‘Engellilere yönelik   politikalar geliştirilmeli’

‘Engellilere yönelik politikalar geliştirilmeli’

Saadet Partisi Konya Engelliler Koordinasyon Birim Başkanı Kerim Şenel, engel tanımayan özgüven ve azimleriyle tüm zorlukların üstesinden gelen engelli vatandaşların 10-15 Mayıs Engelliler Haftasını tebrik etti.

Nüfusun yüzde 13’ünün engelli olduğunu dile getiren Kerim Şenel, “Bu da takriben 10 milyon engelli, ailelerini de hesaba katarsak asgari 30 milyon insan engellilik problemlerinden doğrudan muzdarip olmaktadır” dedi.

Devletin engelliliğe yol açan sebepleri ortadan kaldıracak politikalar geliştirmesini isteyen Şenel, “Engellilerin ulaşım ve erişimle alakalı sorunlarının giderilmesi hususunda yerel yönetimlerin, özellikle de belediyelerin ciddi, samimi ve gerçekçi çalışmalar yapması gerekir. Engellilerin iş gücüne, üretime katkı sağlamak ve sosyal hayata katılmaları için de ortez, protez, akülü araba, baston gibi yardımcı araçların temininde devletin katkısının artırılması ve temininin sağlanması hayati önem taşımaktadır. Engellilerin işsizliğinin azaltılması için Engelli Kamu Personeli atamalarının 2 bin 300 değil, 10 binlerce olması ve eğer kontenjanlar doluysa kotanın yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıkarılması gerekmektedir. 2022 sayılı yasayla verilmekte olan muhtaçlık yardımlarının da yine günün şartlarına göre belirlenmesi ve uygulanması lazım. Şu anki duruma göre evde bakım hizmeti aylığı 5 bin 92 TL, muhtaçlık yardımı ise rapor derecesi yüzde 40 ile yüzde 69 arası bin 874 TL, rapor derecesi yüzde 70’ten yukarısı ise 2 bin 811 TL olarak verilmektedir. Günümüz şartlarında bunun da ne kadar komik olduğu takdire şayandır” diye konuştu.

YETERLİ DERECEDE TEMSİL EDİLMELİLER

Saadet Partisi Konya Engelliler Koordinasyon Birim Başkanı Kerim Şenel, şu görüşleri dile getirdi: “Engellilerin yönetimlerde söz ve karar sahibi olması, meclislerde de yeterli derecede temsil edilmesinin önü açılması hususunda gerekli kolaylıkların sağlanması, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yeniden yapılandırılarak Engelliler İdaresi Başkanlığı şeklinde olmalı ve doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlanmalıdır.”

Şenel, geçmişte Milli Görüş partilerinin engellilere yaptığı hizmetleri şöyle sıraladı: “20 Ekim 1991 Genel Seçimlerinde Refah Partisi TBMM’de grup kurdu. Grubun başkanvekili Merhum Şevket Kazan ve arkadaşlarının imzasıyla 1992’nin birinci ayında TBMM’ye “Engellileri (o zamanki adıyla “Özürlüleri”) Araştırma Önergesi” verdi. Bu önerge bütün vekillerin oylarıyla kabul edildi ve bir araştırma komisyonu kuruldu. Mecliste grubu olan her parti birer üye verdi. Bu komisyon bir yıl süre ile çalıştı ve 222 sayfalık bir rapor hazırladı. Ne yazık ki rapor tozlu raflara kaldırıldı ve zamanın iktidarı herhangi bir işlem yapmadı. Ta ki 54. Hükümet kuruluncaya kadar. 3 Aralık 1996 günü Milli Görüşün lideri ve 54. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, TBMM’yi engelliler gündemiyle topladı ve her engelli grubunun temsilcilerini bu grupta ağırladı. Onlara “siz bizim özürlü değil, özel vatandaşlarımızsınız” dedi. “Bizim sizin için yaptıklarımız sizin için ulufe değil, sizin tabii hakkınızdır. Bugünü sizin için bayram ilan ediyorum” dedi ve Meclisten kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi aldı. 571, 72 ve 573 sayılı kanun hükmünde kararnameler çıkarttı. O kararnamelerle başta Başbakanlık Engelliler İdaresi Başkanlığını kurdu. Engelli istihdam kotasını yüzde 2’den yüzde 3’e çıkardı. Daha birçok kanuni düzenlemelerde engelliler için birçok imkanlar tanıdı. Engellilerin ortez, protez gibi ihtiyacı olan tüm araç ve gereçlerinin karşılanması için sosyal dayanışma fonuna o zamanın parasıyla 3 Trilyon TL para aktardı. Belediyelere ait büfelerin ticaret yaparak geçimini sağlayabilmeleri için engellilere tahsis edilmesi hususunda düzenlemeler yaptı. Milli Görüş Partileri engellilerin söz ve karar sahibi olması konusunda da diğer partilere örnek olmuştur. 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Diyarbakır’dan bir görme engelli, Erzurum’dan da bir görme engelli Belediye Meclis üyeliğine, yine Erzurum’dan bir görme engelliyi de İl Genel Meclis üyeliğine seçerek ne kadar değer verdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca Saadet Partisi, Genel Merkez Engelli Koordinasyon Merkezini kurmuş ve bunu parti tüzüğüne de koymuştur. Bu da şimdiye kadar hiçbir partide olmayan bir durumdur. Günümüze gelince 14 Mayıs 2023 Seçimleri sonrası Saadet Grubu TBMM’de engelliler hakkında iki önerge vermiş ve bu önergeler iktidar parti milletvekillerinin oylarıyla rededilmiştir. Buna rağmen Saadet Grubu engelliler konusunda çalışmalara sonuç alıncaya kadar devam edecektir.”

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.