Dünya boksunda yeni bir heyecan

Dünya boksunda yeni bir heyecan

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin destekleriyle olimpik boksun kalitesini korumak amacıyla kurulan Dünya Boks Ligi, kasım ayında başlayacak.

Uluslararası Amatör Boks Birliği (AIBA) tarafından kurulan Dünya Boks Ligi’nin dünyadaki 12 şehrinden biri de İstanbul oldu. AIBA tarafından Dünya Boks Ligi’nin Türkiye üye takımı olarak İstanbul temsilciliğine layık görülen Saran Holding bünyesinde kurulan İstanbul Boks Organizasyonları Anonim Şirketi, üyelik sözleşmesini Grand Hyatt Otel’de gerçekleştirilen toplantıda imzaladı.

Dünyanın en iyi amatör boksörlerinin sahne alacağı ligin temsil hakkını 10 artı 10 yıllığına İstanbul için alan Saran Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran ile AIBA Başkanı Dr. Ching-Kuo Wu, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç’in katılımıyla sözleşmeye imza attılar. Saran Holding’in yeni girişimi olarak kurulan İstanbul Boks Organizasyonları Anonim Şirketi, imzalanan sözleşmeyle Dünya Boks Ligi’ne katılma ve İstanbul takımını kurma hakkının yetkisine sahip oldu.

12 ŞEHİRDE BOKS HEYECANI

Gerçekleştirilen yeni organizasyonla dünyanın 12 farklı şehrinde  boks heyecanı yaşanacak. Amerika, Avrupa ve Asya olmak üzere 3 konfederasyonda organize edilecek ligin maçları Amerika Konfederasyonu’nda Chicago, Los Angeles, New York, Mexico City’de yapılırken, Avrupa Konfederasyonu mücadeleleri İstanbul, Paris, Milano ve Moskova’da olacak. Asya Konfederasyonu maçlarına ise Bakü, Astana, Delhi ve Pekin ev sahipliği yapacak.

2010 yılının kasım ayında başlayacak Dünya Boks Ligi, Asya, Avrupa ve Amerika bölgelerindeki 12 şehirden meydana gelen özel üye takımlarını oluşturarak üç bölgeye yayılan lig karşılaşmaları şeklinde düzenlenecek. Her bir konfederasyon ligindeki takımlar, iki tanesi kendi sahalarında, iki tanesi de diğer takımların sahalarında olmak üzere birbirleriyle karşılaşacak. Bir takımın, konfederasyon içinde toplam 12 maç yapmasının ardından konfederasyon birincileri ve en iyi ikinci takım olmak üzere dört takım play-off’a katılmaya hak kazanacak. Kasım 2010 ve mart 2011 tarihleri arasında Amerika, Avrupa ve Asya takımları kendi bölgesel liglerinde mücadele edecek. Nisan ayından itibaren play-off maçları oynanacak. Ligin finali ise 2011 yılının mayıs ayında Çin’de Makau’da organize edilecek.

YENİ TAKIMLAR KURULACAK

Dünya Boks Ligi’ne katılmak üzere yeni takımların oluşturulmasına da başlanacak. Ligde mücadele edecek 12 kentin üye takımlarının kadro sayıları 10 boksörden 20 boksöre kadar olabilecek. Takımlarda 3’den 6’ya kadar yabancı boksör yer alabilecek. Her boksör, 54, 61, 73, 85 ve  91 artı kilolarında olmak üzere beş sıklette mücadele edecek. Dünya Boks Ligi’nde ayrıca takımların mücadelesinin yanı sıra her beş sıklette en iyi boksörlerin katılacağı bireysel şampiyonluk maçları da yapılacak. Bu arada bu beş sıklette şampiyon olan sporcular, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’na direkt olarak katılmaya hak kazanacaklar. Organizasyonda yer alacak sporcular, profesyonel kurallarla müsabakalarını yapacaklar, ancak ülkeleri adına amatör olarak da olimpiyat ve şampiyonalara katılma fırsatı da bulacaklar.

ÖZAK: ORGANİZASYON ARTIK KATKI YAPACAK

Organizasyonla ilgili imza törenine katılan Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Dünya Boks Ligi’nin Türkiye’ye ve İstanbul’a çok şey katacağını belirterek, “İstanbul ve Türkiye’nin daha çok tanınmasını sağlayacak. Bu da artı katkı yapacak” dedi. Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, bugün Türk boksu adına bir devrimin yaşandığını vurgulayarak, “Sporcularımıza ve antrenörlerimize büyük katkı sağlayacak” diye konuştu. Uluslararası Amatör Boks Birliği Başkanı Ching-Kuo Wu ise organizasyonun sporcuların amatör kariyerlerini sürdürmeye dönük olduğunu vurgulayarak, “Profesyonel boksa geçenlerin çok azı başarılı oluyor. Başarısız olanlar da amatör boksa dönemiyorlar. Boks dünyasını korumak için bunu gerçekleştiriyoruz. Türkiye’ye 20 yıl önce gelmiştim. Müthiş bir potansiyeli var. Göz ardı edilemezdi. Bu nedenle 12 şehirden biri olarak İstanbul seçildi.” Saran Medya Spor Programları Direktörü Selim Usta da bu lig sayesinde milli sporcuların sürekli antrenman ve maç yapma fırsatı bulacağını, bu organizasyonun da boksun Şampiyonlar Ligi olacağını dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.