"Dondurulmuş Yoğurt", Yoğurt Değil

"Dondurulmuş Yoğurt", Yoğurt Değil

Sağlıklı ve hafif olduğu için son zamanlarda büyük ilgi gören ‘frozen yogurt’un (dondurulmuş yoğurt) aslında dondurmadan bir farkının olmadığı bildirildi.

Sağlıklı ve hafif olduğu için son zamanlarda büyük ilgi gören ‘frozen yogurt’un (dondurulmuş yoğurt) aslında dondurmadan bir farkının olmadığı bildirildi.

İspanyol Tüketiciler Organizasyonu (OCU), bu ürünün sıradan dondurmadan bir farkının olmadığını, sağlık çağrıştıran “yoğurt” kelimesinin ise pazarlama aracı olduğunu açıkladı.

Dondurulmuş yogurtlar İspanya pazarına çekinceli girmesine rağmen bir senede patlama yaparak her tarafa yayıldı.

Bu yüzden tüketiciler kuruluşu OCU, Yogoo, Yolado, La Sirena ve Hacendado gibi süpermarketlerde satılan ve Llaollao, Smöoy, Ö!MyGood ve La Yoghourteria de Danone gibi bayilikleri bulunan frozen yogurt’ları mercek altına aldı.

Araştırma sonuçlarına göre, bir porsiyon frozen yogurt’ta yüzde 23 şeker bulunuyor. Meyveli yoğurt’ta şeker miktarı yüzde 15’i aşmazken bu rakam dondurmalarda normal görülüyor.

Dondurulmuş yoğurtların 100 gramında 140 kilokalori olduğu kaydedilirken, şekersiz yoğurtta bunun yarısı kadar kalori olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca dondurmacılarda satılan 'frozen yogurt’ların üzerine yapılan meyve, karamel ve çikolata gibi eklemelerle kalori miktarının daha arttığı ifade edildi.

Süpermarketlerde satılan 'frozen yogurt’larda yüzde 6 ila 10 arasında yağ bulunurken, bu alanda uzmanlaşmış bayilerin ürününde normal yoğurt düzeyinde yüzde 0,5-2 yağ oranı çıktı.

OCU araştırması, frozen yogurt’larda kalbe zararlı doymuş yağ oranının normal yoğurda göre daha yüksek ve dost bakteri miktarının ise daha düşük olduğunu tesbit etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.