Erdoğan’dan Putin’e: Bizi Şanghay’a Alın, Ab Sıkıntısından Kurtarın

Erdoğan’dan Putin’e: Bizi Şanghay’a Alın, Ab Sıkıntısından Kurtarın

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan basın toplantısında, Putin’den Türkiye’yi Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) almasını istedi.

Ukrayna’nın AB ile ortaklık anlaşmasını askıya alması ile ilgili sorunu değerlendiren Putin, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi. Türkiye’nin bu konudaki tecrübeleri olduğunu esprili bir şekilde ifade eden Putin’e Erdoğan, “Türkiye’nin 50 yıllık tecrübesi var…” diyerek esprili bir şekilde cevap verdi.

Erdoğan devamında “Gelin Türkiye’yi Şanghay İşbirliği Örgütü’ne alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın.” dedi. Bunun üzerine Putin, “Şunu kesinlikle ifade etmek isterim ki, bağımsız dış politika konusunda bölgede etkin çalışmalara devam edeceğiniz anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, Avrasya ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması yapmaya da hazır olduklarını kaydederek, “ŞİÖ’ye üyelik talebimizi daha önce de sayın Putin’e ifade etmiştim. Bunu önemsiyoruz…” dedi.

Türkiye, Nisan ayında ŞİÖ’ye diyalog ortağı olmuştu.

AB’NİN TELEFON DİNLEMELERİNE GÖNDERME

Ukrayna’nın AB ekonomik işbirliği ile ilgili yapılacak toplantıyı askıya almasını ve Litvanya-Ukrayna Cumhurbaşkanlarının pazarlık konuşmaları ile ilgili soruya cevap veren Putin, bunun ABD’li dostlara sorulması gerektiğini ifade ederek, telefon dinlemelerine göndermede bulundu.

“Amerikalı dostlarımız görüşmenin içeriğini paylaşabilirlerdi.” temennisinde bulunan Putin, Ukrayna’nın AB ile imzalayacağı ticari anlaşmanın Rusya ile mevcut imtiyazlı gümrük işbirliğini olumsuz etkileyeceğini, bu yüzden siyasi nedenlerle değil, sadece teknik nedenlerle buna karşı çıktıklarını söyledi. Rus lidere göre AB tarım ürünlerinin Ukrayna üzerinden Rusya pazarını işgal etme riski var. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.