En obez ilçe Meram

En obez ilçe Meram

Diyetisyenler Konya'nın en şişman ilçesinin Meram olduğunu belirterek, Meram'da yaşayan her 3 kişiden birinin obez olduğunu kaydetti. Diyetisyenler, özellikle de çocukların obezite tehdidi ile karşı karşıya kaldığı uyarısında bulundu

Konya'da hamur işi ve yağlı yemeklerin fazla tüketilmesi obezite gibi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konya'daki ilçeler dikkate alındığında ise Meram, en şişman ilçe olarak kayıtlara geçti. Yapılan araştırmalara göre, Meram'da her 3 kişiden biri obez. Meram'ın şişmanlaması ile ilgili bilgi veren Özel Büyükşehir Hastanesi Uzman Diyetisyen Atilla Zeyrek, Meram'da kadınlar üzerine yapılan bir araştırmada kadınların yüzde 34‘ünde obezite sıklığına rastlandığını söyledi. Meram'ın obezite yönünden risk altında olduğunu ifade eden Zeyrek, “Meram bölge olarak Konya’nın daha çok iş merkezlerinin bulunduğu ve bu nedenle de sosyoekonomik yönden hem Konya içinde hem de İzmir gibi büyük şehirlerle kıyaslandığında daha gelişmiş bir ilçemizdir”dedi.

FAST FOOD TARZI BESLENME FAZLA

Meramlı kadınlardaki okur yazarlık oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu kaydeden Zeyrek, “İş ve alışveriş merkezlerinin sık olması nedeniyle, insanların özellikle dışarıda hazır, fast-food tarzı beslenmelerine açık bir pazar niteliğinde taşımaktadır. Özellikle bu bölgede ilimizin kültürel yapısına ait nadide restoranlarının bulunması bununla beraber etliekmek, fırın kebabı ve tirit gibi ilimize ait yöresel yemeklerin yağ ve karbonhidrat miktarlarının yüksek olması ve bu besinlerin daha çok tüketilmesi sebebiyle burada yaşayan halkı obeziteye doğru sürükleyebilmektedir. Meram’ın Konya'nın en eski yerleşim merkezlerinden birisi olması, şehir planlaması ve kişilerin spor yapabilecekleri yada yürüyebilecek, hareket edebilecekleri alt yapıya sahip olmaması nedeniyle azalmış fiziksel aktivite durumu bu ilçede yaşayan halkı daha obez bir duruma doğru götürdüğü aşikardır” diye konuştu.

OBEZİTE SIKLIĞI ARTIYOR

Meram'da yaşayan kadınların pek çoğu Beslenme Uzmanı gibi sağlık profesyonellerinden yardım almadan riskli yöntemlerle zayıflamaya çalıştığını ifade eden Zeyrek, “Özellikle kadınlarda beden kitle indeksi dediğimiz vücut yağının bir göstergesi olan değerin; çok sık kilo alıp vermek ve farklı popüler diyetlere başvurulması ile arttığını biliyoruz. Yine aynı çalışmada kadınlardan hızlı yemek yeme davranışı tespit edilmiştir. Bildiğimiz üzere hızlı yemek yeme, doygunluk hissi oluşuncaya kadar alınan gıda miktarının artmasına ve fazla kalori alımına neden oluyor. Yine bu bölgedeki kadınlar, boylarını uzun,vücut ağırlıklarını düşük olduğunu gösterme eğilimindeler. Kadınların istedikleri ve oldukları kilo ve boy ölçüsü birbiriyle kıyaslandığında kesin bir tutarlılığa rastlanmıyor. Daha düşük kiloda olmak isteği ve bir profesyonelden  yardım almama durumu yanlış diyetlerin yapılması sonucu buradaki obezite sıklığını artırıyor olabilir” açıklamasını yaptı.

KONYA OBEZİTEDE İLK 5'TE

Diyetisyen Aslı Özatan Çopur ise, Konya'nın obezite için yapılan Türkiye sıralamasında ilk 5 il arasında yer aldığını söyledi. Konya'da ise obezitenin en yoğun görüldüğü ilçenin Meram olarak belirlendiğini söyleyen Çopur, “Gitgide de şişmanlığın, obezitenin görülme yaşı çok daha alt sınırlara düşüyor. Çocuklarda gelişen teknolojinin kullanımın ve hareketsizliğin  artması ile obezite görülme sıklığı da artmaktadır. Meram bölgesinde gelir düzeyinin artışına bağlı olarak obezitenin artması ile birlikte kalp hastalıkları, diabet, eklem rahatsızlıkları, mide-bağırsak hastalıklarının görülme düzeyi de artmaktadır. Meram bölgesinde yaşayan halkımız; kilo verebilmek adına ve park – bahçe kullanım kolaylığı açısından çok şanslı iken daha çok yine gelir düzeyine bağlı olarak spor komplekslerini veya site içerisindeki spor salonlarını kullanmayı tercih ediyor. Ama zamanı iyi kullanamamaktan kaynaklanan spor  veya yürüyüş yapmayı ertelemek gibi durumlar da söz konusu olabiliyor. Son 10 yıl içinde halkımızın çok daha bilinçli olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Zayıflamayı diyetisyen kontrolünde yapma isteği ve başvuruları gitgide artmakta olduğunu görebiliyorum. Son yıllarda diyetisyene ailece başvuru yapan kişi sayısındaki artıştan da son derece memnun olduğumu ifade edebilirim” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum