Erdoğan'a Türkmenistan'da At Hediye Edildi

Erdoğan'a Türkmenistan'da At Hediye Edildi

Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türkmen mevkidaşı Gurbanguli Berdimuhamedov Berdimuhamedov tarafından Türkmence "kardeş" anlamına gelen "Doğan" isimli Ahal Teke cinsi at hediye edildi. Erdoğan,...

Türkmenistan’da resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türkmen mevkidaşı Gurbanguli Berdimuhamedov Berdimuhamedov tarafından Türkmence "kardeş" anlamına gelen "Doğan" isimli Ahal Teke cinsi at hediye edildi. Erdoğan, Berdimuhamedov'a hediye ettiği at için teşekkür etti.

Türkmen lider ve Erdoğan, ikili görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Erdoğan, Berdimuhamedov ile birçok konuyu ele aldıklarını ifade ederek, "Cumhurbaşkanlığı görevimi devraldıktan sonra ilk resmi ziyaretlerimden birini hatta Orta Asya'da birincisini kemik kardeşimiz olan Türkmenistan'a yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Malumunuz Sayın Berdimuhamedov'u hem ikili ziyaret, hem de Türk Konseyi Zirvesi'ne iştirakı vesilesiyle Haziran ayında, devir teslim törenime nazik katılımı dolayısıyla Ağustos ayında da ülkemizde ağırlamıştık. Bu yıl karşılıklı cumhurbaşkanı düzeyinde 4. ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bugünkü toplantımızda değerli kardeşim Berdimuhamedov'la her zaman olduğu gibi samimi ve verimli görüşmeler yaptık. İkili görüşmemiz çok çok verimli geçti." dedi.

AFGANİSTAN’DA KARARLI DESTEK MİSYONU GÖREV YAPACAK

Afganistan'daki gelişmelerin Orta Asya'ya olan etkileri üzerine konuşan Erdoğan, "Afganistan'daki muhtemel gelişmelerin Orta Asya'daki güvenlik ve istikrarı olumsuz etkilememesi gerekiyor. Türkmenistan'la İstanbul Süreci başta olmak üzere yakın diyalog ve işbirliği içerisinde olduğumuzu da belirtmek istiyorum. Siyasi ve güvenlik geçiş süreçlerini başarıyla sürdüren Afganistan, son 13 yılda karşı karşıya olduğu sorunlarla mücadelede uluslararası toplumun da desteğiyle önemli bir ilerleme kaydetti. 10 gün kadar önce Afganistan ziyaretimde orada da bu konuları ele aldık. Değerlendirme fırsatımız oldu ve malum önümüzdeki yıl itibariyle Kararlı Destek Misyonu orada çalışmaya başlayacak ve bu Kararlı Destek Misyonu'na da ABD başta olmak üzere Türkiye ve bunun yanında Almanya, İtalya bir dörtlü ülkeler zinciri olarak yaklaşık 12 bin kişilik bir misyonla 2016'ya kadar orada güvenlik sürecini devam ettirme durumunda olacaklar. Tüm mesele, özellikle bu terör tehdidinden Afganistan'ı da bir an önce kurtarabilmek ve iç huzurunu, iç güvenliğini sağlayabilmek. Bu da tabi sadece Afganistan için değil, komşu ülkeler için de gerçekten bir huzurlu ortamı sağlamış olacak ki bu ülkelerin geleceğini de teminatı altına almış olacaktır" dedi.

TÜRKMEN GAZINA YOĞUN İLGİ

Türkmen gazının Avrupa'ya Türkiye üzerinden ulaşımı konusunda da konuştuklarını kaydeden Erdoğan, ”Orta Asya'nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması bakımından Türkmenistan özel ve önemli bir konuma sahip. Bu alanda hayata geçirilecek projelerin bölgesel işbirliği çalışmalarına da önemli katkıda bulunacağına inanıyorum. Görüşmelerimizde Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarına taşınmasına yönelik ortak vizyonumuzu bir kez daha teyit ettik. Bu alanda bölgesel işbirliğinin geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Erdoğan açıklamasında Türkmenistan'la ticari ilişkileri daha da arttırmak istediklerini belirterek, uçak seferlerinin arttırılmasına da önem verdiklerini belirtti. Erdoğan, THY, gerekse farklı firmaların Türkmenistan'la ziyaretlerini çeşitlendirmeleri noktasında da görüşmelerinin olduğunu kaydederek, sadece İstanbul-Aşkabat veya Avaza değil, bu noktada Antalya, Ankara buraları da çoğaltmak suretiyle geliş gidişlerin artmasının önemli olacağına inandıklarını belirtti.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki işbirliği ilişkilerine değinen Erdoğan, "Özellikle de şu ana kadar Türkmenistan'da Türk müteahhit firmalarının yüklenmiş oldukları proje toplamı 42 milyar dolar. Böyle bir proje yüklenmiş olan Türk firmaları alt yapısı ve üst yapısıyla Türkmenistan'ın gelişimine çok ciddi tabi katkıları da oldu. Bundan dolayı başarılı müteahhit firmalarımıza çok teşekkür ediyorum. Ancak müteahhit firmalarımıza Türkmenistan'da bu imkanı sağlayan değerli kardeşim Berdimuhamedov'a ve rahmetli Türkmenbaşı'na da huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ülkelerimiz arasında ortak değerler üzerine inşa edilen ve geniş bir yelpazeye yayılan işbirliği söz konusu ve gerçekten Berdimuhamedov kardeşimizin özellikle bu kardeşlik üzerine bina etmiş olduğu dayanışma ruhunu görmezlikten gelemeyiz. Genel olarak fikir birliği içerisinde olduğumuzu gördük. Bunu memnuniyetle müşahade ettik. Ulaştırma ve enerji alanındaki işbirliğimiz Türkmenistan'la ilişkilerimize stratejik bir boyut kazandırıyor. Bilhassa bu alanlarda keşfedilmeyi ve hayata geçirilmeyi bekleyen önemli bir potansiyelin olduğu kanaatindeyim. Orta Asya'nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması bakımından Türkmenistan özel ve önemli bir konuma sahip. Bu alanda hayata geçirilecek projelerin bölgesel işbirliği çalışmalarına da önemli katkıda bulunacağına inanıyorum" diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.