‘Ekonomik krizle birlikte  eğitim sorunları kronikleşti’

‘Ekonomik krizle birlikte eğitim sorunları kronikleşti’

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, yarıyıl değerlendirmesinde, eğitimin iktidarının piyasacı politikalarına hız vermesi ve yaşanan ekonomik krizle birlikte tam anlamıyla can çekiştiğini söyledi.

Eğitimde sorunların kronikleşerek büyüdüğünü dile getiren Bahattin Ertuğrul, “İhtiyaç duyulan sayıda derslik ve okul inşa edilmedi. Eğitim vardiyalı ve daha niteliksiz hale getirildi. Okul içinden okul çıkarma sihirbazlığıyla ikili ve taşımalı eğitim garabetleri, kalabalık sınıflarda eğitim sorunu devam etti. Çocuklarımız sabah ışıklar açılacak kadar karanlık, birçok yerde 50-60 kişilik kalabalık sınıflarda, uykusuz ders dinlemeye, akşamın geç saatlerinde evlerine dönmeye mahkum edildi. Derin yoksulluk yaşayan veli ve öğrenciler, sosyal devlet ilkesine uygun politikalar belirlemeyen yöneticiler yüzünden çok zor bir dönem yaşadı. Onca skandala rağmen dernekler ve vakıflar eğitimde cirit atmaya devam etti. Çocuk işçi sayısı arttı. Çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunmakta ve çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 80’i kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Bu yıl en az 47 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Mesleki eğitim adı altında yüzbinlerce öğrenci eğitimden koparılıp sermayeye ucuz işgücü oldu” dedi.

BÜTÇEDEN PAY DÜŞTÜ

Ertuğrul, bütçeden eğitime ayrılan bütçenin sürekli düşürüldüğüne dikkat çekerek, ”Eğitimdeki barınma sorunu daha da derinleşti. KYK yurtları tamamen doldurulduğunda üniversite öğrencilerinin ancak yüzde 18’i yerleşebildi. Bilimsel ve özerk şekilde faaliyet göstermesi gereken üniversitelerde siyasi baskı arttı, antidemokratik yöntemlerle rektörler atandı; üniversitelerin uluslararası alanda saygınlığı ve başarı oranı daha da düşürüldü. Ücretli ve sözleşmeli öğretmen ayıbı sürdürüldü. Öğretim Birliği Yasası çıkarıldığı tarihteki şekliyle aynen uygulanmalıdır. Eğitimin ayrılmaz bir parçası olan ulaşım ve beslenme ihtiyaçları giderilmeli, öğrencilere en az 1 öğün yemek ücretsiz olarak verilmelidir. Her türlü örgün eğitim dışı uygulamalara son verilmelidir. Öğretmenler arasında ayırıma yol açan Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlükten kaldırılarak yerine, öğretmenlerin hak ve sorumluluklarının tanımlandığı yeni bir düzenleme yürürlüğe konulmalıdır. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.