Erdoğan: Dolar Ve Euro'daki Yükseliş 17 Aralık'a Bağlanırsa Yanlış Olur

Erdoğan: Dolar Ve Euro'daki Yükseliş 17 Aralık'a Bağlanırsa Yanlış Olur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dolar ve Euro'daki yükselişin 17 Aralık'a bağlanmasının yanlış olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dolar ve Euro'daki yükselişin 17 Aralık'a bağlanmasının yanlış olacağını söyledi. ABD'de FED'in yaptığı girişimler olduğunu, Türkiye'de bu olayın süreklilik arz edecek bir olay olarak görmediğini vurgulayan Erdoğan, şu anda Türkiye'den para çıkışının sıkıntı verecek konumda olmadığına dikkat çekti.

Erdoğan, Brüksel'e yapacağı ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Erdoğan, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışına ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

"YÜZDE 17 ANAYASAL HAKKI TÜRKİYE ÜZERİNDEN PAYLAŞMAK İSTİYORLAR"

Petrol akışıyla ilgili şu anda herhangi bir şeyin söz konusu olmadığını dile getiren Erdoğan, "Zaten başladı. Bu konuyla ilgili olarak ben Kuzey Irak yerel yönetimiyle ilgili yetkililerle, Sayın Barzani ile yaptığım görüşmeyi konuşabilirim. Diğerlerini konuşmamın bir anlamı yok. Burada biz kendileriyle ne konuştuysak, görüştüysek onun devamı istikametinde sürecin devam ettiğini biliyorum. Şu ana kadar olumsuz bize Kuzey'den gelen herhangi bir şey yok. Yüzde 17 Anayasal hakları var, bu haklarını Türkiye üzerinden paylaşmak istiyorlar, olayın aslı budur. Bunun dışında olanlar sadece bana göre lafı güzaftır." diye konuştu.

"CHP'NİN ÜLKEMİZE KATKI SAĞLAYACAK BİR ADIMI BUGÜNE KADAR OLMAMIŞTIR"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik ön gören teklifle ilgili bir soruya Başbakan Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız ortaya bir iyi niyet koydu. Biz ana muhalefet ve diğerleriyle bu tür işlerin yapılamayacağını biliyorduk, biliyoruz. Ve ben Sayın Cumhurbaşkanımıza ifade de ettim. Bakın dedim şu anda yeni Anayasayla ilgili çalışmada, 60 maddede mutabakat var. Bu mutabık olanları gelin çıkaralım diyoruz yanaşmıyorlar. HSYK ile ilgili de belli bir noktaya gelinmiş. Oturup konuşularak burada mutabık kalınsın bunu da yapalım. Bizden yana, ben Cumhurbaşkanımıza onu söyledim. Anayasa değişikliğinde bu konuyla ilgili en ufak bir terslik olmaz. Arkadaşlarımı ben görevlendiriyorum, yarın ana muhalefetten de diğerlerinden de randevu alacaklar ve ziyarete gidecekler. Arkadaşlarım CHP'yi de MHP'yi de BDP'yi de ziyaret ettiler. CHP'de bir çay içebildiler, MHP'de bir çay bile içemediler. Ardından BDP'yi ziyaret ettiler. Maalesef üçünden de herhangi bir olumlu cevap alamadılar. Ve bu arada, komisyon çalışmaları esnasında biliyorsunuz, itiraz ettikleri konularda da gerekli değişiklikleri komisyonda yaptılar. Bunların ötesinde de herhangi bir değişiklik söz konusu olursa, bunları da genel kurulda yapabileceğimizi de deklare ettik. Buna da açığız. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı'na evet biz anayasa değişikliğini yapmaya varız diyeceksin, dışarda yokuz diyeceksin. Sonra da kalkıp AK Parti ile ilgili olarak anayasa değişikliğini yapamayız diyeceksiniz. CHP'nin bu ülkede yasama organında da yürütme organında da hiçbir zaman ülkemize katkı sağlayacak bir adımı bugüne kadar olmamıştır, bundan sonra da olmaz. Çok açık net bunu söylüyorum. İşte nasıl komisyonda kavga gürültü patırtı çıkarttıysalar, herhalde şimdi Genel Kurul'da bunu ne kadar engellersek zaman kazanacağız diyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar biz şu anda çıktığımız yolda, biz HSYK ile ilgili yasal düzenlemeyle ilgili attığımız adımı devam ettireceğiz. Çarşamba gününden itibaren bu devam edecektir. Arkadaşlarımız Parlamento'dan çıkaracaklar. Ondan sonrası bu Cumhurbaşkanı'nın takdiri. Sonraki süreci takip edeceğiz." karşılığını verdi.

"CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI KARŞISINDAKİ PATLAMANIN CENEVRE İLE ALAKASI YOK"

Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısında patlamanın sorulması üzerine ise Erdoğan, "Bunun Cenevre ile filan alakası yok. Orada her gün bu olaylar devam edecek. Cenevre 1'in İran tarafından kabul edilip edilmemesi söz konusu. BM'nin İran'ı daveti söz konusu. Fakat ABD'nin olumsuz yaklaşımı söz konusu. Babel Hava'daki olayların bununla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Temenni ederiz ki Cenevre 2 Suriye için hayırlara vesile olur." şeklinde konuştu.

Dolar ve Euro'daki yükseliş konusunda da Başbakan Erdoğan, "Biliyorsunuz Başbakan Yardımcım süreçle ilgili düşüncelerini anlatıyor. Tabi olay 17 Aralık'a bağlanırsa bu yanlış olur. ABD'de FED'in yaptığı girişimler var. Ülkemizde bu olayı süreklilik arz edecek bir olay olarak görmüyorum. Şu anda Türkiye'den para çıkışı sıkıntı verecek konumda değil. Şu anda gerek Başbakan Yardımcımın dün akşam yapmış olduğu konferansta attığı bir adım var, yine Maliye Bakanımın şu anda Londra, ABD seyahatiyle oralardaki çevrelerle yapacakları görüşmeler var. Bu çalışmalarla olay çok daha farklı bir havaya girecektir. Bizim bu seyahatimiz, bizim atacağımız başka adımlar var. Bu adımlarla birlikte yine normale dönecektir diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.