Duvar Gitti, Sosyolojik Ve Ekonomik İzleri Kaldı
İki Almanya’nın birleşmesinin üzerinden 25 yıl geçti ancak ülkenin batısı ile doğusu arasında gelir seviyesi, işsizlik oranı, emekli maaşı gibi konularda henüz birlik ve bütünlük sağlanamadı.
Duvarın yıkılışının 25’inci yıldönümünde 25 saat program yayınlayan Berlin Radyo Televizyon Kurumu RBB, “Sadece pop müzikte birbirimize çok yakınlaştık. Helene Fischer ya da Tim Bendzko gibi şarkıcıların Almanca söylediği şarkıları dinleyenlerin oranı doğuda yüzde 84, batıda ise yüzde 74” değerlendirmesinde bulunarak farkları internet sayfasında şöyle sıraladı.
GELİR, İŞSİZLİK
Doğudaki Almanlar daha az kazanıyor. Ülkenin batısındaki ortalama gelir düzeyi 3 bin 94 Euro doğuda ise 2 bin 317 Euro. Doğu ile batı arasındaki uçurum giderek azalıyor ama buna rağmen ülkenin doğusunda işsizlik oranı yüzde 9 iken batıda bu oran yüzde 5,6’da seyrediyor.
EMEKLİLİK
Eski DDR’de mesleğe erken yaşlarda girildiği için doğuda emekli maaşları genelde batıya göre daha yüksek. Doğuda erkeklerde emekli maaşları bin 96 Euro iken; kadınlarda 755 Euro. Batıda ise bu rakamlar erkeklerde 1003 Euro, kadınlarda ise 512 Euro.
EKONOMİ, SERVET
Almanya’nın doğusunda ekonomi bazılarının ümit ettiği gibi iyi bir gelişme göstermedi. Ülkenin doğu eyaletlerindeki ekonomik güç, batı eyaletlerine nazaran üçte bir daha düşük seyrediyor. Üstelik aradaki uçurumun kapanması için son zamanlarda hiçbir olumlu gelişme kaydedilmedi.
Doğulu Almanların serveti batıdakilerin yarısına bile erişemiyor. Batıdaki Almanlar arasında yetişkin bireyler ortalama 94 bin Euro tutarında servete sahipken, bu doğuda 41 bin Euro’ya düşüyor.
BATIDAKİLER DAHA FAZLA ÇOCUK SAHİBİ OLUYOR
Almanya’nın batı eyaletlerinde ikamet eden Almanlar doğudakilere kıyasla daha fazla çocuk sahibi olmak istiyor. Forsa Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre batılı yetişkin gençlerin yüzde 63’ü mutlaka bir çocuk sahibi olmak istediklerini dile getirirken, bu isteği doğulu yetişkin gençlerden sadece yüzde 47’si ifade etti.
Eski DDR’de çocukların kreşe gitmesi günlük hayatın bir parçasıydı. Bu olgunun etkileri günümüze de yansıyor. Doğuda kreşe giden çocuk oranı yaklaşık yüzde 50 iken batıda bu oran yüzde 25’de kalıyor.
DOĞUDA DAHA FAZLA KAZA YAŞANIYOR
Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde cadde ve sokaklar batıdakilere kıyasla daha tehlikeli gözüküyor. Brandenburg eyaletindeki trafik kazalarında geçen yıl 69 ölümlü kaza yaşanırken, Saksonya Anhalt eyaletinde söz konusu rakam 61 olarak kayıtlara geçti. Almanya’nın batısında ise ortalamaya göre kazalarda geçen yıl 41 kişi öldü.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.