‘Doktor Ağabey’ rahmetle anılıyor

‘Doktor Ağabey’ rahmetle anılıyor

“Doktor Ağabey” olarak bilinen Dr. Mehmet Hulusi Baybal, vefatının 14. sene-i devriyesinde Konya Aydınlar Ocağı’nda rahmetle yâd edilecek.

Sille Kültür Evi’nde 23 Kasım Salı (bugün) günü saat 20’de gerçekleştirilecek olan Salı Sohbeti’nde  Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fak. Dinler tarihi Bölümü Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sami Baysal, “Vefatının 14. Yılında Dr. Mehmet Hulusi Baybal” konulu bir sohbet yapacak. Dr. Sami Baybal’ın Doktor Ağabey’in hayatını anlatarak hatıralarını dile getireceği anma toplantısını kaçırmak istemeyenler için vasıta; Stadyum önünden saat 19’da, Belediye Camii önünden ise saat 19.05’te hareket ediyor.
Dr. Hulusi Baybal Kimdir?
Dr. Baybal 1928 yılında Konya’da doğdu. Sülalesi Kırım göçmenlerinden olup Konya’ya yerleşmiştir. Muhterem dedesinin at arabası imalatı yaparak maişetini sağladığı bilinmektedir. Babaları ise mütevazı bir devlet memurudur. Valideleri ise çok asil bir ev hanımıydı. Validesini tanıyanlar “bir ömür Kur'an-ı Kerimi elinden düşürmeyen cefakâr bir hanımefendiydi” derler. Ailesi fakir olduğundan tahsilini çok sıkıntılı şartlarda sürdürdü. İlk ve orta tahsilini Konya’da tamamladıktan sonra Gazi Lisesi’nden mezun oldu. Yüksek tahsilini ise İstanbul’da tamamladı. Başarılı bir eğitim hayatından sonra 1958 yılında acemiliğini İzmir'de, geri kalanını da Van’ın Gürzap ilçesinde yedek subay olarak yaptı.
Vatani görevini tamamladıktan sonra memleketi olan Konya’ya döner. 1960 yılı dolaylarında uzun yıllar hizmet edeceği muayene hanesini açar ve göreve başlar. Kiraladığı muayenehane küçük bir ofis olmasına rağmen sadece hasta muayene elden bir yer değil görünmeyen bir üniversite, ilim irfan ve aşk meclisine dönüşür. Kısa sürede Konya'da tanınan ve sevilen birisi olur. İslâm’a ve memleketine çok büyük hizmetleri dokunur. Yeni açılan İmam Hatip Okuluna Mehmet Hulusi Bey'de fizik, kimya, astronomi, sağlık bilgisi gibi dersleri fahrî olarak okutur. Tam bir vakıf insanı olan Dr. Baybal, sosyal çalışmalarda da o kadar ehildi ki; zenginden alır fakire verirdi. Dr. Mehmet Hulusi Baybal tam anlamıyla hayatını sohbetle bütünleştirmiş, bakışlarıyla karşısındakinin birçok özelliğine vakıf olan bir büyük manevi önder idi. Etrafındaki gönül dostlarının da işini, misafirliğini, yemeğini kısacası her şeylerini sohbete endekslemelerini isterdi. Gönüller doktoru Doktor Ağabey, 19 Kasım 1996 tarihinde Rahmet-i Rahman’a kavuştu.  Allah mekânını cennet eylesin.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum