Ekmeğin Dilimlenerek Tüketilmesi İsrafı Önlüyor

Ekmeğin Dilimlenerek Tüketilmesi İsrafı Önlüyor

Ekmek israfının önüne geçmek için ihtiyaç kadar alınması ve dilimlenerek tüketilmesi çok önemli. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de günlük 6 milyon adet ekmek israf ediliyor. Son 5 yıl içinde ise ekmek israfı yüzde 20 oranında...

Ekmek israfının önüne geçmek için ihtiyaç kadar alınması ve dilimlenerek tüketilmesi çok önemli. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de günlük 6 milyon adet ekmek israf ediliyor. Son 5 yıl içinde ise ekmek israfı yüzde 20 oranında arttı.

Kayseri Halide Nusret Zorlu Tuna Kız Teknik ve Meslek Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü Öğretmeni Fatma Uzuner, israfın, önlem alınması gereken boyutlara ulaştığını söyledi. İsrafın önlenmesiyle ilgili öğrencileriyle birlikte bir de kitap hazırlayan Uzuner, ekmeğin Türk toplumunun kutsal değerlerinden olduğunu vurgulayarak, "Atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen ekmek, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünlerinin başında geliyor.” dedi.

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) verilerine göre, yılda ortalama 2,1 milyar ekmeğin çöpe gittiğini dile getiren Uzuner, israfın ulaştığı noktayla ilgili rakamlar paylaştı. Ekmek israfının dinen haram olduğuna dikkat çeken Uzuner, “Gerek kültürümüzde gerekse dinimizde ekmek, en üst seviyede yeri olan bir besindir. Ancak TMO’nun yapmış olduğu bir araştırmaya göre, ülkemizde yılda 37 milyar adet ekmek üretilirken, bunun 2,1 milyarı israf ediliyor. Bu israfın yüzde 3’ü hanelerde olmaktadır. İsrafın parasal karşılığı ise 1,5 milyar lira. Bu parayla 80 hastane ve 500 okul inşa etmek mümkün.” diye konuştu.

İsrafın önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri de anlatan Uzuner, öncelikle yiyeceğimiz kadar ekmek alınması ve ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Uzuner, şunları söyledi: “Araştırmalar, ekmeğin elle koparılmasının israfı artırdığını ortaya koymuştur. Bu nedenle ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi çok önemli. Artan ekmeği, bayatlamasını önlemek için poşetleyerek buzdolabına kaldırabiliriz. Yiyeceğimiz zaman hafif şekilde ısıtmak ya da buhara tutmak ekmeğin yumuşamasını sağlayacaktır. Bayatlayan ekmekler ise yemeklerde değerlendirilebilir. Bayat ekmek kurutularak galete unu haline getirilebilir. Elde ettiğimiz galeta ununu buzdolabında 6-7 ay boyunca saklayabiliriz. Bunu köftelerde, tatlılarda, hamur işi yiyecekler ve kısacası unun girdiği her yerde kullanabiliriz. Bayat ekmek kurutularak çorbalarda ya da pizza alt hamuru olarak da tüketilebilir.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.