Edremit'te Zeytinde Hasadı Başladı

Edremit'te Zeytinde Hasadı Başladı

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Edremit ilçesinde hasat dönemi başladı. Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır, Edremit'te zeytin hasadının 1 Ekim 2014 tarihinde başladığını ancak...

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Edremit ilçesinde hasat dönemi başladı. Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır, Edremit'te zeytin hasadının 1 Ekim 2014 tarihinde başladığını ancak Kurban Bayramı'ndan sonra hız kazandığını söyledi.

Zeytinde hasat dönemi dolayısıyla düzenlenen törene Kaymakam Abdülhamit Erguvan, Belediye Başkan Vekili Mehmet Ertaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Topçu, Cumhuriyet Başsavcısı Şenol Taşkale, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Binbaşı İlkay Gül, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Korkmaz ve bazı daire amirleri katıldı. Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından olan zeytin sektöründe hasadın başlaması dolayısıyla Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Üretim Aletleri Galerisi'nde düzenlenen hasat töreninde Edremit Zeytincilik Üretme istasyonu Müdürü Murat Küçükçakır tarafından geçmişten günümüze zeytinin toplanması, sırık adı verilen sopalarla ve makinelerle ağaçtan hasat edilmesi ve sıkılarak yağının elde edilmesi konusunda katılımcılara geniş kapsamlı bir brifing verildi. Son olarak modern fabrikalarda elde değmeden elde edilen zeytinyağı, uygulamalı olarak gösterildi. Küçükçakır, sofralık olarak bilinen çizik ve kırmalık zeytinlerin elle hasat edildiğini, yağlık zeytinlerin ise sırık ve zeytin silkme makineleri ile hasat edildiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Kaymakam Erguvan ve protokol üyeleri, zeytin silkme makinesiyle ilk hasadı yaptı. Edremit'te zeytin ve zeytinyağının vatandaşların hayatında çok önemli bir yeri olduğunu belirten Erguvan, "Bu bölgede yıllardan bu yana zeytin ve zeytinyağı, en önemli geçim kaynağı olmuş. Aileler çocuklarına nişan, düğün, sünnet yapmayı, zeytinin verimine göre hesaplamışlar. Bugün de binlerce vatandaşımız, doğrudan ya da dolaylı yoldan olmak üzere geçimini zeytinden sağlıyor. Zeytin sektöründe bu yılki hasat döneminin bol ve bereketli ürünler getirmesini, tüm çiftçi ve üreticilerimize bol kazançlar sağlamasını diliyorum." dedi.

Programın sonunda protokol üyelerine ve katılımcılara, yeni hasat zeytin ve zeytinyağlarından tattırıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.