Taşçı ise sumo güreşlerinde kutsal sayılan hareketleri yaparak çıktı. 4 dakika süren gösteri güreşinin ardından hakem iki sporcunun da elini havaya kaldırarak Türk ve Japon dostluğu kazandığını söyledi. Müsabaka sonunda iki sporcu da Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim tarafından tebrik edildi.

Sumocu ile karşılaşan Ahmet Taşçı, “Rakip gerçekten çok ağırdı ama çok centilmen bir sporcu. Bu temsil ettiğimiz sporunda yapısıdır. Ata sporunun vermiş olduğu terbiye ve ahlakla büyüdüğü için sporcuları da ahlaklı oluyor. Centilmence bir mücadele yaptık. Hakem bizi berabere ayırdı. Ben iki kültürün birleşmesinden dolayı çok memnunum” dedi. Japon Sumo güreşçisi Akuna Mina, ise “Kırkpınar’da çıkmak ve güreşmek benim için bir tecrübe oldu. Buradaki bana bu imkanları sunan herkese teşekkür ederim. Karşılaşma umduğumdan çok daha sert geçti. Ahmet Taşçı’nın yaşından dolayı bu kadar güçlü olacağını sanmıyordum ama yaşına göre oldukça güçlü bir güreşçiydi. Onunla güreşmekten dolayı çok mutluyum. Ahmet Taşçı’nın 52 yaşında olduğunu biliyordum ama bu kadar güçlü olduğunu bilmiyordum” şeklinde konuştu.

PEHLİVANLARA YAĞ DAYANMIYOR

Edirne’de yapılan 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ilk gününde yaklaşık 500 kilo zeytinyağı pehlivanların sırtında eridi. Güreşçiler her güreşten önce saha içinde görevli yağcılar tarafından yağlanıyor. Güreş sırasında “vücudun kavranması güç olsun” diye zeytinyağı ile yağlanan pehlivanlar, önce sağ elle sol omuza, göğse, kol ve kispete yağ sürüyor, sonra sol elle aynı işlemi tekrarlıyor. Bakır ibriklerdeki zeytinyağları, güreşlere başlayacak pehlivanlara görevlilerce dağıtılıyor. Zaman zaman görevlilerle pehlivanlar arasında yağlanma yüzünden tartışmada yaşanıyor. Pehlivanlar, yağcının az yağ verdiğinden yakınıyor. Vücudun kavranmasını güç kılan yağ, birbirine karşı mücadele veren pehlivanların da işini güçleştiriyor. Bu da yağlı güreşin görselliğini artırıyor. Güreşi tamamlayan pehlivan, saha kenarındaki çeşmelerde ve tribün altındaki duşlarda yıkanarak üzerindeki yağdan arınıyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.