Dolar Yıl Sonunda 37 Ruble İle Tarihi Rekor Kırabilir

Dolar Yıl Sonunda 37 Ruble İle Tarihi Rekor Kırabilir

Rusya'da ekonomistler ve piyasa analistleri, doların yıl sonunda 36-37 rubleyi bulup tavan yapabileceğini belirtti.

Rusya'da ekonomistler ve piyasa analistleri, doların yıl sonunda 36-37 rubleyi bulup tavan yapabileceğini belirtti.

Küresel piyasalarda doların hızlı yükselişine paralel olarak Rusya’da da ruble son beş yılın en düşük seviyesine geldi. Cuma günü 37,5 kapek değerlenen dolar 34,52 rubleye, 52 kapek değerlenen Euro da 47,25 rubleye yükseldi. 2009’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği sonrası dönemin rekorunu kıran dolar 36,7 rubleye kadar çıkmıştı.

Maliye Bakanı Anton Siluanov yıl başından bu yana doların yüzde 3,6 oranında değerlendiğini açıkladı. Siluanov’a göre dolarda yaşanan artışın temel nedeni ABD para politikaları nedeni ile gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan nakit çıkışı.

Merkez Bankası’nın döviz sepetini kısmen serbest dalgalanmaya bırakması da doların artışına imkan tanıyor. Moskovski Komsomolets’e konuşan uzmanlara göre rublenin dolar karşısında 2013’te düşük tutulması gayri safi milli hasılanın yüzde 1’ler seviyesinde kalmasına neden oldu. Sanayide durgunluk ve 63 milyar dolarlık nakit çıkışında da kur etkili oldu.

Merkez Bankası’nın bu yıl belirlediği politikalar ise rublenin serbest dolaşıma bırakılması. Burada birinci öncelik enflasyonun kontrol altında tutulması. Dolayısıyla rublenin düşüşü önümüzdeki günlerde de sürecek.

MFX uzmanı Sergey Nekrasov’a göre dolar birkaç ay içinde 35-35,5 rubleye kadar çıkar. Stratejik Analiz başkanı İgor Nikolayev yıl sonu tahminin 36-37 ruble olarak öngörüyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.