"Dolar Seviyesinin Yüzde 10'u İç Siyasi Gerilimden Kaynaklanıyor"

"Dolar Seviyesinin Yüzde 10'u İç Siyasi Gerilimden Kaynaklanıyor"

İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ege Yazgan, "Amerikan Merkez Bankası FED’in bazı kararlarıyla bizim siyasetteki gerilim üst üste çakıştı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ege Yazgan, "Amerikan Merkez Bankası FED’in bazı kararlarıyla bizim siyasetteki gerilim üst üste çakıştı. FED’in kararlarının dolardaki yükselişte etkili olduğunu biliyoruz. Yaklaşık doların şu anki seviyesinin yüzde 10’u bizim iç siyasi gerilimden kaynaklanıyor." dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Bursa’daki yüksek lisans programlarının tanıtımı için Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda Prof. Dr. Ege Yazgan ve üniversitenin Bankacılık ve Finans Program Direktörü Dr. Genco Fas, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Prof. Dr. Yazgan, dolardaki yükselişle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Amerikan Merkez Bankası FED’in bazı kararlarıyla bizim siyasetteki gerilim üst üste çakıştı. FED’in kararlarının dolardaki yükselişte etkili olduğunu biliyoruz. Yaklaşık doların şu anki seviyesinin yüzde 10’u bizim iç siyasi gerilimden kaynaklanıyor. Geriye bakarsanız dolar seviyesi 2,5-2,7 gibi uyumlu bir seviyede. Dolar ileri gider mi? Bu iç siyasetin belirleyeceği bir olay. İç siyasette Türkiye’nin yüksek bir cari açığı var. Yaklaşık 60-65 milyar dolarlık bir açık. Önümüzdeki yıl bu kur seviyesiyle yaklaşık 50 milyar dolar bir taze para girişine ihtiyaç var. Bu paranın girebilmesi için Türkiye’de yatırımı getirecek olan ekonomik istikrarın yanında siyasi ikstikrar da lazım. Siyasi istikrar belli olmadan ne olacağını söylemek zor. Seçimler sonrasında daha normal bir iklime kavuşacağımızı düşünüyorum. Bu açıdan çok kötümser değilim. Seçime kadar kurdaki artış sürebilir, ama sonra siyasetin normalleşmesiyle inişe geçecektir. Türkiye ekonomisi, bu dengeyi uzun süre sürdüremeyecektir. Türkiye ekonomisinin uzun vadeli dış kaynağı bulmasını 2014 yılı için belki bekleyebilirsiniz. İç siyaseti bir tarafa koyarsanız, ondan sonraki yıllarda bu durumun sürmesini beklemek doğru yaklaşım olmayacak. Sürdürülebilir bir büyümeye devam edebilmesi için mutlaka ihracata yönelik bir ekonomik dengeye doğru yaklaşmak zorunda."

Yazgan, büyüme ile ilgili olarak da "Olumlu en iyi analiz Türkiye'nin 2014 yılı içerisinde yüzde 2 oranında büyümesidir. Dolar kuru artarsa şirket iflasları olabilir." diye konuştu.

Dr. Genco Fas da şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üç seçim bekliyoruz önümüzde. Sadece yükseliş ya da azalıştan ziyade bir dalgalanmayı bekliyorum. Yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesiyle katma değerimiz var ama daha fazla katma değer üreten teknolojiye yatırım yaparak ilerlememiz biraz daha stabil hale gelebilir seçimlerin ardından tabi siyasetin biraz daha durulmasıyla bu olabilir. Merkez Bankası’nın faiz artırması yaparsa, yine bir dalgalanma olamayacağını söyleyebilir miyiz? Önümüzdeki günler belirsiz. Hemen her şeyde bir faiz artırımı ondan sonra bunu stabil hale getirmek için verilen çabalar boşa çıkabilir. Ondan sonra bunun gereksiz bir adım olduğu düşünülebilir, ben böyle bir şey beklemiyorum. Seçimden sonra biraz daha sakinleşir. Dalgalanmaya sebebiyet verebilir."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.