Eğitimde reform şart

Eğitimde reform şart

38 bin adayın sıfır çektiği YGS ardından açıklamalarda bulunan Şenol Metin, "Başarısızlık, sadece bu yıla has bir durum değil. Eğitim sisteminde ciddi sıkıntılar var. Reform şart" dedi

Sistem Hatalı

Milyonlarca öğrencinin umutla beklediği Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı.  Sonuçların açıklanmasının ardından ortaya ilginç bir tablo çıktı. YGS istatistiklerine göre bu sene 38 bin 482 aday bir net bile yapamadı. 2016 yılı YGS'de 32 bin 983 aday sıfır çekerken bu sene bu sayı yaklaşık 6 bin kişi arttı. Matematik, öğrencilerin korkulu rüyası oldu. Ortalama, 7.8’den 5.128’e düştü. 870 bin öğrenci matematikten sıfır çekerken bin 457 kişinin sınavı da geçersiz sayıldı.  Türkçe netlerinde gözle görülün bir azalış dikkatlerden kaçmadı. Öğrenciler, en çok Sosyal Bilimler alanında başarılı oldu. Kızlar, erkeklere göre sınavda daha büyük bir başarı gösterdi. İlk kez uygulamaya konulan sistem ile birlikte bu yıl sınava giremeyen öğrenci sayısında da artışlar yaşanmıştı.

EĞİTİM SİSTEMİNDE YANLIŞLAR VAR

YGS'nin açıklanmasının ardından başarısızlığın altında yatan sebeplere değinen Eğitim Bir-Sen Konya 2 No'lu Şube Başkanı Şenol Metin, "Başarızlık, her zaman yaşanıyor" dedi. Eğitim sisteminde yanlışların olduğunu vurgulayan Metin, "Büyük bir reform yapılmalı. Müfredatta birtakım değişikliğe gidilmeli. Üretebilir bir yapıya bürünmeliyiz. Var olan bilgiden yeni bilgiler ortaya koyabilmeliyiz. Öğrencilerin analiz yeteneğini artırmalıyız. Yeni sınav sistemine geçiş sağlamalıyız. Ezberci eğitim sisteminden uzaklaşmalıyız. Bİzlerİn motor değil, insan zihnine ihtiyacı var. Eğitim sistemindeki bu aksaklıklar, toplumumuzun kanayan bir yarası" açıklamalarında bulundu.

YETİŞTİRME BİÇİMİNE NEŞTER VURULMALI

Öğretmen yetiştirme noktasında da bazı aksaklıkların yaşandığını hatırlatan Metin, Eğitim Fakülteleri'ne bu anlamda önemli sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Sisteme bütüncül bakmanın verilecek en doğru karar olduğunu aktaran Metin, daha sonra şunları kaydetti: "Geleceğin şekillenmesinde gençlerin önemi fazla. Büyük bir Türkiye için bizim batıcı bakış anlayışından kurtulmamız gerekiyor. Sistemdeki sorunların bir kısmına yönelmek yerine geniş açıdan olaylara bakmak daha doğru olacaktır."

MORAL BOZMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM

İkinci aşamada gerçekleştirilecek olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'ye girmeye hak kazanan öğrencilerin, morallerini bozmadan çalışmalarını sürdürmelerinin doğru olacağını ifade eden Metin, LYS'nin puanlara etkisinin daha fazla olduğunu dile getirdi. Metin, "Öğrenciler, sınava girerken de birtakım zorluklarla karşılaştı. YGS açıklandı beklediklerini alamayanlar oldu. Moral bozmaya gerek yok. Sınava hazırlanan öğrenciler, temposunu artırarak çalışsın. Bu yıl için beklediğini alamazsa da gelecek sınav için bir yatırım olur" şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.