Düzeltme - Kur’an-ı Kerim'in Danca Meali Hazır

Düzeltme - Kur’an-ı Kerim'in Danca Meali Hazır

Sayın abonemiz 'Kur’an-ı Kerim'in Danca meali yayınlandı' haberini 'Kur’an-ı Kerim'in Danca meali hazır' olarak düzelterek tekrar yayınlıyoruz.

Sayın abonemiz 'Kur’an-ı Kerim'in Danca meali yayınlandı' haberini 'Kur’an-ı Kerim'in Danca meali hazır' olarak düzelterek tekrar yayınlıyoruz.

Geçmişte karikatür kriziyle Müslümanlar arasında infiale neden olan Danimarka'dan bu sefer Müslümanları oldukça sevindirecek bir haber geldi. Danimarka Türk Diyanet Vakfı, Kur'an-ı Kerim'in Danca meali hazırlandı. Uzun süreden beri üzerinde çalışılan meal projesi geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Danimarka Türk Diyanet Vakfı, düzenlediği basın toplantısıyla müjdeli haberi Danimarkalı Müslümanlara duyurdu

Toplantıda, Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Onay, Kopenhag Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Abdullah Şimşek, Kopenhag Üniversitesinden Prof. Dr. Jorgen S. Nielsen ve yaptığı İslami çalışmalarla kamuoyunun takdirini kazanan Danimarka asıllı Müslüman din adamı Abdulwahid Pedersen'in katkılarıyla hazırlanan Kur'an-ı Kerim mealinin, birçok yönüyle Danimarka'da bir ilk olduğu ve İslam'a yeni kapılar açacağı ifade edildi.

Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Onay Danca meal çalışmasının amacını şu cümlelerle ifade etti: "Kur'an'ın Dancaya doğru aktarımı aynı zamanda İslam Dininin ve zaman içerisinde edindiğimiz İslam kültürünün güncel Dancaya ve Danimarka kültürüne aktarımı demektir. Danca meal projesi Danimarka'da doğan, büyüyen ve yaşayan Müslümanların Dancayı kendi inanç ve kültürlerini öğrenmede güvenerek kullanabilecekleri bir din dili olarak görmelerine de yardımcı olacaktır."

Danimarka'da bugüne kadar temel İslam geleneğine uygun bir Kur'an-ı Kerim mealinin yapılmadığının altını çizen Doç. Dr. Ahmet Onay, "Kur'an-ı Kerim'in orijinal lafzına bağlı kalınarak anlatılmak istenen mananın Danimarka dil ve kültürüne aktarımı için gayret gösterdik.'' dedi. Doç. Dr. Onay ayrıca; söz konusu mealinin Danimarka için önemli bir adım olacağına ve yeni çalışmalara zemin hazırlayacağına inandıklarını ifade etti.

İMAM ABDULWAHİT PEDERSEN: ÇIĞIR AÇAN BİR OLAY

Kur'an-ı Kerim'in Dancaya çevrilmesinin Danimarka toplumu için "tarihi bir hizmet" olduğunu ifade eden Abdulwahid Pedersen ise "Öncelikle beni bu projeye dahil ettiklerinde çok büyük bir onur duydum. Aynı zamanda büyük bir sorumluluk hissettim. Çünkü Allah kelamının Arapçadan alınıp başka bir dile aktarılması oldukça önemli ve ağır bir görev. Ama aynı zamanda yerine getirilmesi gereken bir görev. Kur'an'ın Arapça indirilmesi bütün dünyanın Arap olduğu anlamına gelmiyor. Kur'an-ı Kerim dünyanın her tarafındaki insanlara indirilmiş bir kitap. Bu durum da da Kur'an-ı Kerim'i değişik dillere aktarmak zorunda kalıyoruz. Bu zaten birçok ülkede yapılıyor. Ve şimdi Danimarka'da da yapılmış oldu." dedi.

Danimarka'nın tanınmış imamlarından biri olan ve Dancanın yanı sıra Arapça ve İngilizce de konuşabilen Abdulwahit Pedersen, Kur'an-ı Kerim Danimarkalılarla Danimarka kültürüyle uyumlu bir şekilde iletişim kurduğu zaman birçok kapının açılacağını vurguladı. Pedersen Danca mealin sadece İslam'ı yeni seçen Danimarkalılar için değil Danimarka'da yaşayan Müslüman kökenli insanların çocukları için de büyük bir hizmet olacağını söyledi. Pedersen, "Bence bu Danimarka'daki Müslüman toplumun uzun yıllardan beri attığı en önemli adımlardan biri. Burada çığır açan bir olaydan bahsediyoruz. İslam'ın Danimarka'daki tarihi için mihenk taşı olacak bir şeyden bahsediyoruz. Bunun ne kadar önemli olduğunun tam olarak vurgulanabileceğini düşünmüyorum." dedi.

Kuran'ın Dancaya aktarılmasına katkıda bulunan bir diğer isim olan Kopenhag Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Abdullah Şimşek ise "Çok uzun soluklu bir çalışma oldu, çok güzel oldu. Bu süre içerisinde benim maneviyatımı da güçlendirdiğini düşünüyorum. Çok bereketli oldu. İnşallah faydası olacağına inanıyorum." dedi.

Toplamda 600 sayfa olması planlanan Danca Kur'an-ı Kerim mealinin önümüzdeki dönemde basılmaya başlanacağı ve düzenlenecek bir resepsiyon ile tanıtımının yapılacağı ifade edildi.

Pew Araştırma Merkezi'nin verilerine göre Danimarka'da 226 bin Müslüman yaşıyor. Geçmişte Kur'an-ı Kerim'in Dancaya aktarılması için bazı çalışmalar yapılmıştı ancak bunlar temel İslam çizgisinden uzak kaldıkları için Müslümanlar arasında kabul görmemişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.