Duygu sömürüsü bitmiyor!

Duygu sömürüsü bitmiyor!

Şehrin en işlek yerlerinden olan Mevlana Meydanı ve şehrin en işlek caddeleri dilencilerin mekânı haline geldi. Ellerinde ayet yazılı kâğıtları satmaya çalışan dilenciler vatandaşların duygularını istismar ederek para topluyor

Konya’da her gün onlarca dilenci hastane ve cami önlerinde, işlek caddelerdeki kaldırımlarda ve meydanlarda halkın duygularını istismar ederek para topluyor. Şehrin cadde ve sokaklarında dilenciden geçilmiyor. Dilenenlerin sayısı devamlı artıyor. Dilenciler şehre gezmek için gelen yerli ve yabancı turistleri de camii ve türbe önlerinde bekliyor. Özellikle Cuma namazları çıkışında ellerinde Arapça yazıların bulunduğu kâğıtları vatandaşlara satmaya çalışıyor.

YALANLARLA ETKİLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Vatandaşların reddetmesine rağmen çeşitli yalanlarla etkilemeye çalışan dilenciler, vatandaşlara “Hapishaneden yeni çıktım. Çocuğum hasta. Şehir dışından Konya’ya hasta getirdim hastaneden çıkamıyoruz biraz para lazım. Yolda kaldım evime dönemiyorum” gibi yalanlarla vatandaşları etkilemeye çalışıyor. Dilencilerin kendilerine bilet alma, hastanede para yardımı etme tekliflerini ise reddetmesi söylemiş oldukları yalanları ispatlıyor.  Bazı çocuk ve ya kadın dilenciler de aç oldukları için dilendiklerini söylüyor. Yemek alma teklifini reddedip sadece para yardımı istiyor.

DİNİ DUYGULARI KULLANIYORLAR

Dini hassasiyeti istismar etmek isteyen bazı dilenciler de farklı illerden Konya'ya geliyor. Dilencilik artık çok kazandıran bir meslek olma yolunda hızla ilerliyor. Dilencilerin gün içerisinde kazandığı paralar ise dudak uçuklatacak cinsten. Dilencilerin kazançları asgari maaşın bile üzerinde olunca, maddi durumu iyi olmayanlar da bu yola başvuruyor. Bazı dilenciler özellikle cuma namazı vaktinde cami çıkışlarında bekliyor. Dilenciler kendi aralarında da bölgeleri ve camileri paylaşarak, başka bir dilencinin burada dilenmesine izin vermiyor.

DİLENCİLİKTE SURİYELİ MODASI

Vatandaşların Suriyeli mültecilere yönelik yardımsever tavrı dilencilikte yeni bir akımı da beraberinde getirdi. Dilenciler Suriyeli olmamasına rağmen Suriyeli taklidi yapıp, para toplamaya çalışıyor. Vatandaşlar ise zorla para istenmesinden ve bazı dilencilerin ısrarcı tavırlarından rahatsız. Kaldırım ve kavşaklarda yeni usul dilencilikler de göze çarpıyor. Maddi durumları iyi olmayan ve imkansızlıklar içinde kalan bazı Suriyeli aileler de geçimlerini dilenerek sağlamaya çalışmaya başladı. Ramazan ayında şehrin dört bir tarafını mesken tutan dilenciler, özellikle yoğunluğun fazla olduğu caddelerde, kaldırımlarda, kavşaklarda, alışveriş merkezlerinin önünde, turistik mekanların çevresinde dileniyor.

TRAFİKTE BİLE DİLENİYORLAR

Dilencilerin anormal derecede artmasının vatandaşlar için bir tehlike oluşturduğunu belirten bir vatandaşlar  "Dilenciler adeta biz vatandaşların güvenliğini tehdit eder hale geldi. Para almak için bin bir çeşit bahaneler önümüze sunuyorlar. Otogar tarafında da çok sayıda dilenci var. Bir noktadan sonra hiçbirine inanmamaya başladım. Önceden verebildiğim kadarıyla para veriyordum. Ancak artık bu tür şeyleri inandırıcı bulmuyorum. Gerçekten parası kalmayıp, dolmuşa binmesi gereken birisi gelse para istese inanmayacak duruma geldim. Yetkililerin artık buna bir el atması gerekiyor. Bunlar artık dilencilikten çıktı" dedi.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum