'Dolara Talep Devam Ediyor, Arz Yok'

'Dolara Talep Devam Ediyor, Arz Yok'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) müdahalelerine rağmen kur artışının önünün alınamaması yatırımcı tarafında şaşkınlıkla karşılandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) müdahalelerine rağmen kur artışının önünün alınamaması yatırımcı tarafında şaşkınlıkla karşılandı. Tacirler Yatırım Pazarlama ve Satış Müdürü Mert Yılmaz, şu an TCMB’nin döviz rezervlerinin sorgulandığına işaret ederken, “Ben, doların 2,30 ve yukarısında kalıcı olmayacağı kanaatindeydim, ama talep devam ediyor, arz yok.” yorumunu yaptı. Yılmaz, dolar kurundaki hareketliliğin altın fiyatını da etkileyeceğini kaydetti.

TCMB, dün doların 2,30 lirayı aşmamasının ardından 2 sene aradan sonra piyasaya direk müdahalede bulundu. Merkez'in toplamda sattığı dövizin 4 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. Ancak bu satışlar da doların ateşini dindirmedi. Dolar 2,33 TL'yi test ederken, Euro 3,18 liranın üzerine çıktı. Bu arada gelişmelerden etkilenen altının gram fiyatı da 94,25 lirayı gördü. Piyasadaki dalgalanmayı Cihan’a yorumlayan Tacirler Yatırım Pazarlama ve Satış Müdürü Mert Yılmaz, “Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını bir miktar sınırlaması ile gelişmekte olan piyasaların para birimlerinin değer yitireceği tahmin ediliyordu. Öte yandan Türkiye’de 17 Aralık operasyonları yapıldı. Tabii bunun siyasi kanada yansıması liranın diğer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oldu." dedi.

Kur artışının ardından piyasaların TCMB’den somut bir faiz artırımı beklediğini aktaran Yılmaz, “Maalesef o artırım olmadı. Dün 4 milyar doları bulduğu aktarılan müdahale de yeterli olmadı. Hali ile şu an TCMB'nin net döviz rezervleri sorgulanıyor. Ben doların 2,30 lira ve yukarısında kalıcı olmayacağı kanaatindeydim ama talep devam ediyor, arz yok." ifadelerini kullandı.

“1,270 DOLAR ALTININ ONS FİYATI İÇİN KUVVETLİ DİRENÇ”

Yılmaz'ın altın piyasası ile ilgili değerlendirmeleri de şöyle:

"Bunda hem ons hem doların yukarı yönlü eğilimi etkili oldu. 1.270 dolar bence yakın vadede altın onsu için kuvvetli direnç. Gram altın fiyatını da iç piyasada dolar kuru belirleyecek. Ama FED uygulamalarının devamı durumunda altının uluslararası piyasalarda orta uzun vadede değer kaybı muhtemel. 1.150-1.180 dolar bandına kadar bir geri çekilme sürpriz olmaz."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.