Ekonomik kriz Konya'daki kurban pazarını da vurdu!

Ekonomik kriz Konya'daki kurban pazarını da vurdu!

Kurban satış noktalarında büyük bir durgunluk yaşanıyor. Hayat pahalılığının artması ve bayram tatilinin 9 gün olarak ilan edilmesi satışları düşürdü. Besiciler, zor durumda olduklarını söyleyerek, “Zarar ediyoruz” dedi

Kurban Bayramı'na 3 gün kaldı. Kurban satış noktalarındaki hareketsizlik ise dikkatlerden kaçmadı. Vatandaşın alım gücünün düşmesi, kurbanlık fiyatlarının yüksek olması satışları düşürdü. Besiciler, beklediği satışı yapamadı. Besiciler, bu fiyatın düşük olduğunu söylerken, vatandaş ise fiyatların yüksekliğinden dert yandı. Ayrıca Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olması, kurban satışlarını olumsuz etkiledi.

PAZARLARA GEÇEN YILA ORANLA DAHA AZ HAYVAN GETİRİLDİ

Selçuklu Belediyesi Kurban Satış noktasında büyük bir sessizlik hakim. Besiciler, ise pazara geçen yıla oranla daha az hayvan getirdi. Besiciler, kurbanlık fiyatının yem ve diğer girdiler karşısında düşük olduğunu dile getirirken, kurbanlık almak isteyen vatandaşlar da fiyatın yüksek olduğunu ifade etti. Satışlarının her geçen yıl daha da düştüğüne dikkat çeken besiciler, mesleği bırakacaklarını söylüyor. Besiciler, ekonomik darlığın yanı sıra, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasının da işlerini olumsuz etkilediğini aktarıyor.

adsiz-007.jpg

ASGARİ ÜCRETLİLER NASIL KURBAN ALSIN?

Veteriner Hekim aynı zamanda besici olan Mehmet Akif Soylu da şunları aktardı: “İnsanların alım gücünün azalmasıyla birlikte satışlarımız düştü. Geçen yıl kurban bayramında yemin çuval fiyatı 110 liraydı. Bugün yemin çuvalı 340 lira. 3 kat fiyat arttı. Sattığımız fiyatı artıramadık. Saman, yonca, pancar posası aşırı pahalandı. Geçen yıl 20 kuruşa aldığımız pancar posası bugün 1 lira. Mısırı geçen yıl 35 kuruşa aldık. Hazır paket bin 300 liraya geliyor. Yonca geçen yıl bin 400 liraydı, bu yıl 4 bin lira civarında. Dediğim gibi girdi fiyatları 3'e, 4'e katladı. Et fiyatları katlandı, biz canlı kilo fiyatlarını 2'ye katlayamadık. Üretici, gerçekten perişan bir vaziyette. İşletme sahipleri, bu yıl geçen yıl aldığı kurban sayısının yarısını aldı. Korkuyorlar. Asgari ücretle çalışan bir insan evinin kirasını mı versin, faturalarını mı ödesin yoksa kurban mı alsın? Geçen yıl, Hocanın birine çiftliğin en iyi büyükbaşını verdik. Aynı Hoca, bu yıl koyun aldı. Bahsettiğim kişi, maddi durumu iyi olan bir kişi. Asgari ücretle geçinmeye çalışan insan ne yapsın?”

ÜRETİCİ GERÇEKTEN ZOR DURUMDA

Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk ise hayvanların bu yıl elde kalacağına işaret etti. Pazarlarda durgunluğun olduğunu kaydeden Öztürk, “Vatandaşın alım gücü düştü. Kurban Bayramı tatili 9 gün ilan edildi. Yurt dışı bağışı fazla. Hayvanlar yurt dışından alınıyor. Bunların hepbi, satışların düşmesinde ciddi bir etken. Üretici, gerçekten zarar ediyor. Üreticilerimiz zor durumda. Girdi maliyetleri çok yüksek. Arefe günü için besicilerin umudu var ama bakalım nasıl olacak” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum