Domates cep yakacak!

Domates cep yakacak!

Domates fiyatlarının hastalık sebebiyle yükselebileceğini belirten Pazarcı Mehmet Kaya, “Domates fidanlarına bulaşan çeşitli hastalıklar sebebiyle önümüzdeki ay domatesin kilosu 5 liraya kadar çıkabilir” dedi

Havaların ısınması ile birlikte sebze çeşitliliği de artış gösterdi. Yerli ürünlerin tezgahları renklendirdiği şu günlerde vatandaş pazara akın ediyor. Sebze fiyatlarında bir düşüşün söz konusu olduğunu dile getiren Melike Hatun Pazarı esnafından Mehmet Kaya, “Havaların ısınması ve sezonun gelmesi sebebiyle yerli ürünler tezgahta yerini aldı. Kısa bir süre öncesine kadar sebze fiyatları çok yüksekti. Yerli ürünler piyasanın dengelenmesini sağladı” dedi.

DOMATES FİYATLARI YÜKSELEBİLİR

Yerli ürünlerin yeni yeni çıktığı şu günlerde fiyatlarında düşüş gösterdiğini aktaran Kaya, “Yerli sebzeler yeni yeni çıkıyor. Yerli ürünler fiyatların düşmesini sağladı. Geçtiğimiz günlerde 5 liraya kadar çıkan domates fiyatı yerli domatesin çıkması ile 2 liraya kadar düşüş gösterdi” diye konuştu. Domatesin şu an bol olduğunu ancak hastalık sebebiyle önümüzdeki aylarda sıkıntı yaşanabileceğini ifade eden Kaya, “Domateste şuan bir sıkıntı yaşanmıyor. Bol olduğu için fiyatı da uygun. Ancak domateste bazı hastalıkların söz konusu olduğunu öğrendik. Bu sebeple önümüzdeki süreçte domates 5 liraya çıkabilir” ifadelerini kullandı. Domateste hastalık olduğu için salça fiyatlarının da tavan yapabileceğini belirten Kaya, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Domates fidanlarında yaşanan hastalık sebebiyle vatandaş bu yıl salçayı pahalı yiyecek. Salça satanlar şimdiden bu durumu göz önünde bulundurarak zam yaptı.”

İLAÇLAMA MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Domates fidanlarına bulaşan hastalıkların çiftçiyi ve vatandaşı olumsuz etkilediğini dile getiren Ziraat Mühendisi Ramazan Yakıcı, “Domatesi olumsuz etkileyen iki hastalık var. Birisi tuta böceği hastalığı bu aynı zamanda domates güvesi diye de biliniyor. Diğeri ise mantari bir hastalık olan mildiyö hastalığıdır. Bu hastalıklar çiftçinin baş belasıdır” ifadelerini kullandı. Domates güvesinin ilaçlanmaması durumunda hızla yayıldığını aktaran Yakıcı, ilaçlama maliyetlerinin de yüksek olduğunu söyledi. Yakıcı, “Domates güvesi fidanın yaprağında ince zar gibi ortaya çıkar. Daha sonra meyveye düşer. Bulgur tanesi genişliğinde meyveleri deler. İlaçlama yapılmazsa hızla ürer. Bu hastalığın ilaçlanması da çok maliyetlidir. Ancak çiftçi bu ilaçları mecburen kullanıyor. Çünkü ilaçlama yapılmazsa fidanların hepsi telef olur” açıklamalarında bulundu.

SÜREKLİ AYNI İLACI KULLANMAYIN

Mildiyö hastalığının da çiftçileri zora soktuğunu belirten Yakıcı, bu hastalığında tek çaresinin ilaçlama olduğunu dile getirdi. Yakıcı, “Mantari bir hastalık olan mildiyö havaların ısınması ile ortaya çıkar. Hastalık yapraklar üzerinde önce küçük soluk yeşil veya sarımsı lekelerle kendini belli eder. Daha sonra hastalık fidanın yapraklarına ve dal kısmına ilerler. Bu hastalık daha sonra meyvelere de geçebilir. Hastalık sebebiyle ürün miktarı azalırken elde edilen ürünün kalitesi de çok düşük olur” diye konuştu. Çiftçilere ilaçlama konusunda tavsiyelerde bulunan Yakıcı, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Fidanlar artık ilaçlara bağımlı hale geldi. O sebeple ilaçsız bir tarım yapmak imkansız hale geldi. Çiftçilerimize tavsiyemiz sürekli aynı ilaçları kullanmamalarıdır.2 kullanımda bir kez ilacı değiştirirlerse daha etkili sonuçlar alırlar.”

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum