Enerji tasarrufu bilinçle sağlanır

Enerji tasarrufu bilinçle sağlanır

Doç. Dr. Mete Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada Türkiyenin enerji tüketiminin hızla arttığına dikkat çekerek, bu durumun enerji kaynaklarının verimli kullanımını gündeme getirdiğini ifade etti

Doç. Dr. Mete Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin enerji tüketiminin hızla arttığına dikkat çekerek, bu durumun enerji kaynaklarının verimli kullanımını gündeme getirdiğini ifade etti.

 

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, “Konutlarda ısınma amaçlı enerji tüketimiyle, kaybedilen ısı enerjisi karşılanmakta ve ortam ile yüzey sıcaklıklarını konfor şartlarının gerektirdiği seviyelerde tutabilmek temelde hedeflenmektedir. Isınma sırasında tüketilen bu enerji çevreye kaybedilmekte ve kıt enerji kaynaklarımızla çevre kirletilmektedir. Diğer bir ifadeyle, yanlış ve bilinçsiz kazan kullanımı ile enerji için harcanan miktarın bir kısmı israf edilmekte yani havayı ısıtmaya ve çevreyi kirletmeye harcanmaktadır. Bu nedenle, hem ülkemiz hem kendi cebimiz hem de çevremiz için, ısınma amaçlı enerji tüketimimizin mümkün olan en az düzeye indirilmesi gereklidir. Yani, kazanların ekonomik, güvenli ve çevreyi koruyucu şekilde işletilmesi ana amacımız olmalıdır.

Burada gerek ateşçinin seçilmesi gerekse de kazanın istenilen şartlarda yakılmasının sağlanmasında apartman yöneticilerine büyük görevler düşmektedir. Bundan ötürü aşağıda belirtilen hususların tekrar gözden geçirilmesi büyük yarar sağlayacaktır” dedi.

Isınmada verimi yüksek olan kazanların kullanılmasının az yakıtla daha fazla ısınma sağlayacağı için tasarruflu olduğuna işaret eden Kalyoncu, enerji tasarrufu sağlamanın püf noktalarını da şu şekilde anlattı: “Kazancı (ateşçi); eğitilmiş yeterli bilgili deneyime sahip olmalıdır. Ateşçi aynı zamanda kapıcılık görevi yapıyorsa, dışarıya gönderilme saatleri iyi ayarlanmalıdır. Aksi halde ızgara üzerine kömür yükleme zamanı gecikecek, kazan sönmeye başlayacak ve kazan suyu soğuyacaktır. Ateşçi kazanı tekrar rejime sokmak için çok acele davranıp daha fazla yakıt besleyecek, böylece gereksiz yakıt parası ödenecek ve düzensiz yanmadan çevre kirlenecektir. Kazanın termostat ayarı günün değişen saatlerinde değişen dış hava sıcaklığına göre iyi ayarlanmalıdır. Kazanla ilgili yapılan her türlü baca analizi, periyodik test, bakım, onarım ve benzerlerinin kaydedildiği bir “Kazan Sicil Defteri” bulundurulmalıdır.

Kullanılan yakıt miktarı mümkünse ölçülmeli (sıvı yakıtlarda sayaç ile) ve kaydedilmelidir.

Tüm sızıntılar (su, yakıt) gecikme olmadan onarılmalıdır. Bu tür sızıntılar sadece enerji kaybına neden olmaz, aynı zamanda da emniyet için tehlike oluştururlar,

Kazanınızın bakımı için, teknik servis hizmeti varsa, kazan imalatçısı ile bakım sözleşmesi yapılmalıdır. Kazan duman boruları düzenli olarak temizlenmelidir Kömürlü kazanlarda en az haftada bir kazan çıkışındaki duman gazı sıcaklığı ölçülmeli ve günlük olarak kaydedilmelidir. Bu sıcaklık; olması gereken baca gazı sıcaklığından 20-30 derece arttığı zaman, duman boruları toz ve kurumla kirlenmiş demektir.”

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.