Dünyanın en küçük semazeni

Dünyanın en küçük semazeni

Konuşmayı bile tam sökmeden sema yapmayı öğrendi

 

Muhammet Hasan Efe, Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Sema Ekibi'nde yeralıyor.

Bursa'da, 1500'lü yıllarda Yakup Çelebi tarafından yaptırılan ve uzun süredir atıl duran Karabaş-i Veli Dergahı restorasyonun ardından yılın 365 günü sema gösterisinin sunulduğu bir külür merkezi haline geldi. Dergahta Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği üyelerinin, gönüllü olarak gerçekleştirdiği gösteriler, dünyanın dört bir tarafından gelen yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Gösterilerde en ilgi çekenlerden birisi de 4 yaşındaki semazen Muhammet Hasan Efe Özbağ. Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ'ın 4 yaşındaki oğlu Muhammet Hasan Efe, evinde kendi kendine sema yapmaya başlamış. Bir süre sonra yaptığı sema gösterisiyle babasının da dikkatini çeken Muhammet Hasan, yılın 365 günü semazenlerin gösteri yaptığı Karabaş-i Veli Tekkesi'nde gösteri yapmaya başlamış. Önceleri babası 'Nazar değer' diye toplum önünde sema yapmasına izin vermediği Muhammet Hasan'ın yaptığı gösteri, dünyanın dört bir tarafından gelen ziyaretçilerden tam not almış.

Yaşını soranlara bile elleriyle '4' işareti yapan Muhammet Hasan, toplum önünde gösteriye çıktığında da utangaç bir tavır sergiliyor. Adeta konuşmak yerine hünerlerini sergileyen Muhammet Hasan, gelecekte de aranan bir semazen olmak istiyor.

Muhammet Hasan'ın, henüz 3 yaşındayken sema öğrenmeye başladığını belirten baba Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ, "Muhammet Hasan, evde kendi kendine sema yapmayı öğrendi. Herhangi bir eğitim almadı. Önceleri insanların önüne çıkarmak istemedik; ancak bir kandil gününde tekkede gösteriye çıktı. Muhammet Hasan, sema etmeden evde bile duramıyor. Tamamen kendi isteğiyle sema yapmayı öğrendi. Yaklaşık bir yıldır semazenlik yapıyor. Sema yapmanın yaşı doğumdan başlar, ölüncüye kadar devam eder. Gençlerimiz Allah'ı sevsinler, Allah'ı seven, her şeyi sever." dedi.

Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Cafer Atay ise sema yapmanın yaşının olmadığını ifade etti. Muhammet Hasan'ın dünyanın en küçük semazeni olduğunu belirten Atay, şöyle devam etti: "Bu bir yetenek meselesi. Muhammet Hasan, herhangi bir eğitim almadan semazenliği öğrendi. Muhammet Hasan, kendi içinden gelerek sema etmeye başladı. Farklı ritüelleri de öğrenerek semazenlik hayatını sürdürüyor. Şimdilerde hırkasını giymeyi çıkarmayı da öğreniyor. Gerçekten semazenlik ritüellerini de disiplinli ve büyük bir ciddiyet altında yapıyor."

Muhammet Hasan'ı izleyenler de şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Sema yapanın yaşının küçük veya büyük olmasının semanın anlamını değiştirmediğini belirten ziyaretçiler ise Muhammet Hasan'ın başarısını takdirle karşılıyor. Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Sema Ekibi'nin gösterilerine devam eden 4 yaşındaki Muhammet Hasan, 30-45 dakika boyunca gösterilerini sürdürüyor. Zaman zaman dengesini kaybeden Muhammet Hasan, sevimli hareketleriyle de ziyaretçilerin takdirini kazanıyor.

Sema nedir?

Mevlevilik deyince ilk akla gelen semâ', lügatte işitmek mânâsındadır. Terim olarak, mûsikî nağmelerini dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmektir. Hz. Mevlânâ zamanında belli bir nizâma bağlı kalmaksızın dînî ve tasavvûfî bir coşkunluk vesîlesiyle icrâ edilen sema', sonradan Sultan Veled ve Ulu ¬rif Çelebi zamanından başlayarak Pîr ¬dil Çelebi zamanına kadar tam bir disiplin içine alınmış, sıkı bir nizâma bağlanmış; icrâsı öğrenilir ve öğretilir olmuştur. Sema', sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı'ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip 'İnsan-ı Kâmil'e doğru yönelişini ifâde eder.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.