Ekonomi parçalı bulutlu

Ekonomi parçalı bulutlu

Konya Sanayi Odası (KSO) Meclisinde dünya ekonomisine dair öngörülerini paylaşan Özcan, artık dünyada şartların değiştiğini her şeyin siyah veya beyaz kadar net olmayabileceğini...

Konya Sanayi Odası (KSO) Meclisinde dünya ekonomisine dair öngörülerini paylaşan Özcan, artık dünyada şartların değiştiğini her şeyin siyah veya beyaz kadar net olmayabileceğini ifade ederek, ‘Dünya ekonomisinde havalar bulutlu da olabilir’ dedi
Vakıf Bank Baş Ekonomisti Serkan Özcan, Konya Sanayi Odası’nın Ekim ayı olağan meclis toplantısına konuk oldu.  KSO Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu başkanlığında toplanan mecliste, KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin meclis üyelerine oda faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Meclis toplantısının ardından dünya ekonomisinde yaşanan belirsizliklerden ABD ve AB’ye, Yunanistan ekonomisinden döviz kurlarına değin pek çok konuda KSO Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Özcan, Türkiye’deki insan sermayesinin dünyanın çok az ülkesinde olduğunu söyleyerek Türkiye’nin müteşebbis gücüne dikkat çekti.
TÜRKİYE BÜYÜMEDE EN BAŞARILI ÜLKELER ARASINDA
Türkiye’nin cari açık hariç işsizlik, kamu maliyesi gibi pek çok konuda başarılı bir çizgide gittiğini anlatan Özcan, IMF verilerine göre 2011-2016 döneminde; Türkiye, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika’nın büyümede en başarılı ülkeler olacağını, öte yandan Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında işsizliği en fazla düzelten ülke olduğunu söyledi. AB üyesi Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik krizle ilgili görüşlerini ifade eden Özcan, Türkiye ile Yunanistan’ın aynı ligde olmadığını, artık Yunanistan’ın ikinci ligde oynadığını vurguladı.  1 trilyon Euro’luk bir paketin bile Avrupa’yı kurtarmak için yeterli olmayacağını anlatan Özcan, “Beklentileri yönetemezseniz, uygulanan hiçbir politika başarılı olmaz. İyileşeceğine inanmayan hastaya ilaç fayda etmez” sözleriyle AB’nin içinde bulunduğu durumu özetledi.
2000-2001 yılının ABD’si ile bugünkü ABD arasında çok ciddi farklar olduğunu, bu değişimin yarattığı olumsuz sonuçların ABD sokaklarında bile hissedildiğini bildiren Özcan, Çin ekonomisi ile ilgili de ciddi kaygılarının olduğunu şu sözlerle ifade etti:  “Çin’in ekonomik büyümesinde ihracatın toplam payı yüzde 36 civarlarında. Müşterisi ise AB ve ABD gibi kriz yaşayan pazarlar. Baktığımızda 2000 yılından bu yana Çin’i taşıyan bu ayakların kırıldığını görüyoruz. Diğer taraftan Çin’de daha önce bizde olduğu gibi problemleri tam olarak görülmeyen bir bankacılık sistemi var. Tüm bunların yanı sıra, KOBİ niteliğindeki firmaların yüzde 80’inin finansmanı yurt dışından geliyor. Çünkü, KOBİ’lerin ihtiyacını karşılayacak bir bankacılık kültürü yok.”
ORTA VADELİ PROGRAM SANAYİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜR
Özcan, hükümet tarafından yeni hazırlanan Orta Vadeli Programın yerli sanayicinin yüzünü güldürecek bir program olduğunu, bu programın ihracat odaklı büyüme stratejisinin yanı sıra, yerli sanayiyi destekleyen, ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak bir anlayışa sahip olduğunu aktardı. KSO meclis üyesi sanayici ve iş adamlarına, faiz ve döviz kurlarıyla ilgili düşüncelerini de aktaran Özcan, “2012’nin ilk çeyreğinin sonuna kadar faizler bugün olduğu gibi seyredecektir. İkinci çeyrekten sonra farklı beklentilerden dolayı faizlerin daha iyi yerlerde olacağına inanıyorum” dedi.
MERHABA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.