Dosab Başkanı Kahraman: Buhar Santrali Çevreye Zarar Vermeyecek

Dosab Başkanı Kahraman: Buhar Santrali Çevreye Zarar Vermeyecek

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, kurulması planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Santrali'nin 100’e yakın firmaya hizmet vereceğini söyledi. Kahraman, “Bu projemiz ‘ölüm santrali’ manşetlerini...

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, kurulması planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Santrali'nin 100’e yakın firmaya hizmet vereceğini söyledi. Kahraman, “Bu projemiz ‘ölüm santrali’ manşetlerini hak etmiyor. Eğer ölüm santrali görmek isteyenler varsa, önce bunu söyleyenlerin icraatlarına bir bakılmalı.” dedi.

DOSAB tarafından bölge sanayicisinin buhar ve elektrik ihtiyacını karşılamak için 127 milyon dolara kurulması planlanan 390 ton/saat buhar ve 49,9 megavat elektrik kapasitesine sahip kömür yakıtlı Buhar ve Elektrik Üretim Santrali’nin çevreye zarar vermeyeceği belirtildi. DOSABSİAD toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Ferudun Kahraman, proje üzerinde 4 yıldır çalıştıklarını anlattı.

Türkiye’nin sanayinin ana girdilerinden elektrik üretiminde dışarıya bağlı olduğunun dile getiren Kahraman, geçen yıl elektrik üretiminin yüzde 45’inin doğalgaz kaynaklı olduğunu ifade etti. DOSAB’da çalışan sayısının 42 bini bulduğunu ifade eden Kahraman, şöyle konuştu: “DOSAB, tekstil ve otomotiv sektörü firmalarının yoğun olduğu, buhar ve elektrik tüketimi yüksek düzeyde olan ülkemizdeki bir kaç OSB’den birisi konumundadır. Bu sebeple, yasayla kendisine verilmiş olan kuruluş görevine uygun, ülke genel politikaları ile örtüşen buhar ve elektrik üretim santrali projesini ortaya koymuştur. Proje, temelinde bölgedeki buhar tüketiminin tamamını karşılamak üzerine bir yatırımdır. Maksimum düzeyde verim için de elektrik tüketimimizin üçte birine denk gelen elektrik üretimi planlanmıştır.”

Santral için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunu 4 Haziran 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptıklarını bildiren Başkan Kahraman, santralin yüzde yüz DOSAB tüzel kişiliğinin olduğunu bildirdi.

"AMACIMIZ ELEKTRİK DEĞİL BUHAR"

DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali Projesi'nin çevreye zarar vermeyeceğini savunan Kahraman, şöyle devam etti: “Bunun garantisini ve taahhüdünü her ortamda veriyoruz. Çevre ile ilgili teknoloji ve yatırımlarımızın garanti ve taahhüdü, ÇED dosyamızda yazılı olarak da mevcuttur. Peki neden bu santrali DOSAB sınırları içinde kuruyoruz? Çünkü biz, buhar öncelikli bir yatırım yapıyoruz ve bugünkü teknolojilerle buharı 5 kilometreden fazla taşımak mümkün değil. Amacımız sadece elektrik üretmek olsa, o zaman kömür taşımaya gerek yoktur. Doğrusu, santrali kömür sahasında kurup elektriği iletim sistemi üzerinden almaktır. Ancak bizim temel amacımız elektrik değil, buhar talebini karşılamaktır.”

TRAFİĞE 90 TIR KATILACAK

DOSAB Başkanı Kahraman çevre ve insan sağlığı konusunda aldıkları önlemleri şöyle sıraladı: “Kömür santralimize Balıkesir yöresindeki açık ocaklardan, otoyolu kullanan kapalı kasa TIR’larla gelecek. Santralin günlük ihtiyacı olan kömür, günlük 60 araçla getirilecek. Bu araçlar, otoyol üzerinden bölgemizdeki santral alanına ulaşacak. Kireçtaşı ve kül de kapalı silobaslarla taşınacak. Bunun için de 30 araç ihtiyacı var. Günlük 90 bin araç kapasitesi olan otoyolda toplamda 90 araçlık bir trafik yükü olacak. Takdir edersiniz ki, bu değerler olumsuzluk yaratmayacak kadar küçük düzeyde. Günlük 2 bin tır ve 4 bin 500 küçük araç hareketinin olduğu DOSAB’da da sadece yüzde 2 oranında artış olacak.”

Kömür ve kireçtaşının hiç bir şekilde görünmeyeceğini bildiren Ferudun Kahraman, kömürün bu süreçte havayla temas etmeyip toz oluşması ve çevreye yayılmasının da mümkün olmayacağını kaydetti.

Kömür ve kireçtaşı tozu, kül ve baca emisyonlarında bu yeni nesil santralin çevreye olumsuz etki yapmayacağını ifade eden Başkan Ferudun Kahraman, santral bacasının Çevre Bakanlığı tarafından 7 gün 24 saat izleneceğini bildirdi. Kahraman, tesiste kullanılacak suyun ise atık su arıtma tesislerinden elde edileceğini söyledi.

Santralin bölgede ki 100’e yakın firmaya hizmet vereceğini anlatan DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, “Ancak, biz çevre ve insan sağlığı konusunda bu kadar duyarlı davranıp, yatırım yaparken, ortaya koyduğumuz santral projemizde de gördüğünüz gibi tüm önlemleri almışken, bu projemiz ‘ölüm santrali’ manşetlerini hak etmiyor. Eğer ölüm santrali görmek isteyenler varsa, önce bunu söyleyenlerin icraatlarına bir bakılmalı.” dedi.

"127 MİLYON DOLARA MAL OLACAK"

DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül ise yaptığı teknik bilgilendirmede santral proje alanının 32 bin, stok alanının ise 20 bin metrekare olduğunu söyledi. Santralin buhar kapasitesinin 390 ton/saat, elektrik kapasitesinin ise 49,9 megavat olacağını ifade eden Şengül, Balıkesir ve çevresinden alınacak yerli düşük kalorili kömür (linyit) kömürünün ise 500 bin ton/yıl kapasiteli olarak kullanılacağını ifade etti. Santralin yatırım maliyetinin 127 milyon dolar olduğunu aktaran DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, ÇED raporunun alınması halinde santralin yapılması için bu yıl içinde ihaleye çıkıp santrali 30 ayda tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

TOFAŞ'TAN BACANIN YÜKSELTİLMESİ TALEBİ

Bu arada, DOSAB'ın yönetim kurulu üyesi ve OSB'deki en büyük fabrika olan Tofaş'ın insan kaynakları direktörü olan Burhan Çakır da santral hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tofaş olarak kömürle çalışan bir santralin otomotiv fabrikasındaki üretime yapacağı etki üzerinde endişeleri bulunduğunu ifade eden Çakır, "Türkiye'deki hiçbir otomotiv fabrikasının yakınında kömürle çalışan bir santral olmadığı için norm bulunmuyor. Bunu Fiat ve Chrysler'e soruyoruz. Ayrıca sektörde faaliyet gösteren diğer firmalardan da araştırıyoruz. İlk etapta 65 metre olan termik santral bacasının yükseltilmesini isteyebiliriz. Fiat ve Chrysler'den gelecek sonuçlara göre görüşümüzü kesinleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.