Doları 16 ayın zirvesine çıkaran FED hamlesi

Doları 16 ayın zirvesine çıkaran FED hamlesi

ABD Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımlarını azaltacağı beklentisiyle gelişmekte olan ülkelerden çıkışların artması içeriye de yansıdı ve dolar/TL 16 ayın zirvesi olan 1.8810 seviyesine kadar yükseldi. Sepet bazında TL de 2.15'i aştı

Yabancıların dolara yönelmesi hisse ve faiz piyasasını tedirgin ediyor. Geçen hafta yüzde 5'in altında olan gösterge tahvilin faizi de iki ayın en yüksek seviyesi yüzde 5.88'i gördü. Üç günde yüzde 4.2 değer kaybeden BIST endeksi ise dün gün içinde dalgalı bir seyir izledi. Endeks günü önceki günkü kapanışı olan 87.170'ten tamamladı.

1.90'ın psikolojik önemi var

Dolardaki yükselişi değerlendiren ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin şunları söyledi: "Piyasalarda bu hareketin devam edip etmeyeceği ABD'deki gelişmelere bağlı. Şu anda yeni seviye 1.85-1.90 bandı. Dolar/TL'de 1.90'ın psikolojik bir önemi var. Onun dışında seviye olarak bir önemi yok. Merkez Bankası piyasalar tarafından izlenecek. Gelecek hafta TCMB'nin üzerinde çok durduğu reel efektif döviz kuru açıklanacak. Reel efektif döviz kuru 120'nin altına gerilerse bu TL'de biraz değerlenme yaratabilir. Döviz sepeti tekrar 2.1350-2.14'e dolar/TL ise 1.8530'a kadar gerileyebilir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.