Elektrikli bisiklete plaka ve ehliyet engeli

Elektrikli bisiklete plaka ve ehliyet engeli
Son günlerde kullanımı artan ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği elektrikli bisikletlere ehliyet ve plaka zorunluluğunun getirilmesi hem kullanıcıları hem satıcılarını sor durumda bıraktı.
KULLANIMI TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİRKEN ZORLAŞTIRILIYOR
Konya’nın coğrafi yapısının elverişli olması nedeniyle bisiklet kullanımı ulaşım araçlarında ilk sıralarda yer alıyor. Sayıları yüz binleri bulan bisiklet kullanıcılarının yaşadığı en büyük sıkıntı ise bisiklet yollarının yeterince olmaması. Şehir merkezinde bazı ana caddelerde bisiklet yollarının yapılmasının güzel bir gelişme olduğunu ifade eden Konya Bisiklet ve Motosikletçiler Odası Başkanı Ahmet Çal, “Şehrin sadece belirli yerlerine bisiklet yollarının yapılması yeterli değil. Bisiklet kullanımının en yoğun olduğu bölgeler olan Fetih, Ahmet Özcan ve Demiryolu Caddesi gibi güzergahlar bisiklet sürücüleri için çok tehlikeli. Özellikle Hızlı Tren çalışmalarının ardından biraz daha daralan Demiryolu Caddesi üzerinde bu konuda acil önlem alınmalı. Meram bölgesinde Muhacir Pazarı, Arif Bilge Mahalleri’nden sanayilere yoğun bir bisiklet akışı var. Bu sürücülerin can güvenliklerinin korunması için mutlaka gereken önlemler alınmalı” dedi.
Konya’da son günlerde kullanımı artan elektrikli bisikletlerin önemine de dikkat çeken Çal, “Elektrikli bisiklet hava kirliliği yapmayan, iki kişinin dahi rahatlıkla binebileceği bir ulaşım aracı. Trafikte sorun oluşturmayan, park sorunu olmayın bu bisikletlerin kullanımı teşvik edilmesi gerekirken ne yazık ki plaka ve ehliyet istenmesi ile kullanımının önüne set konuldu. Bu bisikletlere plaka ve ehliyet şartının getirilmesi kadar yanlış bir karar olamaz. Bisikletlerin fiyatları bin 100 ile bin 500 TL arasında. Buna karşılık istenilen A–1 Sürücü Belgesi’nin maliyeti 650 TL plaka ve ruhsat maliyeti de 150 TL civarında. Durum böyle olunca kullanımı teşvik edilmesi gereken bu ulaşım aracının önüne büyük bir set konulmuş oldu” diyerek alınan kararın bir kez daha gözden geçirilmesini istedi.
Konya’da uzun yıllardır bisiklet ve benzeri ulaşım araçlarının satışını yapan Osman Erbaş’ta açıklamasında elektrikli bisikletlere ehliyet ve plaka istenilmesini eleştirdi. Erbaş, “Hızı sadece 20 ile 30 kilometre olan bu araçların trafiğe en küçük sıkıntısı yok, park sorunu yok. Sanayiye işe gidip gelen işçilerin yanı sıra çok sayıda bayan sürücü bile bu ulaşım araçlarını kullanıyor. Talebin faza olması nedeniyle bizim gibi satışlarını yapan mağazalar oldukça fazla stok yapmıştık. Ancak alınan son karar ile talep azaldı. Teşvik edilmesi gereken bu araçların, hava ve ses kirliliği yok. Normal bisikletlerden bile yavaş giden bu bisikletler için illaki bir şeyler yapılacaksa küçük bir plaka niteliğinde tescil belgesi alınabilir. Kayıt altında olmasını sağlayacak ve çok düşük bir maliyet ile sağlanacak olan kayıt belgesi yeterli olabilirdi” diye konuştu.
Havaların ısınması ile birlikte normal bisiklet satışlarını da büyük oranda artış olduğuna dikkat çeken Erbaş, “Gerek yazın gelmesi gerek okulların kapanmasına az bir zaman kalması bisiklet satışlarında bir canlılık getirdi. Satışların arttığı bu günlerde bisiklet alacak olan vatandaşların ucuz Çin malı bisiklet yerine kaliteli ve yerli bisikletleri tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Markası belli olan, muhatabı belli olan ve garantili olan bisikletleri almaları daha kazançlı olur. Ucuz bisiklet alıp zarar edeceklerine kalitelisini alsınlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum