Erdoğan Köşk için aday olacak mı?

Erdoğan Köşk için aday olacak mı?

Başbakan Erdoğan, Köşk için yeni yol haritasını hazırladı. İşte Erdoğan'ın aklındaki o sistem;

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimlerinde AK Parti'den aday ya da adayların çıkabileceğini ifade ederek, Köşk'teki makamda partili bir cumhurbaşkanının bulunması yarı başkanlık sistemini kendiliğinden getireceğini söyledi. Türkiye'de başkanlık sisteminin tam olarak bilinmediğini de anlatan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer ile bazı konularda anlaşamadıklarını hatırlatttı, oluşabilecek yetki karmaşasından örnekler verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TRT'nin ortak yayınında başkanlık sistemiyle ilgili soruları cevapladı. "Cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız" sorusuna net cevap vermeyen Erdoğan, seçimlere 19 ay gibi bir süre olduğunu bu süre içinde AK Parti Genel Başkanı olarak, bulundukları makamda halka hizmet ettiklerini söyledi. Türkiye'de başkanlık sistemiyle ilgili bilgi karmaşası olduğunu da ifade eden Erdoğan, Rusya ve ABD'den örnekler vererek, denetim mekanizmasının iyi ölçüde çalışması gerektiğini ifade etti.
 
"YETKİ KARŞAMASI ÇIKABİLİR"
 
Türkiye'de başkanlık sistemine karşı çıkanların, Meclis'te oluşacak iki güçlü partiye karşı çıktıklarını anlatan Erdoğan, yetki karmaşası çıkabilir yönündeki iddialarla ilgili de şöyle konuştu:

"Ben yetki karşaması konusunda çok katılmıyorum. Çıkmaz da demiyorum. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanı ile uyum içinde çalışıyoruz. Bir önceki Cumhurbaşkanı ile böyle değildik. Yerindelik hakkını kullandığımız zaman bunu engellemiştir. Yürütme bunu kullanamassa nasıl icraat yapacak. Erklerin birbiriyle müdahalesinde önümüze geldi. Yargı, yasamaya, yürütmeye müdahale etti. Bunlar yapıldığı sürece milletin menfaatleri engelleniyor ya da yapılamıyor.
 
Seçilen Cumhurbaşkanı, yarı başkanlık sistemini temsil eder hale gelecektir. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanıdır. İsterse bakanlar kuruluna başkanlık edebilir. Bizde bu bugüne kadar kullanılmamış. Cumhurbaşkanlarımız isterlerse bu hakları var ve gelir yaparlar. Şu anda halk tarafından böyle bir adım attığında çok daha farklı olacaktır. Parlemantodan gelişle, sandıktan geliş arasında bir fark olacaktır.
 
"ADAYLIK DURUMU"
 
Aday olacağım ya da olmayacağım demem ayrı bir tartışma getirir. Şimdi önümüzde 2013 var. Ondan sonra da 7 aylık bir süre var. Yaklaşık 19 ay var. Benim bir görevim var. AK Parti Genel Başkanı olarak ülkeme hizmet edeceğim. Sonra bir süreç başlayacak ve benim partiminde adayı olacak, belki de adayları olacak bunları bilemem.

Bir defa şöyle bir süreç başlıyor. Partili aday süreci başlıyor. Partili aday sürecinin başlaması, başkanlık ya da yarı başkanlık sistemini zaten getiriyor. Aday çıkar ve kampanya yapar. Bu tabii bir yerde şu anda Cumhuriyetçiler Demokratlar yapısının bir örneğini ortaya koyuyor. Bir seçim kampanyasındaki gibi AK Parti iktadarı gibi bir şey diyemessin. Halkın tümünün Cumhurbaşkanı olacaksınız ve buna göre mesajlar vereceksiniz. Cumhurbaşkanı adayının bir programı olacak ve ona göre çalışmalar yapacaktır. Halkta tercihini buna göre yapacaktır. İlk turda aşamassa ikinci tura geçecektir ve en fazla oyu alan seçilecektir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.