Erdem Konya projelerini değerlendirdi

Erdem Konya projelerini değerlendirdi

AKP Konya Milletvekili Orhan Erdem, eğitim, sağlık, ulaşım, sanayileşme ve sulama projeleri ile Konya’nın iyi bir ivme kazandığını, bunun da yeni yatırımları teşvik ettiğini söyledi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Konya Milletvekili Orhan Erdem, hızlı trenden karayolu ulaşımına, sağlık yatırımlarından eğitim yatırımlarına, sivil hava alanından sanayileşmeye ve sulama projelerine kadar Konya yatırımlarıyla ilgili konularda gazetemize önemli bilgiler verdi. Orhan Erdem, yatırımların Konya’ya iyi bir ivme kazandırdığını ifade etti.


*Geçtiğimiz hafta sonu Akşehir’de Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla sanayi tesisleri açılışında bulundunuz. İlçelerdeki sanayileşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Konya sanayisi, markalaşma sorunu olsa da büyüyüp gelişen bir yapıya sahip. Konya’da küçük, orta ve büyük düzeyde çok sayıda sanayi işletmesi var. 4. Organize Sanayi için teklifte bulunan yaklaşık bin sanayici var. Merkezdeki sanayi yatırımlarının yanında ilçelerde de sanayi yatırımına ihtiyaç duyuluyor. Göçlere bakıldığı zaman büyük bir bölümü ekonomik gerekçelerle gerçekleşiyor. Bu göç, eğitim, sağlık ve benzeri sorunları da beraberinde getiriyor. Derslik yetmiyor, sağlık kuruluşlarında problemler yaşanabiliyor. İlçelerde kuracağımız sanayi tesisleri ile göçü engeller ve bu sorunu çözebiliriz. Bu düşünce ile 1995 yılında Akşehir’de sanayi tesisi kararı alınmış, 2001 proje uygulanmaya başlamış. Biz iktidar olduktan sonra bu süreci hızlandırdık. Akşehir’deki yerel sanayiciler buraya yatırım yapmaya başladı. Başta 10 sanayi firmasının temeli atılacaktı. Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün’ün Akşehir’deki açılışlara katılmasını istedik. Bunun Akşehir’de sanayileşme adına iyi bir ivme oluşturacağını bildirdik. Bakanımız da kabul etti. Hafta sonunda Akşehir’de toplamda 18 fabrikanın temel atma töreni gerçekleştirildi. Bu fabrikaların toplamında en az 500 kişinin istihdam edileceği düşünülürse, göçleri de engellemede etkili olacağı söylenebilir.
HIZLI TREN ZAMANINDA BİTECEK AMA …
*Bu dönemde yapılan en önemli yatırımlardan bir tanesi Hızlı Tren Projesi. Hızlı Tren Projesi’nin zamanında bitirilebilecek mi? Başbakan 17 Aralık’taki Şeb-i Arus törenine hızlı trenle gelebilecek mi?
- Açıkçası ben de çok merak ediyordum, söz verildiği üzere projenin bitirilebileceği noktasında benim de kaygılarım vardı. Fakat pazar günü Bakan’ı Ankara’ya uğurladıktan sonra Polatlı’daki hızlı tren şantiyesine gittim. Yolun 160 kilometrelik bölümü bitmiş. Yüklenici firma süresi içerisinde raylardaki çalışmanın biteceğini söylüyor. Çalışmaların ne kadar hızlı ilerlediğini görünce, Başbakan’ın Konya’ya hızlı trenle geleceğine ben de inandım. Ama şöyle de bir durum var; proje tamamlandıktan sonra hızlı trenin 5-6 ay deneme süreci oluyor. Kum torbaları yüklenerek çeşitli hızlarda deneme turları gerçekleştiriliyor. Er ya da geç, Hızlı Tren, Konya için önemli bir yatırımdır ve yapılması da son derece önemlidir. Konya çok arzu edilen bir şehir. Mevlana gibi bir değeri var. Bu nedenle de özellikle hafta sonunda yakın çevreden günübirlik gelenler oluyor. Bu yatırım turizme de olumlu yansıyacak.
*Konya’ya yapılan sağlık yatırımları konusunda neler söylemek istersiniz? Sağlık alanında yapılan yatırımların Konya’ya ne gibi katkısı olacak?
- Sağlık yatırımlarının tamamlanmasının ardından Konya bence sadece Türkiye’nin değil, yakın çevrelerin de sağlık üssü haline gelecek. Özellikle Ortadoğu’dan onkoloji, fizik tedavi ve benzeri bir çok alanda insanlar Konya’ya sağlık problemleri için gelecek. Şu an Konya’da biri vakıf ikisi kamu olmak üzere üç adet Tıp Fakültesi var. 10 özel sağlık kuruluşu hizmet ediyor. Devletin merkezde de ciddi sağlık yatırımları var. Numune Hastanesi’ni baştan aşağı yenileyecek proje hazır. İşin uzmanları ortalama 80 trilyonluk bir yatırım olacağını söylüyor. Öte yandan Beyhekim Kampüs’ü de tamamlanma aşamasında. Yani sağlık yatırımları Konya’yı önemli bir üs haline getirecek.
YATIRIMLAR BİRBİRİNİ TEŞVİK EDİYOR
* Peki, Konya sağlık yatırımlarının tamamlanmasının ardından başta Ortadoğu olmak üzere bir çok ülkenin sağlık üssü olacak dediniz. Diğer ülkelerden Konya’ya ulaşım nasıl olacak? Bu gelişmeler sivil havaalanına ihtiyacı artırmayacak mı?
- Doğru bir noktaya temas ettiniz. Yapılan bazı yatırımlar diğerlerini tetikliyor. Bu gelişmeler sivil havaalanına olan ihtiyacı artıracak. Şimdi kullanılan havaalanı askeri bir havaalanı. Protokole göre bu havaalanının 100 kilometrekare çapındaki alana başka bir havaalanı yapmak durumunda buranın denetimi yine askeri üssün elinde olacak. Yani kule yine sivilleşemeyecek, uçuşlarda askeri kuleden izin alınacak. Mevcut havaalanının yeri şehir merkezine ulaşım açısından çok iyi bir noktada. Askeri havaalanının Karapınar’a taşınması ve mevcut havaalanının tamamen sivilleştirilmesi söz konusu olabilir.
*Peki, eğitim yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Konya’da biliyorsunuz Selçuk Üniversitesi önemli bir konumda. Bunun dışında 2 yeni vakıf üniversitesi kuruldu. Bunun yanında bir yeni devlet üniversitesinin de yolu açıldı. Selçuk Üniversitesi de bölünecek. Konya’daki yükseköğrenim kurumu sayısı 5’e çıkacak. Eğitim bakımından, medreseler şehri olan Konya, tarihi misyonuna uygun bir yapıya kavuşmuş olacak.
*Konya Ovası’nın kaderini değiştireceğine inanılan KOP’ta çalışmalar nasıl ilerliyor?
- Konya Ovası Projesi tüm hızıyla devam ediyordu. Geçtiğimiz hafta balçıklı bir zemine gelindiğini ve bu nedenle çalışmaların yavaşladığını öğrendik. Bu zeminin aşılmasının ardından çalışmalar normal seyrinde devam etmeye başladı. Bu proje Konya Ovası için gerçekten hayati bir öneme sahip. Projenin tamamlanmasının ardından yer altı sularının kullanımı azalacak. Konya’daki tarım uygulamaları daha verimli hale gelecek.
* Son olarak, Konya’nın ulaşımındaki gelişmelerle ilgili neler söylersiniz? Duble yol yatırımları hangi aşamada?
- Duble yollarda artık sona gelindi ve yatırımlarda kendisini göstermeye başladı. Konya, 1030 kilometre duble yol ağı ile en çok duble yola sahip olan il oldu. Duble yol yatırımlarının büyük bir kısmı tamamlandı, yakın zamanda tamamı bitecek.
Foto altı: AKP Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya’ya yapılan yatırımları Merhaba’ya değerlendirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum