Donanımlı bireyler yetiştirmek istiyoruz

Donanımlı bireyler yetiştirmek istiyoruz

Uluslararası Robot Yarışması’nın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı ismet Yılmaz, “Dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerden biri olan Türkiye'de her anlamda donanımlı bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz” dedi

11. Uluslararası MEB Robot Yarışması Milli Eğitim Bakanı ismet Yılmaz’ın katılımı ile başladı. Bu yıl 11. si Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezinde 10-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan yarışma; Temalı, Çizgi İzleyen, Hızlı Çizgi İzleyen, Sumo, Mini Sumo, Robotino (Hareketli Robotlar), İnsansız Hava Aracı (Mini Drone), İnsansı Robotlar, Endüstriyel Robotik Kol, Tasarla-Çalıştır, Yumurta Toplama (Caretta Caretta) ve Serbest Proje olmak üzere 12 (oniki) kategoride gerçekleştirilecek. Milli Eğitim Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğinde düzenlenecek olan 11. Uluslararası MEB Robot Yarışmasının teması Mevlâna, sloganı ise “Ahican Hoşgörü Kenti Konya’da” olarak belirlendi. Yarışmaya 2 bin 834 robot ile katılım sağlandı.

 

YÜKSEK TEKNOLOJİYE VAKIF OLUNMALI

Açılışın ardından Bakan Yılmaz, kurulan stantları gezerek, sergilenen buluşlarla ilgili bilgi aldı. Bakan Yılmaz, programda yaptığı konuşmada, ülkelerin geleceğinin bilime, teknolojiye ve bilim insanlarına verdikleri önemle şekilleneceğini belirterek, "İnsan kaynağının en iyi şekilde değerlendirilmesi, bilim insanlarının yetiştirilmesi, bu alana ilgi duyan öğrencilerin desteklenmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik yarışmaların, bu tür etkinliklerin düzenlenmesi bilgi yolunda ülkemizin hedefe ulaşmasını sağlayacaktır. Biliriz ki marifet iltifata tabidir. Gayret gösteren, bir eser ortaya koyan kişilerin fark edilmesi, yapılanların boşa gitmediğini göstermek açısından da önemlidir. Farklı farklı eğitim seviyesindeki bireylere yönelik bilimsel çalışmalar, konuyla ilgili toplumsal farklılığın oluşmasına ve birçok alanda yeni gelişmelere zemin hazırlayacaktır. Bilimle ilgili her faaliyet gençlerimizde merak uyandıracak ve gelecekle ilgili hedeflerine bilimi de dahil etmelerini de sağlayacaktır. Öğrencilerimizin uluslararası arenada yeterli seviyede yüksek teknolojiye vakıf olması, bildiğini üretime dönüştürmesi eğitimde önceliğimizdir. Ülkemizin en öncelikli ve en önemli konusu eğitimdir. Bu bilinçle merkezi hükümetin bütçesinden en çok payı eğitime ayırdık. 2002 yılında eğitime ayrılan kaynak 11 milyar lira, bu da o yılki bütçenin yüzde 10'una tekabül ediyordu. Bu yıl ise eğitime ayırdığımız kaynak 122 milyar ve bu yılki bütçenin de yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ediyor" dedi

img_0632.jpg

DONANIMLI BİREYLER YETİŞTİRECEĞİZ

"Endüstri 4.0" olarak adlandırılan 4. Sanayi Devrimi'nin başlangıç yıllarının yaşandığına işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu: “Endüstri 4.0 temel olarak bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getirerek daha rekabetçi, daha ekonomik bir o kadar da yüksek verimlilikle çalışan cihazların üretimini amaçlayan bir anlayışın genel adıdır. Böylesine önemli bir sürecin başında bulunduğumuzun farkında olarak kendimizi ve siz gençlerimizi bu geleceğe hazırlıyoruz. En önemli avantajımız, teknoloji ile iç içe yaşayan, araştıran, üreten, öğrenen, geliştiren bir genç neslimiz olmasıdır. Dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerden biri olan Türkiye'de köklü medeniyetimizden aldığımız güçle, gençlerimizi bedenen ve ruhen iyi eğitim almış, her anlamda donanımlı bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Şundan eminiz ki Türkiye'nin yarını, bugünden daha aydınlık olacaktır."

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise yarışmanın, Konya ve ülkenin vizyonuna katkı yapacağını düşündüğünü ifade etti. Akyürek, "90'lı yıllarda büyük darbe yemiş olan mesleki ve teknik eğitim, Cumhurbaşkanımızın siyasetinde artık hak ettiği konuma gelmiştir. Bu yarışmalar mesleki ve teknik eğitimin önemini artırmaktadır" diye konuştu.

img_0648.jpg

3 BİN 240 KATILIMCI

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu ise, "Ülkemizin 2023 yılı için iddialı hedefleri bulunuyor. Bu hedeflerimize ulaşabilmek için en önemli sermayemiz olan insan kaynağımızı doğru bir şekilde yönlendirmemiz gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda bizlerin yapması gereken gençlerimizi küçük yaşlardan itibaren özgüven sahibi, üretken ve girişimci bireyler olarak yetiştirmek ve onları yaşadıkları topluma ve tüm dünyaya yararlı bireyler olmalarını sağlamaktır" şeklinde konuştu. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da konuşmasında robot yarışmasının ilk kez 2007 yılında 3 kategoride 132 robot ile yapıldığını belirterek, “Bu yılki yarışmamıza 391 kurumdan başvuru gerçekleşmiştir. 3 bin 240 öğrenci ve öğretmen 2 bin 834 robotla yoğun bir katılım sağlamıştır. Memleket meselesi olarak gördüğümüz mesleki eğitim bizim için çok önemlidir. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

img_0603.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.