Ehli Beyt'i Anma Matemi Ve Muharrem İftarına İlgi Yoğun Oldu

Ehli Beyt'i Anma Matemi Ve Muharrem İftarına İlgi Yoğun Oldu

Hollanda'nın başkenti Amsterdam yakınlarındaki Zaandam şehrinde 'Ehli Beyt'i anma matemi ve Muharrem orucu' programına 250 kişi katıldı.Programa Çorum Hitit Üniversitesi'nden Prof Dr. Osman Eğri, Hollanda'daki Alevi Dddelerinden Bülent Duran...

Hollanda'nın başkenti Amsterdam yakınlarındaki Zaandam şehrinde 'Ehli Beyt'i anma matemi ve Muharrem orucu' programına 250 kişi katıldı.

Programa Çorum Hitit Üniversitesi'nden Prof Dr. Osman Eğri, Hollanda'daki Alevi Dddelerinden Bülent Duran Dede, tertip heyeti adına Zaandam Alevi Bektaşi Alevi Derneği Eski Başkanı Lütfi Köseoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Programda tertip heyeti adına söz alan Efendi Köseoğlu, Muharrem ayının tarih boyunca Müslüman toplumlar açısından ve özellikle Anadolu insanı açısından ayrı bir önem taşıdığını söyledi. Köseoğlu "Değerli canlar büyük şair Yunus Emre 'Yaratılanı severiz. Yaratandan ötürü' de'. O zaman bize düşen görev akıl ile sevginin buluştuğu ortak noktada buluşmaktır." dedi.

Bülent Duran Dede, Allah'ın hak dini olan İslam dinine, Allah'ın izni ile ve kaderi ile bile bile kendini kurban eden tek kişinin İmam Hüseyin olduğunu söyledi. Duran "Bu tür akşamların sık sık yapılması lazım. Çünkü toplum kaynaşması bu tür sohbetlerde oluyor. İnsanlar birbirlerini daha yakından tanıyarak aralarındaki buzları eritebilirler. vatandaşlarımızın bu tür sohbetlerde konuşmaları birinci elden dinlemeleri daha yararlı olacağı görüşündeyim. Ben şahsen Hollanda Alev Dedeleri Divanı Başkanı olarak, bu günden ve yapılan samimi konuşmalardan oldukça memnunum.Gerçekler anlatıldı. Doğrular anlatıldı. Bunlardan herkesin faydalanması lazım." dedi.

YEZİD HARAM'I, HAZRETİ HÜSEYİN HELALİ TEMSİL EDİYOR

Çorum Hitit Üniversitesi'nden Prof Dr. Osman Eğri, Kerbela olayının iki makama, göreve talip olan, o günkü yönetim olan Hilafete talip olan iki kişi arasında ki mücadele olmadığını söyledi. Kerbela'nın nefis ile ruh arasındaki mücadele olduğunu ifade eden Prof Eğri "Yezid nefsi temsil ediyordu. O dünyayı, makam ve mevkinin peşinde koşmayı, o helalleri terk edip haramı yemeyi temsil ediyordu. Yezid zevki sefayı, ceberutluğu temsil ediyordu. İmam Hüseyin Efendimiz ise ruhu, O sakinliği, O helali, O İslam'ı ve Kuran'ı temsil ediyordu." diye konuştu.

Zaandam Alevi Bektaşi Alevi Derneği Eski Başkanı Lütfü Köseoğlu ise "Bizleri bilmeyen ve tanımayan değerli dostlarımız ile bir araya geldik.Çok güzel bir Muharrem açma programı oldu. İnsanları bir masa etrafında din, dil ve ırk ayrımı yapmadan herkese insanca bir bakma gözü ile bu gün bir arada olduk. Bu durum bizi mutlu eyledi. İnşallah her zaman böyle olacağız. Kerbela şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." dedi.

HERKESİ KENDİ KONUMUNDA KABULLENME

Araştırmacı Yazar İlahiyatçı Halil Şahin, Muharrem orucu ile Zaandam şehrinde hüzün ve matemde birleştiklerini söyledi. Şahin "Bu günler insanlığın en büyük ihtiyacı, ötekileştirmeden, dışlamadan, birlik ve beraberliği oluşturacak herkesi kendi konumu ile kabullenme ve sevme, değerleri ile saygı duyarak onları kabullenmeye ihtiyaç duyduğumuz günler. Bu vesile ile ruhu şad olsun Hazreti Hüseyin Efendimizin şehit olduğu Muharrem ayı ve Ehli Beyt'i anma adına çok olumlu ve birleştirici bir program oldu. bende şahsım adına çok istifade ettim. İnsanlığın bu gibi sohbetlere ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Programa ev sahipliği yapan Efendi Köseoğlu, Ehlibeyt'in aslında Nuh A.S'ın bir gemisi olduğuna dikkat çekti. Köseoğlu "Bu gemiye binen kurtuluşa ererler. Biz de elimizden geldiği kadar Ehli Beyt İlamı'na gereken desteği yapmak gayret ve hizmetindeyiz. Bu günle aynı zamanda birliktelik ve beraberliğimizin ne kadar güçlü ve kuvvetli olduğunu hissettik. Gerçekten çok duygu dolu anlar yaşadık." diye konuştu.

Ehli Beyt ve Muharrem oruç açma programın ikinci defa katılmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Melis Akgün "İnşallah devamı gelir. Bundan sonraki programlara katılacağım. Kardeşlik ve birliktelik adına çok güzel bir akşam oldu." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.