Erdoğan Cpj Başkanı Joel Simon’u Şoke Etti: Bize Karşı Böyleyse…
Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ) Başkanı Joel Simon, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gazetecilere yönelik tutumunu sert bir dille eleştirdi. Joel Simon, The Guardian gazetesindeki “Uluslararası gazeteciler hiç olmadığı kadar tehlike altında” başlıklı makalesi, Erdoğan’ın Ak Saray’da çekilen fotosuyla birlikte yayınlandı.
Joel Simon, Erdoğan'ın CPJ delegasyonuna yaptığı açıklamalar karşısındaki şaşkınlığını, “Erdoğan bir grup uluslararası gazeteciye karşı bu şekilde davranıyorsa, özelde neler söylüyordur kim bilir!” ifadeleriyle dile getirdi.
Simon, CPJ’den bir delegasyonun üyesi olarak geçen ay, ülkedeki basın özgürlüğü krizini değerlendirmek üzere Erdoğan ile toplantı yaptıklarını hatırlattı. CPJ Başkanı, daha önce birçok kez farklı devlet lideriyle benzer toplantılar yaptığını; ancak Erdoğan’ın açıklamalarının diğerlerinden çok farklı olduğunu vurguladı.
Daha önce katıldığı benzer toplantılarda devlet liderlerinin genellikle “bir formülü” takip ettiğini belirten Simon, bu formülü şöyle özetliyor: “Başkan veya başbakan, basın özgürlüğüne derin ve değişmez bağlılığını dile getirir. Daha sonra ülkenin bu prensipleri uygulama konusunda başarısız olduğu yönleri tartışırız. Liderler sıklıkla, agresif bir duruşun neden gerekli olduğunu açıklamak için dikkatsiz ve sorumsuz yerel medyayla, bir hayli profesyonel uluslararası medyayı karşılaştırır.”
TOPLANTIDA KAVGACIYDI, HEDEFİ CNN VE NYT İDİ
Simon, Erdoğan'ın bu “senaryoyu” takip etmediğini belirterek, toplantının başından itibaren saldırıya geçtiğini ve “kavgacı bir duruş” sergilediğini ifade ediyor. Erdoğan’ın, medyayı “önyargılı, müdahaleci ve taraflı” olarak suçladığına dikkat çeken Simon, “Öfkesinin asıl hedefi, her ne kadar onları da çok aşağılasa da, yerel medya değildi; New York Times (NYT) ve CNN International idi.” yorumunda bulundu.
Erdoğan’ın, ‘hakaretlere hiçbir zaman hoşgörüyle yaklaşmayacağını ve internete giderek daha da karşı olduğunu’ söylediğini de aktaran CPJ Başkanı, “Eğer Erdoğan bir grup uluslararası gazeteciye karşı bu şekilde davranıyorsa, özelde neler söylüyordur kim bilir!” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin yakın zamana kadar dünyada en çok tutuklu gazetecinin bulunduğu ülke olduğunun da kaydedildiği makalede, medyayı “marjinalleştirmek, izole etmek veya engellemek için” hükümetlerin farklı taktiklere başvurduğu belirtiliyor.
Bazı uluslararası gazeteciler hakkında iftira kampanyası düzenlendiğine de değinen Simon, Erdoğan'ın New York Times muhabiri Ceylan Yeğinsu'nun haberinde kullandığı bir fotoğrafa karşı çıkmasının ardından muhabirin “kötülendiğini ve tehdit edildiğini” hatırlatıyor.
Makalede ayrıca, Türkiye ve Etiyopya gibi yerlerde, gazetecilerin yaptıkları kritik haberler sebebiyle, terör suçlamasıyla tutuklandığı kaydediliyor.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.