Dünyanın faizi de bizim sırtımızda

Dünyanın faizi de bizim sırtımızda

Cumhuriyet tarihinin neredeyse en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşayan Türkiye, önceki gün artırılan faiz rakamlarından sonra dünya listelerinde ikinci sıraya oturdu...

Ekonomik sıkıntılar yerini bir kriz haline bırakırken, Türkiye giderek döviz-faiz-borç sarmalına hapsoluyor. Enflasyonla mücadele kapsamında ve dolara karşı tedbir olarak yapılan 6,25 puanlık faiz artışıyla Türkiye, Venezuella’yı geçerek Arjantin’in ardından ikinci sıraya yerleşti. Türkiye, yüksek faizde dünyanın zirvesine iyice yaklaştı!

YÜKSEK ENFLASYON, YÜKSEK FAİZ, YÜKSEK İŞSİZLİK…

Ekonomi bilimine göre, enflasyon yükselince faizler de artış gösteriyor. Yani, faiz, enflasyonun bir neticesi olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’de uygulanan tüketime ve borçlanmaya dayalı büyüme modeli enflasyonu artırırken, faizleri de yukarı itiyor. Enflasyonun düşürülememesi hem halkın alım gücünü eritiyor, hem de faizleri artırıyor. Faizlerin artışı da ekonomik aktiviteyi yavaşlatırken, işyerlerinin kapanması ve işsizliğin artması gibi neticeler veriyor. Böyle bir durumda tek kazanan ise rantiye oluyor.

1-yeni1-1536951607.jpg

SON 6 AYDA DÖVİZ İKİYE FAİZ ÜÇE KATLANDI

Piyasaları yakıp kavuran ekonomik kriz, “dolar” krizi gibi gözükse de aslında piyasanın hemen her kaleminde sıkıntı görülüyor.

Ocak ayında 3,7 lira civarında seyreden dolar Eylül ayının ortalarında 6,4 liraya yükseldi. Yani dövizde yaşanan artış yüzde yüze ulaşmamışken aynı dönemde faiz tam üçe katlandı. 18 Ocak’ta Merkez Bankası’nın faizi yüzde 8’di. Önceki gün tam 3 kat artırılarak yüzde 24’e çıktı. Bankaların verdiği faiz yüzde 40’ı aştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, HEDEFİNE MERKEZ BANKASI’NI ALDI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Döviz kurundaki artışa ve Merkez Bankası’nın (MB) faiz artırımına ilişkin Erdoğan, “Faizi yöneticiler belirler, enflasyonu yönetici belirlemez. Enflasyon faizin akışı ile oluşur. Merkez Bankası defalarca enflasyonu herkes açıklamıştır ama enflasyon Merkez Bankası’nın açıkladığı gibi gerçekleşmemiştir. Bakıyorsunuz yıl ortasında revize ediyor. Madem biliyorsun bu işi. Faizi belirlerken tutuyor da enflasyon neden tutmuyor” açıklamasında bulundu. Erdoğan, “Son olarak Merkez Bankası sürekli gündeme getirilen faiz artırımını oldukça yüksek bir oranda gerçekleştirdi. Diyor ya; ‘bağımsızlık.’ Hadi buyur bağımsızlık. Şimdi bakalım bağımsızlığın neticesini göreceğiz. Şu an şahsen benim sabır safhamdır. Bu sabır bir yere kadar. Sadece bir kur manivelasıyla bir ülke terbiye edilemez. Ben yatırımcıma bakarım. Finans kuruluşlarına tabii ki ihtiyacımız var. Onlarsız bir ekonomi düşünemeyiz. Onların ayakta kalışı da bizim reel ekonomi ve yatırımcının güçlü olmasına bağlıdır” diye konuştu.

 

MHP İLE İTTİFAKA İMKAN OLUR MU BAKACAĞIZ

MHP ile ittifak yapılıp yapılmayacağına ilişkin Erdoğan, “24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı’nda ve Meclis’te MHP ile ittifak yapmıştık. Mahalli idareler seçimlerinde böyle bir imkan olur mu bakacağız. Eğer böyle bir imkanı karşılıklı olarak hakikaten ortaya koyabilirsek biz birlikte bunu da değerlendiririz” diye konuştu.

“KİM DÖVİZ TALEP EDİYOR, İLGİLİ MERCİYE ŞİKÂYET EDİLMELİ”

Döviz ile kira konusuna ilişkin Erdoğan, “Menkul alım satım ve kiralama, hizmet ve eser sözleşmesi gibi tüm işlemlerde ödeme yükümlülüklerinin artık kendi paramızla yapılmasını zorunlu hale getirdik. Kim ki döviz talep ediyor, ilgili mercie şikâyet edilmeli. Gereği ne ise yaparız. Uzun süredir şikâyet konusu olan döviz ile kira konusunu ortadan kaldırdık “ ifadelerini kullandı.

“SIFIRDAN BİR YATIRIM ŞU ANDA DÜŞÜNMÜYORUZ”

“Kamuda tasarrufa yönelik ciddi adımlar attık” diyerek konuşmasına devam eden Erdoğan, “Bakanlıklar birleşti. Ciddi bir tasarrufa kamuda gitmiş oluyoruz. Kamudaki araçların kullanımını sınırlandırdık. Personel alımını da emekli olan personel sayısına yakın bir seviyeye çekiyoruz. Devam eden yatırımları bitireceğiz. Sıfırdan bir yatırım şu anda düşünmüyoruz. Olmazsa olmaz bir yatırım olur o ayrı. Müteahhit firmaları da mağdur etmeyeceğiz. Bakanlıklarımız ellerindeki yatırım stoklarını gözden geçirecek. Öncelik sırasına göre çalışmalarını yürütecek” açıklamasında bulundu.

STOKÇULUK YAPAN BEDELİNİ ÖDEYECEK

Manipülatif haberler yapıldığına vurgu yapan Erdoğan, “Birileri milletimizin kafasını bulandırmak için yalan haber yayıyor. Bu ara bol miktarda stokçu çıktı. Bunlara gereken cevabı gerek İçişleri Bakanlığımız gerek Hazine, Maliye verecek. Buralara baskınlar yapmak suretiyle vereceğiz. Sen stokçuluk mu yapıyorsun? Gel bakalım bunun bedelini öde. Bunlara bunun fırsatını vermeyeceğiz” dedi. Ülkede çözülemeyecek bir sorunun olmadığını ifade eden Erdoğan, “Döviz möviz bunların hepsini aşacağız. Ne okul kitaplarında ne sağlıkta, ilaçta ne de diğer hizmetlerde bir sıkıntı yok. ‘İlaç bitti’ deniyor. Yok böyle bir şey” ifadelerini kullandı.

 

“ESNAF FAİZSİZ CANSUYU KREDİSİ BEKLİYOR”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sayıları 2 milyona ulaşan esnaf ve sanatkârın 10 yıl önce verilen sıfır faizli cansuyu kredisinin yeniden verilmesini dört gözle beklediğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.